ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російські пропагандисти сфабрикували сюжет новин від імені українського телеканалу

Уперше цей фейк ми почули минулого тижня, коли аналізували російську пропаганду на російських державних телеканалах. Тоді в програмі Салавйов Live показали відеоролик, в якому йшлося про те, що українські екологи пропонують «ховати загиблих солдатів у спеціальних біорозкладних капсулах-мішка, щоб зробити ґрунт родючішим». «У майбутньому на місцях поховань можуть з'явитися сквери, парки і навіть сільськогосподарські угіддя», — говорить закадровий голос. Російські пропагандисти ротом казали і не такі нісенітниці, тому ми навіть не звернули увагу на цю маячню. Крім того — не в наших правилах спростовувати фейки, яких немає в українському інформаційному просторі
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Потрібно було лише кілька днів, щоб цей фейк таки прослизнув в українські соцмережі. Нехай і від імені ботів (поки що ми помітили це на сторінці Ulydyd online shop та Ifykyk online shop), але вже українською мовою. Ба більше — українці ведуться і починають це поширювати. Тому працюємо на випередження.

 Фейкороби стверджують, буцімто пропозицію екологів озвучили 14 вересня в програмі «Єдині новини» на телеканалі «1+1».

Насправді такого сюжету не існує. Ми переглянули архів програм, а також загуглили за ключовими словами і фразами. Результат пошуку — нульовий. Аналогічна ситуація і для заяв українських екологів — нам не вдалося знайти жодної публікації, де би вони про це говорили.

Натомість усі результати наших запитів ведуть на російські сайти-сміттярки, російські телеграм-канали, російські інформаційні сайти та російські теленовини.

 

✔️ Другорядні ознаки, які вказують на те, що це фейк — російськомовні субтитри. В українських новинах їх немає. Також якість озвучки сюжету настільки жахлива, що ріже вуха. Видно, що відео склепали кустарно.

✔️Крім того, ми проаналізували з кілька десятків коментаторів та поширювачів фейкового відеоролика — значна частка з них — боти. На це вказують порожні або з закритим доступом сторінки, фейкові аватарки, відсутність власного контенту, публікації, замасковані під український патріотизм, а насправді з російськими наративами.

Зокрема і такі, що перебільшують втрати української сторони, щоб деморалізувати військових та загальмувати мобілізацію в Україні (власне, цю мету також переслідує фейк про заяву екологів).

Цей допис написано за запитом нашої читачки Олени Перехрестюк. Надсилайте нам, на Фейсбук сторінку, сумнівну інформацію для перевірки, й, можливо, саме ваша тема з'явиться в одній із наших наступних публікацій small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01