ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російські сміттярки поширили фейковий список “іноземних найманців” в Україні

У соцмережах, а також у публікаціях кремлівських і західних медія з’явилися нібито списки військових із Франції, які загинули під час ракетного обстрілу готелів у Харкові. Поширюючи такі списки, росіяни намагаються просувати тези про “іноземних найманців” в Україні. Проте це все фейк.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Виправдовуючи ракетні удари по цивільних об'єктах Харкова, зокрема атаки по Kharkiv Palace та Парк-готель, росіяни заявили, що нібито знищили “200 найманців”.

У ГУР заяви російського міноборони назвали маячнею. 

За даними МВС України, 10 січня внаслідок ракетної атаки на «Парк-готель» у Харкові поранено 13 людей. Усі вони були цивільними, жодного військового в готелі не було. 

Серед постраждалих у готелі була одна громадянка Туреччини, один громадянин Грузії, обоє представляли медія Туреччини. 

«Ніяких військових найманців, військових тут не було. Це цивільний об'єкт, цивільна інфраструктура. Ми завжди тут розселяли наших друзів, гостей, які перебували у Харкові, іноземні делегації», — сказав мер міста Ігор Терехов. 

 

Але росіяни продовжили просувати тезу про вбитих “французьких найманців” для виправдання обстрілу цивільної інфраструктури. 16 січня агресор завдав черговий ракетний удар по центру міста, в результаті якого постраждала приватна лікарня та житлові будинки поряд. Усього внаслідок цього обстрілу постраждало 17 людей.

Далі кремлівські сміттярки поширили повідомлення власного міністерства війни про нібито 70 убитих “найманців”, хоча в деяких виданнях плутали навіть дату обстрілу. 

Тож для підкріплення заяв потрібні були ще аргументи.

І ось у соцмережах і кремлівських медія почали публікувати нібито деталі про загиблих, так званих, найманців. Спочатку для цього в ТАСС залучили пропагандиста Алєксандра Артамонова, який розповідає про “французьких артилеристів”, які нібито загинули 16 січня у Харкові.

(скрин 1)

Відеосюжети Артамонова розбирали фактчекери у Литві і не знайшли в них ані слова правди.

Через два дні оприлюднили прізвища нібито вбитих іноземців, а сьогодні в соціальній мережі “Х” російські та іноземні обліковки поширили перелік із кілька десятками прізвищ.

(скрин 2)

Облікові записи, які поширюють списки, мають сотні та тисячі репостів.

Цікаво, що в багатьох дописах пишуть про нібито загиблих у готелі, хоча 16 січня якраз готелі не були обстріляні.

У різних публікаціях на різних мовах навіть дати народження не збігаються.

(скрин 3)

У деяких версіях дат народження може бути кілька. Таке враження, що на інших мовах не було часу редагувати або вирішили зробити це пізніше. 

(скрин 4)

А тепер основний список, де десятки прізвищ. 

(скрин 5)

Ніякий це не перелік загиблих. Це частина списку, який російські пропагандисти публікували на телеграм-каналі “Рибар” ще в квітні 2022 року.

Тоді вони цей набір даних видавали нібито за перелік “іноземних найманців в Україні станом на 2021 рік”. Шерили лише у вузькому колі пропагандистів і ось зараз вирішили використати цей контент ще раз.

Про якість цього фейку може сказати, наприклад, дата народження Albert Aymeric. Що у “Рибаря”, що у “списку загиблих” в нього стоїть 22.19.1989. Важко уявити, що то за місяць такий “19”, але не важко уявити, де взяли контент.

(скрин 6)

Нагадуємо, що російські пропагандисти регулярно вигадують фейки про нібито іноземних найманців в Україні, щоб просувати тезу, що вони воюють не з Україною, а з НАТО small logo

Підготував Павло Новик.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01