ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російський фейк про масову загибель наших військових в Селидовому

Росіяни поширюють дезінформаційну кампанію, де стверджують про нібито масові обстріли українських військових у Селидовому, що на Донеччині. Ці фейки спершу розмістили у себе телеграм-канали, керовані російським генштабом, а потім їх підхопили в українськомовному сегменті соцмереж.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Російські пропагандисти поширюють чутки, нібито окупанти 12 лютого «накрили ракетами "Іскандер" із касетними бойовими частинами кілька батальйонів Збройних сил України у Селидовому», що на Донеччині. Й нібито під обстріл потрапили 1500 (!) українських солдатів.


Це дезінформаційна кампанія.


Брехливі твердження найперше поширили через телеграм-канали, які, за твердженням Служби Безпеки України, координує російський генштаб. Далі їх підхопили в українськомовному сегменті соцмереж. Наприклад, у Тік-ток обліковці колишнього нардепа Ігоря Мосійчука.


Ми розібрали ці фейкові вкиди. Пояснюємо, на що варто звертати увагу, коли зустрічаєте схожі твердження.

 

Офіційно

Генеральний штаб ЗСУ спростував масову загибель військових у Селидовому:

«Це російська ІПСО. Таким чином противник відвертає увагу від своїх щоденних колосальних втрат на Таврійському напрямку. Вони лише за добу 12 лютого склали 645 осіб, а за попередній тиждень (з 5-го до 11 лютого) - 2947 осіб.

Щодо обстрілів московитами Покровського району Донецької області, то приблизно о 10:40 ранку 13 лютого 2024 року російські війська вдарили з РСЗВ “Ураган” по смт Цукурине Покровського району. Співробітники ДСНС обстежили місцевість та встановили, що внаслідок обстрілу пошкоджено два багатоквартирних двоповерхових житлових будинки по вул. Світла та легковий автомобіль. Постраждалих та загиблих немає».

Про обстріли Селидового повідомляли й в обласній прокуратурі, але знову йшлося не про військові об’єкти.

Ознаки

Військове командування під час війни має повне право замовчувати кількість загиблих. Але сам факт масової загибелі приховати дуже важко.

У сучасній російсько-українській війні будь-які суттєві бойові дії з обох боків контролюються з повітря за допомогою БПЛА. І відео влучання по особовому складу та техніці, особливо, якщо мова йде про півтори тисячі людей, було б на відео неодмінно. І це відео масово поширювали б в соціальних мережах ледве не наживо.

Проте наразі подібного відео немає, це одна з ознак фейку.

На війні не обходиться без втрат, і на жаль, помилок. Наприклад, згадаймо випадок, коли третього листопада на запорізькому напрямку росіяни вдарили ракетою "Іскандер-М" по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. В результаті загинуло близько 20 бійців. Протягом доби про цей випадок стало відомо і військові були змушені його коментували.

Цього разу протягом тієї ж доби й українське командування, й українські воєнні кореспонденти спростовують інформацію про масову загибель наших військових у результаті російського влучання в Селидовому.

Немає й масових повідомлень про загибель військових від родичів на цьому напрямку.


Тож подібне повідомлення — це чергова спроба дезінформації.


Ба більше, у своїх дописах деякі росіяни намагаються пов’язати призначення Сирського з великими втратами Збройних сил і таким чином представити його російським агентом через російське походження.

Нагадаємо, до початку АТО Сирський був кадровим українським військовим. У 2000-х роках він командував 72 бригадою, а у 2010-х став першим заступником начальника Головного командного центру ЗСУ, брав участь у тодішніх процесах співпраці з НАТО.

З початком війни на Донбасі він посів посаду начальника штабу АТО. У 2016 році очолив Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ, який координує оперативні дії різних українських силовиків на Донбасі. Роком пізніше почав командувати всією Антитерористичною операцією на сході України, яку згодом замінила Операція об'єднаних сил.

У травні 2019 року президент України Петро Порошенко призначив Сирського командувачем Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ. З початком повномасштабного вторгнення Сирський командував успішними операціями, зокрема зі звільнення Київщини та Харківщини small logo

Підготував Павло Новик.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01