ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Старе фото військового зі зброєю, який лежить у багнюці

В соцмережах поширюється фото військовослужбовця, який лежить у багнюці та розігріває тушонку. Фото містить підпис типу "Ось бачите, в яких умовах перебувають наші військові сьогодні, завдяки яким можемо сидіти в фейсбуці та пити каву". Наше дослідження показало, що це насправді старий знімок, опублікований вперше у 2016 році. Також попереджаємо, що підпис "Східна Україна" може бути російською пропагандою, тому варто бути обережними, коли читаєш подібні пости. Можливо, що перед тобою черговий вкид та маніпуляція з боку агресора. Ілюстрація раніше використовувалась у всіляких кампаніях з дезінформації, зокрема на основі цього фото користувачка під ніком "Соломія Українець" писала про жахливу українську владу.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

У соцмережах поширюють світлину військовослужбовця зі зброєю, який лежить у багнюці скручений калачиком, розігріває тушонку. В підписі йдеться, що «дякуючи цим Героям, ми п’ємо каву, ходимо на роботу, сидимо у фейсбуці. Завдяки їм ми відсвяткували всі свята в колі сім’ї». Читачі просять з’ясувати походження фото.

 Це старе фото. За допомогою сервісу tineye ми з'ясували, що вперше воно було опубліковане в мережі ще 21 листопада 2016 року. Зокрема на сайті imgur — онлайн-сервісі завантаження, зберігання та обміну зображень.

 У підписі до нього зазначено: «Morning at the front line. Ukrainian soldiers, Eastern Ukraine, war zone» («Ранок на передовій. Українські солдати, Східна Україна, зона бойових дій»).

Зверніть увагу, що словосполученням «Східна/Західна Україна» зазвичай послуговуються російські пропагандисти, в Україні зазвичай кажуть «Схід/Захід України», що не створює ілюзію її окремішности.

 Твердження про героїв до певної міри справедливе. Якщо не враховувати загальне сприйняття, яке нам емоційно нав’язують: цих військовослужбовців кинули напризволяще, не забезпечили належною амуніцією. І все це тоді, коли решта сидять по домівках, святкують Новий рік.

У якості ілюстративного зображення це фото використовують не вперше. Ще у 2018 році сумнозвісна fb-користувачка «Соломія Українець» так само на порожньому місці сіяла зраду:

 «Так сьогодні сплять наші воїни… Не нарікають на важкі умови, не вимагають високої плати, не чекають канікул. Вони просто захищають Україну… В той час, 450 депутатів — ситих, байдужих пихатих, сховались за мандат і гріються на дорогих курортах...»

 Раніше ми вже розповідали людини з ім’ям «Соломія Українець», яка все це поширює, насправді не існує. Це спільнота, яка збирає «вподобайки», розміщуючи патріотичні картинки, українські пейзажі, дописи про героїв, поезії. А поміж цієї «краси» просуває дезінформацію, антисемітизм, настрої про «все пропало», «третій майдан» і «відстрілювання бариг».

Щоправда це фото використовували не лише боти або люди без критичного мислення. Його також можна зустріти в дайджесті інформаційного агентства Міноборони «АрміяInform», опублікованому вже під час повномасштабного вторгнення.

Так, на 21-й сторінці у статті під назвою «Як швидко заснути й виспатись у бойових умовах» ми бачимо цю саму світлину, але обрізану. В накладеному підписі наголошують, що «спати бажано в позі ембріона на боці. Шульгам краще спати на правому боці, а правшам — на лівому»  Автор, дата і місце фото не вказані  small logo

Підготував Сергій Одаренко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01