ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Цвілий хліб для військових на передовій: правда чи маніпуляція?

Відео, яке вже набрало тисячі переглядів, показує чоловіка, нібито військового, який викидає з мішка цвілий хліб. Немає жодного підтвердження, що він є військовим. Скоріш за все перед нами чергова російська провокація, розповсюджена через "патріотичні" спільноти, що має на меті посіяти негативні емоції та підірвати довіру до української армії.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

У соцмережах поширюють відео, на якому невідомий чоловік жаліється, що військових годують цвілим хлібом. Пояснюємо, чому ця історія виглядає як провокація, спрямована на деморалізацію українців.

Читачі просили перевірити відео під назвою "Ну де ж так можна". В публікації з відео показано, як невідомий чоловік викидає з мішка з десяток нарізаних батонів у целофановій упаковці. У кадрі він демонструє, що батони вкриті цвіллю.



Чоловік упродовж усього відео повторює "Дивіться, що дали", а також говорить фразу "Коли воюємо". Цього було досить, щоб викликати накал емоцій у коментарях, мовляв, подивіться чим годують наших військових на передовій. Відео переглянули десятки тисяч людей, прокоментувало близько двох тисяч коментарів, понад 16 тисяч поставили лайки та майже стільки ж репостів.


 Проте, якщо подивитись на ролик з погляду фактів, немає жодного підтвердження, що людина, яка його записала, є військовим.


Першоджерелом відео у фейсбуці стала сторінка “Все буде Україна”. Ця, на перший погляд, патріотична група, наповнена низькосортним контентом. Упродовж лише одного дня тут поширюють до сотні відео, здебільшого з ТікТоку. Тематика контенту відповідна – гумор, життя під час війни, будні переселенців за кордоном. Посеред цього “легкого” контенту просочуються і теми корупції, мобілізації, роздуми псевдоекспертів над поточною ситуацією в країні тощо.

Ці відео відверто не повторюють (про)російську позицію, але допомагають російській пропаганді.

Далі відео з групи «Все буде Україна» поширилось схожими групами. Такі “патріотичні” спільноти з емоційним та клікбейтним контентом збирають довкола себе специфічну авдиторію – це патріотично налаштовані люди, які керуються не фактами, а емоціями. Ними легко маніпулювати – вони нерідко поширюють неперевірену інформацію, і навіть чутки та панічні настрої. При цьому вони щиро впевнені, що допомагають і розповсюджують “правду, яку приховують”.

У конкретному випадку з цвілим хлібом, читачі одразу припустили, що людина на відео – військовий, проте автор не надавав жодного доказу для цього. “Головний герой” не показує своє обличчя, не зрозуміла локація події (він знаходиться біля будівлі із рожевим фундаментом, під ногами – тротуарна плитка). Чоловік взутий у гумові “шльопанці”, з собою має синю господарську сумку для продуктів, візуально відсутні бодай якась приналежність до війська (взуття, шеврони, нашивки).

Хліб зберігає свіжість у кращому разі тиждень (у хлібниці без целофану). Відео з’явилося 6 квітня, а термін виготовлення вказано 28 березня 2024 року, тобто у мішку та в целофані за теплої погоди хліб не міг не зіпсуватися. Якщо його поклали до мішка ще теплим, це пришвидшило процес псування.


З якою метою просувають це відео зі зіпсутим хлібом?


1) По-перше, заради гайпу (провокація забезпечила тисячі переглядів та репостів).
2) По-друге, зміст цього відео спрямований на деморалізацію українців. Його мета – посіяти внутрішнє невдоволення та підірвати довіру до армії.

Чимало глядачів засумнівалися в правдивості відео, вони наводили слушні аргументи, втім отримали на свою адресу звинувачення у байдужості до військових та підігріванні ворожій пропаганді від інших учасників спільноти small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01