ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Українські ЗМІ публікують маніпуляції блогера Такера Карлсона щодо України

Українські ЗМІ та телеграм-канали розміщують у себе дописи американського блогера Такера Карлсона, в яких він спотворює слова глави Пентагону про війну в Україні. Блогер зажив слави як поширювач різноманітних фейків та маніпуляцій не лише про Україну, але й про ковід ще за часів пандемії.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

 
Українські медія та телеграм-канали масово поширюють дописи американського блогера Такера Карлсона, відомого поширенням антиукраїнських фейків. Цього разу він перебрехав слова глави Пентагону. Наші журналісти радо його процитували.

Так, канал “Харьков Live”, який має 193 тисячі підписників, наводить цитату, мовляв, «глава Пентагону Остін погрожував конгресменам відправити їхніх родичів до України «воювати з росією», якщо вони не підтримають запит про нову допомогу Україні”. Цей допис уже має охоплення понад 60 тисяч людей.

Аналогічну інформацію опублікував і тижневик Фокус: «Остін пригрозив конгресменам США відправити їхніх близьких "воювати з Росією", — ЗМІ». Далі журналісти наводять розлогу цитату Карлсона. А за приміткою «ЗМІ» вони мають на увазі портал Headline USA, який так само цитує Карлсона. Коло замкнулося.

Насправді Такер перекрутив слова глави Пентагону. Як повідомляє The Messenger Politics, «...Остін попередив Конгрес у вівторок, що якщо законодавці не нададуть більше допомоги Україні, це «дуже ймовірно» призведе до того, що американські війська будуть на місцях у Європі, захищаючи союзників по НАТО в інших країнах, наступною мішенню може стати Росія».
 
Як бачите, він нікому не погрожував, а лише пояснив причинно-наслідкові зв’язки — до чого може призвести бездіяльність.

Але справжня проблема навіть не в цьому. Проблема в самому факті, що українські журналісти цитують Такера Карлсона і при цьому не вказують його бекграунд.

А ми нагадаємо: Такер Карлсон неодноразово поширював фейки про Україну, які слово в слово збігаються з кремлівською методичкою.

Усе почалося ще з пандемії Covid-19, коли він неодноразово заперечував необхідність карантинних заходів, після початку вакцинації заявляв, що щеплення пригнічують імунітет.

З початком повномасштабного вторгнення він у своїх випусках неодноразово повторював російські наративи про нібито існування біолабораторій в Україні та фейки, мовляв, росія воює зі США, а не з Україною. Такер також виправдовував російську агресію та виступав проти запровадження санкцій.

Коментуючи російський терористичний акт на Каховській ГЕС, заявив: «Підрив дамби може бути невигідним для України, але росії це завдає більшої шкоди. Саме з цієї причини уряд України раніше розглядав можливість її знищення».

Саме за поширення фейків, як вважається, Fox News припинив співпрацю з ним. Тепер Карлсон має своє шоу на Youtube, а його відео поширює власник соцмережі Х Ілон Маск.

Нещодавно Карлсон запросив до свого шоу канадського міжнародного юриста Боба Амстердама, який розповідав про нібито «кримінальну» діяльність Православної церкви України. Подібні тези перегукуються з російськими пропагандистськими наративами, що мають на меті дискредитувати та демонізувати автокефальну помісну церкву України.

Заяви Карлсона, які основані на фейках, активно цитують російські медіа.

 Загальна репутація Такера Карлсона така, що до всіх його заяв потрібно підходити з позиції презумпції брехні. Жодне його слово не можна брати на віру. По-хорошому, вони навіть не вартують перевірки. Якщо вже журналістам так кортить його процитувати, спершу потрібно знайти залізобетонні докази, що він каже правду. І навіть тоді така цитата була би сумнівною  small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01