ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Ворожа вірусна кампанія зі збору інформації про українських військовополонених

Сьогодні буде довгочит. Тому запасіться терпінням, заваріть чай і обов’язково читайте текст до кінця. Розбір виконано на прохання нашої читачки Наталки Саранчук. Йтиметься про ворожу вірусну кампанію зі збору додаткової інформації про українських військовополонених. Росіяни створюють десятки телеграм-каналів, фейсбук-сторінок, де відслідковують коментарі українців: хто з ким служив, дані про родинні зв’язки. Потім вербують близьких бранця, шантажуючи їх, що завдадуть йому шкоди. За можливості просимо вас максимально поширити цей допис. Це дуже важливо!
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

 

Раніше ми вже писали про інформаційних падальників, які під патріотичною обгорткою постять усе, що «погано лежить». Це як неперевірена інформація, так і відверто зловмисні фейки. Особливу увагу ми тоді приділили дописам із закликом ділитися інформацією про військовослужбовців, що потрапили в полон.

Цього разу розкажемо про сторінки, які за всіма ознаками є частиною російської інформаційно-психологічної операції, яка так само спрямована на полонених військовослужбовців.

🚫 «Молíться людоньки…Не п0лíнуйтеся та зр0бíть вíд себе п0ст, щоб усíм нагадати- мовчання вбuває!Щ0йно повíдомuли про нових nолоненuх.Вíд п0сту залежить життя наших захисникíв! Хлопцí в п0лоні живí ..можливо хтось впíзнає рíдних. Фото хлопців в першому коментарі», — йдеться у ворожому дописі.

Він зібрав шалені 32 тисячі поширень, 9 тисяч уподобань та понад 1200 жалісливих коментарів типу «Боже бережи кожного нашого захисника». Показники, які нашим спростуванням навіть не снилися — саме тому ми просимо вас про підтримку лайками та репостами, щоб хоч якось протидіяти цій ворожій навалі. Щоб хоч якось навчити українців відрізняти справжні заклики про допомогу від російської пропаганди.

📌 1. Уперше цей допис було розміщено 30 вересня о 12:35 на сторінці «Інформаційна зона», яка позиціонує себе як «Телепередача». Сторінку створено ще минулого року — 28 березня (точнісінько на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, соупадєніє?). З того часу вона зібрала понад мільйон фанів та читачів (sic!)

Адмініструють сторінку шестеро людей: два з Вірменії, один з Нідерландів, місцезнаходження трьох приховано менеджерами сторінки (чи не тому, що вони з росії?)

Попри те, що останнім часом російські пропагандисти активно просувають свої ворожі наративи через офіційну рекламу в Facebook, на цій сторінці зараз немає активної реклами (в розділі «Інформація» на кожній сторінці можна це перевірити.

📌 2. Натомість вона є на сторінці «Публікація-Дізнайся першим», створеної дещо пізніше — 14 листопада 2022 року. Мабуть через це вона має вдвічи менше прихильників (580 тисяч) та читачів (576 тисяч). Але це все одно не йде ні в яке порівняння з популярністю Сови з «По той бік новин», яка має лише трохи більше 72 тисяч читачів (підпишіться!)

Синхронно, буквально секунда в секунду — 30 вересня о 12:35 — на цій сторінці з’явився дослівно такий самий допис (навіть світлини ті самі) про військовополонених зі сподіванням, що хтось упізнає своїх рідних. Це такий самий збір інформації для шантажу близьких людей полоненого. Допис поширило понад 2,2 тисячі людей, ще три тисячі його вподобали.

Цікаво, що на сторінці є активні відгуки про неї: відвідувач Микола Кузанов не рекомендує сторінку, мотивуючи це тим, що там «одна реклама. інформації- нуль, тільки реклама. нікому не потрібна».

📌 3. Наступного дня ситуація повторилася. На сторінці «Бомба 2», яка ідентифікує себе як «сайт розваг», опублікували ідентичний допис. Хіба що фрази «Фото хлопців в першому коментарі» немає та пальців, що вказують на сайт, де розміщені фото полонених, удвічі більше.

Ця сторінка наймолодша з трьох — створена 30 березня цього року. Відповідно фанів і читачів значно менше — по 203 тисячі. І тут ми знову просимо вас підтримати нас уподобаннями та поширеннями. 

На відміну від двох попередніх ця сторінка має особливу обкладинку — напис «Украіна сєйчас» на жовтому тлі. Нам вдалося знайти телеграмканал із такою самою назвою й сумнівним контентом.

Як і на попередній сторінці, тут є відгук відвідувача — Ігор Манжос так само не рекомендує сторінку через те що, на його думку, на сторінці «Сумнівний контент, посилання працюють на збір інформації». І він має рацію — сторінка так само збирає дані на користь росії, які потім будуть використані проти нашої держави та українців.

🚫 Усі три сторінки мають схожий контент та просувають сайти-сміттярки «info24 co ua» і «top pndlmndlnews fun», куди вони через свої пости перетягують мільйонну авдиторію. Назви сайтів ми трохи змінили, щоб нас не заблокував фейсбук. Аби він так блокував шахрайські сторінки та дописи! Але ж ні — блокує тільки тих, хто їх критикує (твердження ґрунтується на підставі нашого досвіду).

Смішно, що на одному з цих сайтів у публікації за 9 вересня поховали Кіркорова. Це неймовірно популярна схема, про яку ми писали раніше. Ви бачите в соцмережах таку публікацію, кожна з них веде на свій сайт. Усі вони сконструйовані за шаблонами Wordpress, HitMag, Vercel.app тощо.

Дизайн — вирвиоко. Жодної контактної інформації немає. Окрім звичних для нас доменів com.ua та info, серед цих сайтів можна знайти домени росії (.ru), Вірменії (.am) та навіть совіцького Союзу (.su). Окрім пропагандистських цілей такі сайти можуть використовуватися для монетизації. Докладніше про це тут

У випадку цих двох сайтів, які просувають три сторінки, про які ми сьогодні розповідаємо — це «fun» — тематичний домен верхнього рівня. В його зоні можна реєструвати домени кирилицею.

❗Зверніть увагу на літери, які використовують такі сторінки та сайти-сміттярки. У своїх дописах кремлівські посіпаки підміняють кириличні букви на візуально подібні латинські: E, u, p, o, i, c, y, x, a. Літеру «о», також змінюють на «0» — нуль.

Заморочуються вони так не дарма. Це спосіб втекти від алгоритмів пошукових систем, які можуть блокувати фейкові новини. Раніше такі заголовки не індексувалися, відтак лишалися для системи невидимими. Щоправда сьогодні цей лайфгак має обмежений ефект — світ не стоїть на місці і пошукові системи теж вчаться. Докладніше про це ми розповідали раніше (зверніть увагу на цікаву дискусію в коментарях).

📸 Наостанок скажемо, що світлини, які використані в пропагандистських дописах, зроблені ще на початку війни (не повномасштабного вторгнення, а саме війни — в серпні 2014 року!) На ньому дійсно зображені українські військовополонені, яких окупанти примусили прибирати захоплене росією місто Сніжне. Це фото доволі популярне і навіть українські медіа використовують його у якості ілюстративного фото для текстів про війну🤦‍♀️

🦉 Про те, чи може публікація даних про зниклих та полонених військовослужбовців нашкодити їм — ми вже докладно й неодноразово пояснювали: https://bit.ly/3PMtoZC, https://bit.ly/3rxprjs та https://cutt.ly/QwnToBb1 small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01