ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Ворожий послід в українських компаніях

Аналізуємо ворожі вкиди, які дискредитують громадські ініціативи з виявлення компаній, що співпрацюють з окупантами (а значить фінансують масові вбивства українців росіянцями)
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ
«17 тысяч предприятий и несколько миллионов украинцев находятся под ударом»

Такий «інсайд» з’явився на одному з телегарм-каналів, що поширює російську дезінформацію або пропаганду.

Як зазначають пропагандисти: «В ОП и Кабмине разрабатывают план конфискации 17 тысяч предприятий», що призведе до зменшення робочих місць, відтоку капіталу та погіршить економічне становище країни і без того знекровленого війною.

📌 Розбираємо, що не так із цією «новиною».

Цифра у 17 тисяч діючих українських компаній, які нібито хоче «рейдернути» керівництво нашої країни, з’явилась невипадково. Приблизно тиждень тому котики [аналітики] із онлайн-системи для перевірки контрагентів «YouControl» створили список активних українських компаній, що мають «ворожий слід». Маються на увазі зв’язки із країнами-агресорами — росією та білоруссю. 17 000 — саме така кількість українських компаній, серед власників, засновників або кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин або резидент рф чи білорусі. Українських компаній, що мають зв’язки з РФ — близько 13 800, з Білоруссю — 3 300.

Відслідкувати зв’язок українського бізнесу з окупантами може кожен. Для цього варто лише зайти на картку юридичної особи в системі «YouControl» і «Експрес-Аналіз» автоматично підсвітить ці дані як ризиковий фактор.
На думку пропагандистів, перелік у 17 тисяч підприємств зроблено для подальшої конфіскації цих бізнесів. Так, нібито вже зроблено підрахунки джерелами, близькими до фінансового блоку країни, а на сайті Мінфін здійснено перший драфт інформації.
 
Посилання, яке подають фейкарі — це новина на українському порталі «Мінфін» про той же таки «ворожий слід» у діючих українських компаніях. Жодного драфту про конфіскацію бізнесів у новині немає. До речі, «Мінфін» — це видання про фінанси і інвестиції за адресою Minfin.com.ua. Міністерство фінансів України має сайт за адресою https://mof.gov.ua/uk та сторінку у фейсбуці. Ані на сайті, ані на фейсбук-сторінці серед новин немає жодної про конфіскацію компаній, які співпрацюють із окупантами.
«Не сомневаемся, что те, кому надо, внесли в эти списки тех, кого надо деребанить», а «конфискация будет означать остановку работы этих предприятий»

Чому власне відбувся цей вкид про конфіскацію і бідкання про втрату українцями робочих місць (читай — втрату прибутків власниками)?

Співпраця з окупантами на тлі повномасштабного вторгнення в Україну, постійних бомбардувань міст та вбивств цивільних українців — це опосередкована підтримка агресії. Зараз наше МЗС докладає чимало зусиль, аби іноземні компанії пішли з росії. Деякі компанії зважились на цей крок, припинили постачання товарів або закрили магазини. Втім є й такі, хто й досі не припинив діяльність на території країни-терориста.
 
МЗС України закликало відповідальний бізнес, уряди та споживачів з усього світу бойкотувати такі компанії та їхні продукти, адже кожен товар, який постачає, виробляє або продає компанія на російському ринку, робить свій внесок до бюджету російського міністерства війни, який завжди був пріоритетом для російського уряду в порівнянні з будь-якими базовими потребами своїх громадян.
 
І от на тлі усього-цього в Україні діють 17 тисяч компаній, які не припиняють співпрацю із окупантом. А значить — платять податки до країн агресорів, тобто фінансують серед іншого й військові витрати окупантів (читай — масові вбивства українців). 
«Не зря же в списке на первом месте идет Днепропетровская ТОВ Вента лтд. Вента! Которая лекарства всей стране поставляет! Вента, которая с 1995 года работает у нас и склады у нас имеет. Несколько тысяч рабочих будут выброшены на улицу!»

Ця репліка звичайна маніпуляція. ТОВ Вента лтд – фармацевтична компанія, а своєчасну поставку ліків у воєнний час складно переоцінити. Але у списку Топ-20 компаній за виручкою у 2020 році від  «YouControl» ТОВ «Вента лтд» потрапила не просто так. Виручка у 2020 році «Венти лтд» склала понад 13 млрд гривень (!) Це друге місце, серед компаній які найбільше співпрацюють з ворогом і перше по співпраці саме із росією. Серед юридичних засновників – АО «Катрен», зареєстроване у м. Хімки, Московської області. До речі, зазначена ТОВ Вента лтд була однією із чотирьох дистриб’юторів, на яких Антимонопольний комітет України наклав у 2018 році штраф за антиконкурентні узгоджені дії у розмірі 1,65 млн грн штрафу. Як виявив АМКУ дистриб’ютори склали договори, спеціально заточені на завищення цін на ліки. При чому, в основному на ті ліки, які купують бюджетні медзаклади.

«Те, кто хотят устроить этот дербан, конечно, решат свои проблемы. А вот украинцы останутся без работы», «как это поможет сейчас нашей экономике вопрос, но точно спровоцирует отток капиталов»

Насправді притомні люди в усьому світі засуджують війну, тому не бажають підтримувати бізнес із країною-агресором або працювати на таких підприємствах. Хтось зважає на моральний бік справи, хтось на репутаційний, адже співпраця з контрагентами рф та білорусі — це ще й ризик потрапити під українські та міжнародні санкції. Тож компанії, які дивляться в майбутнє, повинні відмовитися від будь-якої взаємодії з окупантами. Але судячи із волання на пропагандистських телеграм-каналах на восьмому році війни на 28 день повномасштабного вторгнення навіть не всі українські (!) компанії можуть і хочуть це робити.

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01