ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як Facebook просуває російську ІПСО

Гроші вирішують усе. Поки фейсбук видаляє ваші дописи за «мову ворожнечі», російські пропагандисти вільно поширюють тут свою ІПСО. Щоб алгоритми на це заплющили очі, достатньо заплатити символічну ціну. Як це працює — пояснюємо далі
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Мабуть, кожен із нас мав проблеми через те, що писав у фейсбуці емоційно забарвлені слова на позначення росіян. Фейсбук за таке занижує рейтинг або обмежує обліковку на певний період. За систематичні «порушення» блокує назавжди (так, наприклад, сталося з журналісткою Наталкою Бушковською — їй довелося створити новий акаунт). Деякі з цих слів вживав навіть Тарас Шевченко. Його теж банили, але по-іншому — через арешт та заслання.

Останнім часом почастішали скарги на те, що алгоритми соцмережі геть

зірвалися з ланцюгів — обмеження прилітають навіть за сухі суто інформативні дописи. Скажімо, головному редактору «Новинарні» Дмитру Лиховію достатньо було написати про «війну росії проти України» — і все: його звинуватили в мові ворожнечі та приховали допис

Тим часом фейсбук активно сприяє російській інформаційно-психологічній операції. Це відбувається через рекламні дописи, в яких нарікають на безперспективність контрнаступу, підвищення тарифів на електрику та іншу зраду, яка підриває моральний дух та сприяє занепаду бойового духу — дивіться на знятку.

Схожі дописи з’являються протягом останніх місяців, але пік припав на початок червня — після запевнень Зеленського, «що станом на зараз Україна вже готова до контрнаступу». Згадані пости розміщені на сторінках, створених усього три дні тому.

Вони написані абсолютно чистою, грамотною українською мовою (тобто спрямовані саме на українську авдиторію)та діють на емоції, спонукають ставити реакції та писати коментарі (не робіть цього, пояснення — далі).

Щоб ваш допис ніхто не чіпав, достатньо заплатити якихось 10-20 баксів (залежно від тривалості і кількості авдиторії, яку ви бажаєте охопити). І вуаля — можете пропагувати усе, що заманеться. Навіть зображувати українців свинями. І лише численні скарги українців не лишають алгоритмам іншого вибору, окрім як видалити таку «рекламу».

Але поки це станеться, може минути кілька днів. Наприклад, пости на скринах на момент публікації досі доступні. Окупантам цього часу цілком достатньо, щоб навіяти свою пропаганду сприйнятливій авдиторії. Коли ж дописи таки видаляють (інколи разом із блокуванням усього облікового запису), росіяни пачками створюють і проплачують нові. Для них це цілком прийнятна ціна.

Якщо почитати коменти під цими пропагандистськими дописами, може здатися, що в українців, які під ними відмітилися — чи то через гнівний лайк, чи то через обурливий коментар — є критичне мислення. Мовляв, які молодці! Не повелися, не повірили!

Насправді ці люди виправдали очікування російських окупантів — будь яка взаємодія з такими вкидами, навіть дизлайки👎, сприяє їхній популяризації. Відтак більше шансів що ІПСО рано чи пізно потрапить до сприйнятливої авдиторії.

До слова, нам після підготовки цього тексту, такі дописи лізуть у стрічку один за одним.

Запам’ятайте:

  • Жодних коментарів — навіть обурливих😡 чи зауважень на те, що це брехня;

  • Жодних лайків — навіть злих🤬 або висмішливих😂;
  • Жодних поширень, навіть якщо в супровідному тексті напишете спростування.

Що робити?

  • натискаєте поруч із дописом три горизонтальні крапки (див.зняток);
  • у випадному меню обираєте пункт «поскаржитися»;
  • далі з запропонованого переліку обираєте причину: спам, мова ворожнечі, неправдива інформація, насильство тощо;
  • вподобуєте та поширюєте наш допис, щоб його прочитало якнайбільше людей small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01