ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як медіа маніпулюють релізом Державної митної служби про зникнення третини гуманітарки для військових частин

В медіа поширюється маніпуляція про те як нібито третину гуманітарної допомоги призначеної для наших військових просто розкрали. Так, різні видання посилаються на останній реліз Держмитслужби України, але в ньому насправді йдеться не стільки про розкрадання гуманітарки для військових, а про завезення вантажів без сплати відповідного мита, так звані ризикові митні оформлення.
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ



Позавчора Держмитслужба України опублікувала реліз про те, що разом із Міноборони вони протягом 9 місяців 2023 року перевірили понад 9 тисяч фактів переміщення товарів гуманітарної допомоги на адресу 200 військових частин. При цьому в більше ніж 3000 випадків надходження допомоги військовим не підтвердилося.

Більшість українських тг-каналів і медіа поширили цю інформацію з неприхованим натяком, що цю допомогу вкрали. Звісно, що почала цей наратив розганяти і ворожа пропаганда.

Але це маніпуляція.

 


 Це стає зрозумілим, якщо дочитати реліз Держмитслужби до кінця. Останнім реченням йде нагадування від митників: “ввезення товарів комерційного призначення під виглядом гуманітарної допомоги є порушенням чинного законодавства і передбачає настання відповідальності”.

Тобто вочевидь йдеться не тільки (чи навіть не стільки) про розкрадання гуманітарки для військових, а й про завезення вантажів без сплати відповідного мита, так звані ризикові митні оформлення. Зафіксовано багато випадків, коли під видом гуманітарної допомоги для військових намагалися завезти товари, які не призначалися для цього.

У цьому ж релізі Держмитслужба наголошує, що «з метою припинення виявлених порушень митного законодавства та притягнення винних осіб до адміністративної або кримінальної відповідальності митники направили 387 повідомлень про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, передбаченого ст. ст. 190 (шахрайство), 358 (підроблення документів, штампів, печаток), 201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги) Кримінального кодексу України, а також складено 320 протоколів про порушення митних правил, де предметами правопорушень є товари гуманітарної допомоги»  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01