ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як росія створила фейкове "представництво українців" через яке поширює капітуляційний "мирний план"

Під час саміту НАТО в литовському Вільнюсі проросійські активісти поширювали через скриньки букросингу брошури з «мирним планом українського народу». Тези, озвучені в ньому, дослівно збігаються з російською пропагандою. Наприклад, що в Україні пригноблюють російськомовних і що “референдуми” на Донбасі та в Криму були законними. Сам «мирний план» зводиться до виведення української армії з лінії фронту
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Усе це буцімто організовано «представництвом українського народу», створеного в березні цього року, «як можливість для мільйонів українців, які не згодні з діями чинного політичного режиму в Україні, в рамках Конституції обрати собі інше, краще майбутнє».

Ще тоді ми розібрали кожного з ініціаторів цього «шабашу» — це втікачі з України, звинувачені в державній зраді. Нині більшість із них перебувають у росії, звідки й поширюють ворожі наративи. Докладно про них читайте в нашому дописі.

Також у брошурах наводиться перелік різних мітів про Україну та війну росії. Без глибокого аналізу зрозуміло, що все це звичайнісінький набір пропагандистських штампів, покликаних розколоти європейські суспільства в питанні підтримки України.

Спростуємо кілька основних тез

🚫«За останні 9 років в Україні сформувався тоталітарний режим. Він ліквідував опозицію та вільні ЗМІ, запровадив жорстку цензуру та репресії проти будь-якого інакомислення»

✅З початку Майдану в Україні з’явилося багато незалежних видань та платформ та центрів журналістських розслідувань, посилюється співпраця з європейськими медіа. У світовому рейтингу свободи слова Україна посіла 79-те місце з-поміж 180 країн. Це на 27 сходинок вище, ніж у 2022 році. Для порівняння, росія цьогоріч посіла 164-те місце.

«Розв’язаний Росією 24 лютого 2022 року збройний конфлікт ставить під загрозу виживання українського медіапростору. У цій інформаційній війні країна перебуває на передовій протидії експансії кремлівської пропагандистської системи», — йдеться на сторінці України в Індексі-2023. 

🚫“Влада та її воєнізовані структури здійснюють лінгвоцид російської мови, винищення громадян за національною та релігійною приналежністю”

✅В Україні офіційною мовою, яка використовується на державному рівні, є українська. Проте ніхто не забороняє спілкуватися будь-якою іншою мовою у приватному житті. Щоб переконатися в цьому, достатньо вийти надвір і прислухатися. Російські пропагандисти не перший рік використовують «мовне питання» та «дискримінацію російськомовних» для штучного розпалювання ворожнечі між українцями.

Закон про мову передбачає що українська має стати основною в публічному спілкуванні. Однак він надає можливість обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. Наприклад, якщо і клієнту, і продавцю, офіціанту, перукарю чи будь-якому іншому представнику сфери послуг зручно спілкуватись не українською, а російською чи іншою мовою — закон дозволяє це робити.

🚫«Український народ не голосував за вибір зовнішнього курсу країни, він ніколи не вибирав вступ до ЄС і НАТО. Такий курс був насильно вписаний в преамбулу Конституції у 2019 році»

✅Згідно репрезентативних опитувань переважна більшість українців підтримує вступ України до Європейської Унії й НАТО (92% та 79% відповідно).

Найбільше тих, хто хоче бачити Україну в ЄС на Заході і в Центрі (95% і 93% відповідно), на Сході і Півдні підтримка членства в ЄС знаходиться на рівні 89%.

Так само на Заході і в Центрі найбільше підтримують ідею вступу України в НАТО – 86% і 81% відповідно. На Півдні вступу до НАТО хочуть 73% опитаних, на Сході – 71%.

Для порівняння, в грудні 2021 року 58% українців хотіли б членства України в ЄС, тоді як за НАТО були лише 48% опитаних.

🚫«Більша частина жителів України завжди виступала за союз з Росією і проти євроатлантичної інтеграції, за рівний статус російської мови й збереження своїх культурних традицій»

✅Як показує наведена вище статистика, більшість українців виступають за тісніший союз з Європою, зокрема інтеграцію в ЄС, а не союз із росією. А рішення української влади змінити вектор нашого розвитку в листопаді 2013 і “піти до росії” якраз і призвело до Майдану і зрештою втечі тодішнього президента Віктора Януковича.

🚫«Референдуми, на яких жителі Криму, Донецької та Луганської областей висловили свою незгоду з державним переворотом 2014 року і обрали для себе інший шлях, були оголошені актом сепаратизму»

✅Рішення про від'єднання певної території від країни може бути ухвалене тільки під час всеукраїнського референдуму, що проводиться на території всієї країни без використання збройних формувань small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01