ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як росіяни маніпулюють темою теракту в селі Гроза на Харківщині

Учора вся Україна та світ дізнався про новий страшний теракт у селі Гроза Куп’янського району Харківської області, внаслідок якого загинула 52 людини, шестеро постраждали та знаходяться в лікарні, а ще троє вважаються зниклими безвісті
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Це село не є прифронтовим і від позицій росіян знаходиться в 35-40 кілометрах. Учора близько 13:25 окупанти обстріляли в цьому селі цивільний об’єкт — cільське кафе-крамницю.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, удар був завданий ракетою «Іскандер-М». 

За словами речника Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, вчора в селі був поминальний обід через перепоховання загиблого українського військового. До цього його було поховано у Дніпрі, а родичі бажали перепоховати в селі звідки він родом. 

Поховання організовувала сімʼя загиблого військового — син та дружина. Син захисника також був військовим. Він разом зі своєю дружиною та матірʼю були в кафе і загинули від влучання ракети.

 Якщо не брати до уваги сегмент російських нацистів, які будь-яким жертвам українців радіють і переможно бігають по мережі з реляціями «убілі тєх, кто прішьол паскарбєть за паґібшім ВСУшнікам”, м’яка пропаганда окупантів, як завжди після таких трагедій і терактів, висуває обережні версії захисту своєї загарбницької армії.

 Наприклад, телеграм-канал “Лєґітімний”, який СБУ раніше віднесло до мережі каналів, які керуються російськими спецслужбами, написав про те що трагедія з великою кількістю загиблих у селі Гроза зараз вигідна саме Україні, а тому ймовірно, що саме вона в цьому була зацікавлена.

Ми розуміємо, що майже ніхто з українців на висери такої пропаганди вже не ведеться. В цьому дописі ми не стільки спростовуємо фейки, скільки аналізуємо російські наративи, щоб розуміти, як вони мислять і чого від них варто очікувати. Спойлер — нічого хорошого.

 Пропагандисти також заявили, що президент України вчора був в Іспанії на міжнародному форумі, тому така трагедія привертає до нього увагу. А також повторили свій наратив про те, що «від України всі втомилися і все йде до припинення війни та зменшенню негативу до росії».

 росіяни стверджували, що це може посприяти з виділенням допомоги Україні, підвищити ефективність мобілізації за рахунок ненависті до росії серед цивільних. З цього роблять висновок, що Київ навмисно міг влаштувати трагедію-провокацію, щоб отримати фінансову та військову допомогу.

російська «опозиційна» «журналістка» з когорти «харошіх руссскіх» Юлія Латиніна накликала на себе багато критики, коли зазначила, що, скоріше за все, вдарили по селу Гроза тому, що засікли в одному місці велике скупчення мобільних телефонів.

Латиніна натякає, що це була помилка російських військових, які поминальний обід сприйняли за скупчення українських військових. Прозорий натяк, з якого читається, що окупанти можуть спокійно в Україні бити по українським військовим.

У коментарях до Латиніної було багато негативу, а інший “харошій руссский” Рустем Адаґамав під її постом написав: «Господи, Юля, "Іскандер" не літає на "скупчення мобільників". "Леєр-3" не займається наведенням ракет ОТРК на ціль, а має зовсім інші завдання”.

Крім відносно м’якої ворожої пропаганди, є й більш радикальна, яка за допомогою фейків сперечається, якою саме ракетою ЗСУ обстріляли село Гроза. Начебто Україна обстріляла сама себе, щоб відволікти увагу від “суттєвих провалів у Бахмуті, південніше Работіно та в Криму” small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01