ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як українці зливають дані про наших військовополонених росіянам

Мостіться зручненько, сьогодні ми вам розкажемо про інформаційних падальників, які під патріотичною обгорткою постять усе, що «погано лежить». Це як неперевірена інформація, так і відверто зловмисні фейки
СПЕЦПРОЄКТИ
СПЕЦПРОЄКТИ

Як ми не старалися, але так і не змогли розгледіти добрі наміри в публікації на скріні. Автор закликає підписників репостити допис із зображенням полонених українських військовослужбовців. «Може саме ваш сусід, брат, батько, друг є саме в nолоні! ( можливо хтось впізнає рідних)», — пише Сергей Гончарук, адміністратор групи «Добрі справи», де нині й з’явився цей пост.

Заклик зібрав нечувані 155 тисяч поширень, понад дві тисячі лайків і пів тисячі переважно співчутливих коментарів. Це при тому, що інші дописи в групі збирають у кращому разі кілька десятків поширень. Ймовірно такого результату Гончаруку вдалося досягти завдяки тому, що він зробив співавторами посту ще 53 людини.

Ми розпізнали зображення. Насправді це скрін відео, опублікованого російськими окупантами ще в квітні минулого року. Ймовірно 18 числа, принаймні це найдавніше, що нам вдалося знайти.

Відтоді це відео, а також скріни з нього, періодично з’являються в соцмережах і на сайтах-сміттярках. Останній спалах — середина травня цього року.

Групу «Добрі справи» створено 22 січня 2023 року. В ній публікують переважно патріотичний контент, серед якого значну частку складають дописи з інформацією про поранених і загиблих, а також збори коштів для допомоги.

Усі реквізити перевірити ми не в змозі, але вибірково фактчекнули збір для Катерини Мотрич — матері загиблого військовослужбовця. Вони справжні. Але це й не дивно — це перепост (їх у групі багато).
Ми не кажемо, що ця група шахрайська. Але й жодних підстав вірити їй немає. Це звичайна мішанка неперевіреної або відверто фейкової інформації. Ані адміністратор Гончарук, ані інші учасники групи не заморочуються фактчекингом. Це типово для такого роду «вирвиоко-гей-переможемо» груп. Інколи свідомо, інколи від дурості вони шкодять.

Наприклад, у дописі про військовополонених виникають питання до шрифту. Як бачите, в прямій мові, яку ми наводимо в першому абзаці, використані латинські літери «n» і «m». Це спосіб втекти від алгоритмів пошукових систем, які можуть блокувати фейкові новини. І хоча бравзери вже навчилися обходити ці хитрощі, на сайтах-сміттярках досі сподіваються, що у такий спосіб вони залишаться невидимими для системних перевірок. 

Не Сергей Гончарук це придумав. Він звичайний інформаційний падальник — постить усе, що «погано лежить». Якщо загуглити його заклик, ми побачимо дослівно цей самий текст на десятках уже згаданих сайтах-сміттярках. Звідти й ці латинські літери.

Це триває, починаючи щонайменше з серпня минулого року (може й раніше) і дотепер. Ми не лишаємо посилання, щоб не робити рекламу цим зловмисним ресурсам — за бажання можете легко самі перевірити. Хібащо покажемо допис у твіттері. Як бачите, він від 23 серпня минулого року. Заклик дослівно (ба більше — долітерно!) той самий.

Чи варто казати, що фраза «можливо хтось впізнає рідних» — абсурдна. На зображенні десятки людей, проте з них насилу можна розпізнати обличчя лише кількох осіб. Тобто навіть аби наміри були шляхетними (хоча це не так), користь від них була б практично нульова.

А от шкода реальна. Як ми вже писали раніше, якщо військовий зник безвісти – не можна виставляти його фото в однострої в соціальних мережах, не можна називати номер військової частини, писати останню локацію зниклого тощо. Зниклі військові можуть перебувати у полоні під виглядом цивільних, або переховуватися на тимчасово окупованих територіях і шукати можливості повернутися. Оприлюднюючи дані та фото такої людини, можна ненавмисно допомогти ворогу.

На сайті Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими є Дорожня карта, в якій докладно розписані дії родини у випадках якщо член родини зарахований до лав ЗСУ пропав безвісти, потрапив у полон чи загинув.

Ми звернулися до штабу з проханням роз’яснити чи можуть допомогти або нашкодити дописи типу того, що в групі «Добрі справи». Щойно отримаємо відповідь, опублікуємо її тут або окремим дописом. Підпишіться на «По той бік новин» просто зараз, аби не проґавити! small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01