ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

8 порад щодо детоксикації вашої Youtube стрічки

Надаємо 8 важливих порад, як зробити вашу Youtube стрічку значно менш російською, ніж вона може бути сьогодні, як позбутись показів російських телевізійних програм та ютуб-шоу на вашому екрані.
ПРАВДА
ПРАВДА

Минулого місяця ми розповіли, як росія намагається повернути українців у своє інформаційне стійло. Під цим дописом багато наших підписників на Facebook просили розповісти, як детоксикувати YouTube — зробити так, щоб він більше не пропонував (довколо) російський контент. Виконуємо.


Може здатися дивним, але для YouTube мова має другорядне значення. Найперше вона впливає на підписи "кнопок" та інші технічні аспекти. Хіба що за винятком Індії, де за обраною вами мовою також формують списки рекомендацій на головній сторінці.

Найперше, за чим вас ідентифікує YouTube — це ваше місцезнаходження. Як і мова, воно не визначається автоматично, його потрібно обрати вручну, натиснувши на свою аватарку. І робити це потрібно щоразу, коли ви чистите кеш і реп’яшки.

Залежно від того, яку країну чи регіон ви оберете, такі й відеоролики вам показуватимуться в рекомендаціях, на вкладці «Популярне» та в стрічці «Новини».

Власне, цього мало би бути достатньо, аби за замовчуванням ви споживали переважно місцевий контент. Проте не все так просто. На те, що саме вам рекомендує відеогостинг, впливають смаки людей, які проживають у вашому регіоні.

На жаль, багато українців досі спрагло споживають російські відеоролики. Таким чином у регіон «Україна» масово переповзає контент із регіону «росія». І далі лише питання часу, коли воно потрапить у ваші Рекомендації.

У наших геополітичних умовах логіка розробників YouTube не працює, доводиться шукати лазівки, як обійти налаштування. Жодна з них не є доказовою. Усі наші наступні поради ґрунтуються виключно на наших суб’єктивних спостереженнях і нашому досвіді. Простіше кажучи — хоча й бездоказово, але воно робе.

Важливе застереження: лише дотримуючись усіх порад одночасно можна досягнути бажаного ефекту, кожна окремо порада матиме обмежений вплив.

1. Ретельно перегляньте список каналів, на які ви підписані.

Там не повинно бути жодного з росії або російського. Навіть так званого ліберального, що працює в екзилі. Як правило, інформацію про походження каналу можна дізнатися в розділі «Про канал». Але нерідко цей пункт лишається порожнім. У такому разі на поміч вам прийде наступний пункт.

 2. Відпишіться від усіх російськомовних каналів.

По-перше, таким чином ви мінімізуєте ризики, що серед них трапиться російський (такий собі мовний мур).
По-друге, ви випадете з “бульбашки”, для якої мова не має значення. Не всі, але багато серед таких людей тих, хто спокійно дивиться російський контент і не бачить у цьому нічого поганого ("а што такова?! ета же проста відєа пра гіпапатама, прі чьом здєсь ваша палітіка?).
Відтак, смаки цих людей більше не матимуть впливу на наповнення ваших рекомендацій.

 3. Відпишіться від тих українських каналів, які мають російськомовну версію.

Серед їхніх підписників пасеться багато рсні. Навіть під час війни деякі з них збирали донати рублями. Незбагненним чином навіть якщо ви підписані на українськомовну версію, її російськомовний клон опосередковано впливатиме на наповнення вашої головної сторінки.

 Не можемо втриматися від конкретних прикладів:

Українськомовний канал @theACentauri має свого родоначальника — російськомовний канал @AlphaCentauriChannel. Останній і досі активно наповнюється. І не просто наповнюється, а наповнюється пріоритетно — скажімо, відеоролик «В чому головний секрет орбіт?» українськомовна авдиторія побачила на день пізніше за російськомовну. Ба більше — рандомний перегляд підписників каналів показав, що на російськомовну версію підписано чимало тих, хто нас зараз убиває.

Натомість український скандинавіст, автор каналу @SkjoldSkefssonOfficial, після початку повномасштабного вторгнення видалив зі свого каналу десятки багатогодинних російськомовних відеороликів. Разом із тим він втратив десятки тисяч підписників, серед яких, не складно здогадатися, було багато рсні. Відтоді на каналі виходять лише українськомовні ролики.

Він орієнтувався на російськомовну авдиторію, доки йому не довелося рятувати свою сім’ю від обстрілів, переховуючи її в підвалі.

 «Після цієї війни уже ніщо не буде колишнім. Якщо я її переживу, то не знаю, чи зможу я, та й чи буду я взагалі мати моральне право перед моїми співгромадянами, знімати російськомовний контент для російської аудиторії», — каже автор.

 4. Видаліть із друзів усіх, хто дивиться російські/російськомовні відео.

Мабуть, це важко, але це вимушений крок. Вони можуть бути прекрасними людьми, але вони гарантовано привноситимуть у ваші рекомендації російські та/або російськомовні відео.

 5. Перегляньте на кого підписаний той чи інший канал.

Для цього відкрийте його і перейдіть до розділу «Канали». Там не повинно бути каналів, від яких ми радимо відписатися. Інакше воно автоматно може підтягуватися і для вас, як близькі до переглянутої вами теми.

 6. Не дивіться російські та/або російськомовні відео навіть з дослідницькою метою.

Якщо ж вам це необхідно для корисної справи — робіть це НЕ авторизованими в YouTube. Таким чином алгоритми не подумають, що саме це і є ваші вподобання і не пропонуватимуть до перегляду в майбутньому. Аби щоразу не розлогінюватися — просто відкрийте в своєму бравзері анонімний перегляд.

 7. Пишіть скарги.

Коли ви виконаєте всі поради, російський/російськомовний контент не зникне миттєво. Детоксикація триватиме декілька місяців. Щоб її прискорити, щоразу, коли вам траплятиметься на очі російський/російськомовний контент — не лінуйтеся скаржитися на нього. Навіть якщо це відео про ламантинів. Для цього поруч із відео натисніть вертикальні три крапки і оберіть найбільш правдоподібну причину.

 8. Ще один дієвий спосіб показати, що запропоноване ютубом відео вам не цікаве, — це там само натиснути «Не цікавить».

Ймовірно YouTube це зрозуміє по-своєму і надалі показуватиме менше відео на цю тему. Тож якщо вас цікавить ця тема, подивіться щось про це на підходящому каналі  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01