ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Блогери, що повторюють кремлівську пропаганду: їхні наративи після обстрілу лікарні “Охматдит”

8 липня російські війська завдали ракетних ударів по дитячій лікарні “Охматдит” та пологовій клініці в Києві. Одразу після цього кілька українських інстаблогерів почали поширювати наративи, що фактично повторюють російську пропаганду, закликаючи до мирних переговорів з країною-агресором. Дописи цих блогерів критикують українську владу і закликають до завершення війни на умовах, вигідних Росії.
ПРАВДА
ПРАВДА

8 липня росіяни завдали ракетного удару по дитячій лікарні “Охматдит” та пологовій клініці. Одразу після цього деякі українські інстаблогери з сотнями тисяч підписників кинулися постити версії, ніби під копірку списані з російських методичок. Ну, ви розумієте: “не фсьо так адназначьна» і заклики про необхідний "мир”.

 
 

Синхронність появи цих дописів помітили користувачі соцмереж. Наші читачі також прохали нас написати про це — з прізвищами та ключовими наративами. Виконуємо.

Ми не стверджуємо, що всі ці інфлюенсери отримали кошти від росіян і стовідсотково є прокремлівськими аґентами (є ж іще фактор корисних ідіотів), але те, що своїми закликами на багатотисячну авдиторію вони допомагають російській пропаганді – це факт. До того ж роблять вони це не вперше.

“Ґолубі міра”

Однією з перших потрапила під пильне око громадськості блогерка Юлія Верба (півтора мільйона підписників). Вона виклала сторіз в Інстаграмі фото з “Охматдиту” та загадковим підписом, що “цьому світу остаточно кінець, коли є ті, хто це робить і ті, хто нічого не робить”.
Інші блогери були відвертішими в закликах до мирних перемовин.
Владислава Роговенко (1 мільйон підписників) написала, що вона в шоці від новин і “нехай клоун іде і домовляється про мир”. Також вона написала, що ненавидить владу з обох сторін. Нині її профіль закрито.
Каріна Золотарьова (200 тисяч підписників) написала, що “її закидають каміннями, але вона не може мовчати, бо “скільки ще треба втратити дітей, дорослих, чоловіків аби все одно закінчити цю війну переговорами й в результаті віддати пів країни”.
Катерина Мартинко (14 тисяч підписників) заявила, що варто думати “не про кордони 91 року, а про дітей”, а Катерина Венгерська (245 тисяч підписників) запитує “як так що, є гроші на війну, але грошей на мир немає”.
Блогерка Гончар пише, що “краще їздити в закордонний Крим, чим жити в таких реаліях”, потім вибачилася і поповнила банку на Охматдит, щоправда, суму приховала.
Волошин (1 мільйон підписників) записав відео, що треба бути розумнішими, бо “ми не вивозимо цю війну”. Він порадив бути хитрішими та зіграти за “їхніми правилами”. Відео, до речі, виглядало як записане десь на пляжі. Нині його обліковку закрито.
Інші інфлюенсерки не тільки закликали до миру, а й розповідали про “політичні ігрища”.
Так, Міла Бараєва (понад 200 тисяч підписників) емоцій не стримувала: “Припиніть вже це нарешті, мені по*уй як, аби діти більше не вмирали від ваших йобн*тих політичних іграх”.
 
Настя Умка (понад 600 тисяч підписників): “Я не знаю скільки це все може продовжуватися. Мені здається, що всі вже так за*балися і нікому не треба кордони 91 року. Вже всі люди хочуть мир, спокій і просто жити”. Також вона припустила, що в обстрілі “Охматдиту” винні військові, які “пропустили дрон”. Інший поширений нею фейк – у дитячій лікарні перебували військові й саме вони, а не діти були ціллю росіян.
Фейки росіян також поширили інші інстаблогерки. Юлія Танкаєва (майже 9 тисяч підписників) написала, що лікарню “накрило хвилею від складу боєприпасів”. Потім вона видалила цей запис і перепросила за нього.
Зоя Свекруха (22 тисяч підписників) видала конспірологічну теорію, що ракетний обстріл – “це все змова, сплановано і проплачено”, потім також видалила.
 
"Енергетики"
Інші блогери не тільки записалися до “голубів миру”, а й закликали наповнювати себе позитивною енергією.
Леся Панковська (17 тисяч підписників) зазначила, що від неї не побачать побажання бомбити Білгород.
Київська модель Ellizaavetaa (66 тисяч підписників) закликала не наповнювати серця ненавистю, бо це погана енергія, тому краще молитися й дякувати, що живі.
Дещо схожий меседж в акторки Наталки Денисенко (400 тисяч підписників), мовляв, не потрібно наповнювати свою енергетику прокльонами й ненавистю, бо саме така енергія призвела до війни, а потрібно любити. Щоправда, не вказала – кого саме, сподіваємося не росіян.
До цієї кампанії “блогерів-правдорубів” пристали й нардепи.
Депутат Артем Дмитрук написав, що “саме закінчення війни та буде ПЕРЕМОГОЮ”. Він, до речі розповів, що з приводу обстрілу взяв участь у хресній ході. Щоправда, не згадав, що хода ця була від церкви московського патріархату і що він виступає проти законопроєкту, який забороняє її діяльність.
“Скорбіт” по трагедії ще один прихильник РПЦ/ФСБ – Вадим Новинський, який втік до Швейцарії і проводить там служби в російській православній церкві. Він пише що “сторони традиційно звинуватять одна одну”, натякаючи, що незрозуміло, хто направив ракету на дитячу лікарню. Натомість йому очевидно – це війна між “православними народами”, яка “повинна завершитися підписанням мирного договору”.
Ще один нардеп Євгеній Шевченко написав, що “все це потрібно закінчувати заради збереження життя інших наших громад, на яких потенційно вже наведені чергові російській ракети, чи їх обломки від ударів ППО, в майбутньому”. Тобто знову меседж, що незрозуміло, чия то ракета вбила людей і, мовляв, винними можуть бути обидві сторони. І що треба закінчувати, куди ж без цього. Причому війну не називає війною, а позначає її загадковим “все це”.
 
Передісторія
 
Це вже не вперше інстаблогери так синхронно просувають російські наративи. Минулого разу, ми це спостерігали, коли вийшло розслідування Михайла Ткача про блогера-мільйонера Олександра Слобоженка. Після розслідування про "непридатного" до служби блогера, який виїхав до Європи, журналісти почали отримувати погрози, а низка інстаблогерів із сотнями тисяч підписників приєдналися до кампанії з його відбілювання. Вони романтизували “ухилянтство” і нахвалювали Слобоженка, нібито той виїхав, бо “адекватних людей виживають з країни”. Журналістів при цьому називали заздрісниками.
Цікавий також збіг, що саме ці блогери на постійній основі рекламували онлайн-казино, а одна з них – кременчуківка Марина Річчі (понад 500 тисяч підписників) навіть була фігуранткою кримінального провадження про фінансову онлайн-піраміду.
11 липня у Вашингтоні пройде саміт НАТО. Схоже, що так звана росія влаштувала скоординований інформаційний та ракетний терор саме до цієї дати. Росіяни хочуть залякати українців, посіяти занепадницькі настрої в суспільстві й у такий спосіб схилити Україну до поступок — піти на мирні перемовини на умовах росії (читайте — капітуляцію). Свідомо чи ні, але своїми дописами в соцмережах блогери допомагають ворогу саме в цьому.

Повторюємо, що платіжок з транзакціями російськими рублями ми не бачили, але люди, котрі продукують контент на багатотисячну авдиторію, повинні нести відповідальність за меседжі, які вони поширюють. Особливо якщо вони підозріло схожі на кремлівські small logo

 
Підготувала Альона Маліченко.
 
 
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01