ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи пов'язані сонячні цикли з історичними подіями?

Сьогодні розкажемо про сонячні цикли та як українські медіа маніпулятивно пов’язують їх із історичними подіями.
ПРАВДА
ПРАВДА

Постійні читачі могли помітити, що у нас окрім навколовоєнних тем (постійна рубрика #ПоТойБікВійни), останнім часом з’явилися тексти на близько наукову тематику. Один із останніх — про зупинку Гольфстриму

 


Сьогодні розкажемо про сонячні цикли та як українські медіа маніпулятивно пов’язують їх із історичними подіями.


 Про що йдеться

Нині триває 25-й цикл сонячної активности. Один цикл – це приблизно 11-ти річний період активности Сонця, яка проявляється у збільшенні кількости сонячних плям та спалахів, видимих на поверхні. Також за цей час відбувається зміна сонячних полюсів.

Науковці зафіксували перший цикл ще в 1755 році. Відтоді й рахують. Згідно зробленій у 2020 році заяві [1] НАСА, 25-й цикл почався в 2019. Очікується, що активність Сонця зростатиме до прогнозованої високої приблизно в 2025 році. Після цього Сонце почне «заспокоюватися» і знижувати свою активність.

Цикли завжди мали різну інтенсивність, у періоди максимальної сонячної активности фіксувалося від 100 до 300 сонячних плям протягом 30 днів. У силу того, що ми маємо дані лише за 25 циклів, робити прогнозування досить непросто, але вчені обережно припускають, що 25-й цикл буде м’яким і з фіксуванням до 185 сонячних плям.

Максимум циклу, який супроводжується корональними викидами маси та іншими явищами, може бути небезпечним для астронавтів та супутників, а магнітні бурі можуть пошкоджувати електромережі. Докладніше про «Одинадцятирічний цикл Сонця» можна дізнатися з відео на каналі «Всесвіт UA» [2].

 Але чи пов'язані сонячні цикли з історичними подіями?

У двох — https://bit.ly/3EA70xa — https://bit.ly/3EBjFA9 — досить давніх матеріялах, розміщених на ресурсі «Історична правда», стверджується, що можуть. Кілька днів тому про них знову згадали через наближенням 2024 року, а це близький максимум 25-го сонячного циклу. Наприклад, автор однієї зі згаданих статей.

Автори, напевно непогані історики, легко пригадують історичні події, які припадають на піки сонячної активности. Але невже Сонце дійсно підштовхує людство до дій?

 Скоріш за все, ні. Звичайно ж, хороший історик пригадає різні повстання, війни, важливі реформи, революції, бунти, які припали на роки як пов’язані з максимумом сонячного циклу, так і непов’язані.

На графіку в першому коментарі ви можете бачити звичайне підганяння історичних подій до певних часових проміжків. Спостерігається кореляція. Але, як вчать на кожному елементарному курсі зі статистики, кореляція не передбачає причинно-наслідкового зв'язку.

Не завжди зміни однієї величини впливають на зміни іншої. Також якийсь третій фактор може викликати зміни у цих двох величин. Або цих факторів може бути більше. Може бути і таке, що зв’язку між перемінними взагалі немає. Ці тези є неймовірно прості і затерті до дірок у науково-популярній літературі.

На графіку зі статті «Історичної правди», який ніби то показує зв'язок між сонячною та соціальною активністю, зв’язок відсутній. Просто з величезного масиву історичних даних відібрані ті, які відповідають пікам сонячної активности. Подібний підгін даних створює ілюзорну картину, яка хибно інтерпретується.

Сонячна активність не сприяє соціальним змінам, як і соціальні зміни не сприяють збільшенню сонячних плям. З подібними кореляціями можна ознайомитися на цьому сайті. На першому графіку ви можете бачити, як витрати в США на науку корелюють із самогубствами через повішення. А на другому графіку можна спостерігати кореляцію між кількістю людей, які потонули в басейні, з кількістю фільмів, у яких знімався Ніколас Кейдж.

 Усі ми хочемо швидшої перемоги України. Але не варто розраховувати, що історичні зміни обов’язково відбудуться, бо ж «розжарення» Сонця 25-го циклу припадає на 2024-2025 роки. Максимальна підтримка української армії куди краще сприяє наближенню перемоги, ніж очікування піку сонячної активности через «два-три місяці». Не варто чекати з Сонця погоди  small logo

Спеціально для По той бік новин підготував Дмитро Філіпчук.


 Джерела:
1. https://www.nasa.gov/.../solar-cycle-25-is-here-nasa-noaa...
2. https://youtu.be/swnMxfml6_I

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01