ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи справді мережа 5G шкідлива для здоров'я? Боротьба жителів села Мала Уголька проти вежі мобільного зв'язку

У селі Мала Уголька місцеві жителі виступають проти встановлення мережі 5G через побоювання за своє здоров'я та можливий вплив на туризм. Розбираємось у ситуації та з'ясовуємо, чи дійсно ці страхи мають якесь наукове підґрунтя.
ПРАВДА
ПРАВДА

Сільський збір з приводу вишки мобільного звʼязку, на який покликали головного інженера та керівника обласної філії оператора:
– У Гальки корова перестала доїтися!
– У мене й сусідки Параски голови болять щодня!
– А в мого чоловіка стояти перестав!
– От бачите, Василю Петровичу, – звертається до начальства головний інженер, – І це ми ще вишку не включали!
(с) читацький гумор.

***
Ніколи такого не було — й ось знову. Жителі села Мала Уголька в Тячівському районі зібрали майже пів сотні підписів проти встановлення мобільної вежі на території села. Колективне звернення селян уже направили до райради.


 На сайті Тячівської районної ради повідомляють:


 «Люди переконані, що вишка нестиме загрозу їх здоров'ю та життю, оскільки вважають, що тут планується нова мережа 5G, яка за деякими висновками медиків світу, провокує онкологічні та інші небезпечні смертельні захворювання».


Місцеві жителі вважають, що крім негативного впливу на здоров’я, вежа відлякуватиме ще й потенційних туристів.

Рішення про встановлення мобільної вежі ухвалили минулого року на одній із сесій, надали забудовнику земельну ділянку та інші дозвільні документи на будівельні роботи.

Нові технології частенько лякають людей, не останню роль у цьому відіграють: невідомість, потенційні ризики та соціокультурні упередження. Й технології 5G не залишились осторонь.


 Тож чи може 5G нашкодити здоров’ю людей?

 Наразі більшість досліджень не показали значних шкідливих впливів на здоров'я від використання цих технологій. Утім, науковці уважно тримають руку на пульсі. Фахівці розробили Міжнародні стандарти безпеки та програми спостереження, які дозволяють контролювати рівні електромагнітного випромінювання.


 «Немає переконливих доказів, що вплив радіочастотних хвиль від веж стільникового зв’язку спричиняє будь-які помітні наслідки для здоров’я. Однак це не означає, що РЧ-хвилі від опор стільникового зв’язку доведено абсолютно безпечні. Більшість експертних організацій погоджуються, що необхідні додаткові дослідження, щоб прояснити це, особливо для будь-яких можливих довгострокових наслідків», — пишуть на сайті Американського онкологічного товариства.


Хоча радіочастоти 5G мають вищу “енергію”, ніж ті, які використовувалися раніше, вони все ще є формами неіонізуючого випромінювання, тому все ще не здатні безпосередньо пошкоджувати ДНК.

 Експерт з телекомунікацій Роман Хіміч в ефірі Українського радіо запевнив, що немає підстав хвилюватися щодо шкоди для здоров’я, яку нібито може становити технологія.


"Сьогодні немає жодних свідчень щодо потенційної загрози для здоров'я технологій стільникового зв'язку, зокрема п'ятого покоління. Радіофобія супроводжує стільниковий зв'язок понад 20 років. Це стосувалося і другого, і третього, і четвертого поколінь. Завжди знаходяться люди, в яких починає боліти голова щойно поставили вежу стільникового зв'язку, навіть якщо вона не увімкнена".

Також жителі села Мала Уголька занепокоєні тим, що нову вишку хочуть встановити у 100-200 метрах від житлових будинків на території, де і так є мобільний зв’язок. Ймовірно, це пов’язано з блокуванням високочастотних сигналів стінами, будівлями, деревами та іншими об'єктами. Саме через це технології 5G вимагають розміщення багатьох антенних вишок на близьких відстанях одна до одної. До речі, людська шкіра також блокує сигнали 5G.

 Ми, українці, або крокуватимемо в ногу з часом разом із провідними країнами світу, або будемо пасти задніх. 5G це не лише змога транслювати відео в 4К друзям – це потенційно важлива технологія в оборонній сфері нашої країни.

 Нагадаємо, що Кабінет Міністрів затвердив план розвитку технології п’ятого покоління в Україні ще у 2019 році. У вересні минулого року Михайло Федоров заявив про можливу появу стільникового зв'язку 5G у 2024 році small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01