ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи справді пов’язка Omius знижує температуру тіла олімпійських спортсменів?

На Олімпійському марафоні 2024 року деякі спортсмени використовували спеціальні охолоджуючі пов’язки Omius, але їхня реальна ефективність викликає сумніви. Дослідження показали, що ці пов'язки не впливають відчутно на температуру тіла або ж на результати забігів.
ПРАВДА
ПРАВДА

Що це таке і як воно працює? Такі питання могли поставити собі любителі легкої атлетики, а особливо бігу. Дивні на вигляд пов’язки помітили на головах учасників Олімпійського маратону-2024, зокрема в багаторазового чемпіона Еліуда Кіпчоге (на світлині по центру).

Ми з’ясували, що це — пов’язка для охолодження. Як стверджують на сайті компанії-виробника Omius, ефект охолодження відбувається завдяки тому, що вода поглинається спеціальними елементами (“графітовими кубиками”, — ПТБН), де вона має в п’ять разів більшу площу поверхні для випаровування.
“Перетворення води з рідини на газ на поверхні графіту забирає тепло зсередини охолоджуючих частин, які контактують зі шкірою, і таким чином охолоджує шкіру. Оскільки ефект зумовлений виключно випаровуванням води, він триватиме необмежений час, доки надходитиме повітря”, — пояснюють на сайті компанії.
По-суті, принцип роботи, за задумом, ідентичний до того, як працює радіатор в машині. Розробка належить Густаво Кадені, який почав цим займатися ще в 2013 році. Виріб коштує близько 200 доларів.
 
 

Але наскільки він ефективний не на словах, а на практиці?

На жаль, наукових даних практично немає. Нам вдалося знайти тільки одне невеличке дослідження (лише 10 спортсменів брали участь) за серпень цього року. А тому його результати варто трактувати обережно.

Науковці намагалися перевірити ефективність виробу під час “70-хвилинного субмаксимального бігу (коли серцебиття досягає високих показників для конкретного віку і статі. — ПТБН) з подальшим випробуванням на час на п’яти кілометрах у жарких/вологих умовах”.

Їхній висновок — пов'язка на голову Omius дійсно трохи знижує температуру чола, про це свідчать також суб’єктивні відгуки самих бігунів (учасники не були засліплені).

Проте, якщо порівняти дві групи піддослідних — ті, що були в пов’язках Omius і ті, що були в бутафорських пов’язках, ми побачимо, що жодної значущої різниці в об’єктивних показниках немає.

“Високотехнологічна” пов’язка не здатна знизити температуру тіла (ректальний спосіб) та вплинути на частоту серцевих скорочень. Також вона не покращує результати 5-кілометрового забігу. По-суті, що “високотехнологічна” пов’язка за декілька сотень доларів, що її імітація — дають однаковий ефект small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01