ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Держпродспоживслужба попередила про отруйне печиво

Стурбовані читачі просили нас перевірити інформацію про отруйне печиво Apetitki Petit Beurre, яке завезли в Україну. Це правда, але не все печиво небезпечне. Розказуємо, на що варто звернути увагу
ПРАВДА
ПРАВДА

Що сталося

25 січня цього року Держпродспоживслужба в Київській, Вінницькій, Чернівецькій, Львівській та кількох інших областях попередила про печиво, в якому міститься речовина, яка викликає параліч.

«Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримала інформаційні повідомлення системи RASFF від 12.01.2023 № 2022.7376-fup 4 стосовно високого вмісту акриламіду в печиві. Відомо, що воно виготовлене в Румунії (виробник: Ro Star S.A., Romania) та експортувалося з Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ “ЛьвівІмпорт”)», - йдеться на сторінках регіональних служб. 

Пояснюємо

Система RASFF, на яку посилається українська служба — це інструмент, який допомагає країнам ЄС діяти швидше та скоординовано у відповідь на загрозу здоров'я, спричинену харчовою продукцією.

Ми знайшли згадане повідомлення в цій системі.

Підвищений вміст акриламіду дійсно виявили в цьому печиві, але лише в окремих партіях. А саме: від 03.08.2022, 30.08.2022, 21.09.2022, 06.10.2022 та 10.10.2022.

Але це ще не все. Згідно з перевіркою Головної санітарної інспекції Польщі небезпечні також з партії з такою датою мінімального терміну придатності: 28.03.2023, 28.12.2022 та 18.09.2023. 

Ми звернулися за поясненнями до українського експортера «ЛьвівІмпорт». Вони надали нам сертифікати з висновками від французької лабораторії Eurofins Food Testing, які свідчать, що в печиві Apetitki Petit Beurre з імпортованої ними партії шкідливих речовин та акриламіду не виявлено.

Щоправда в цих сертифікатах не вказані партії, про які застерігають українські та польські контролюючі органі.

Хоч небезпечне печиво вилучили з продажу, будьте пильні та повідомляйте Держпродспоживсліжбу, якщо виявите в продажу печиво зі вказаних партій small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01