ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Дно Каховського водосховища біля Нікополя засіяли картоплею

Ще в липні десятки українських і навіть іноземних видань писали, буцімто на дні Каховського водосховища нікопольці посадили городину. Як доказ наводили відео з…тік-току. «Українці знайшли застосування родючій землі та засіяли картоплею рівними рядами дно водосховища поблизу Нікополя Дніпропетровської області. До підриву дамби там було Нікопольське море», — писало одне з медій. Звісно, такому джерелу ми не могли довіряти, тому поставилися з підозрою до цієї новини. Опитали навіть місцевих мешканців, але ніхто з них не зміг нам підтвердити існування такого городу. Все вказувало на те, що це таки фейк.
ПРАВДА
ПРАВДА

Аж ось нещодавно локальне видання Nikopol News опублікувало фоторепортаж із цього самого городу. На знімках можна розгледіти, зокрема, кабачки. Вони виросли просто серед черепашок, і вже зав’язалися плоди.


З огляду на те, що рядочок рівненький, журналісти припускають, що це не випадкові зернятка сюди потрапили, а хтось цілеспрямовано ось так експериментує.

📌У тексті зазначають, що ці фотографії редакції «передали». Це вже щось, тому ми звернулися за роз’ясненнями безпосередньо до засновника Nikopol News Володимира Заграничного, який нам підтвердив достовірність і фото, і самого городу.

За його словами, людина, що наважилася зробити світлини городів на дні колишнього водосховища — їхній позаштатний фотокореспондент. Річ у тім, що вихід туди заборонено Нікопольською військовою адміністрацією. Це пов’язано з тим, що майже все узбережжя видно з окупованого Енергодара (усього 5-7 км), звідки постійно обстрілюють місто.

«У перші дні після підриву греблі, коли вода почала відступати від берега Нікополя, мешканці масово кинулися туди – всім хотілося подивитися, що відбувається, як виглядають нові реалії. У всіх був шок… І величезна цікавість, звісно. З’явилося багато «шукачів». Але це ж небезпечно. Може спровокувати обстріли. Тому заборонили перебування на березі і ведення фото і відеофіксації», — пояснює Заграничний.

Але все одно знаходяться люди, які і виходять, і фотографують, і навіть щось там вирощують. Редакція не вітає таку поведінку, хоча і самі один раз порушили заборону. Сам факт присутності свого фотокора на дні колишнього водосховища вважають поганим прикладом для наслідування.

Що стосується самих мешканців-городників, то, як каже Заграничний: люди, які по декілька разів на добу потерпають від обстрілів впродовж вже 13 місяців, на жаль, частково втрачають страх і інстинкт самозбереження. Інакше і не може бути. Бо загроза обстрілу майже завжди. Сидіти у підвалах і бомбосховищах постійно неможливо. Бо є побутові справи — треба ходити в магазини, на роботу, по воду… Або так, або виїжджати з міста. Тому оці городи — з точки зору місцевих, це майже такий самий ризик, як і просто жити в Нікополі  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01