ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Добірка цікавих українськомовних ютуб каналів

Сьогодні ділимось з вами списком якісних та цікавих ютуб каналів українською. Загалом зібрали майже 20 ресурсів. Деякі з них, можливо, не є дуже популярні сьогодні, не отримують шалених переглядів, але вони створюють дійсно круті відео та про них варто знати більше.
ПРАВДА
ПРАВДА

Ні, на скрині не Наталка. Дивіться текст до кінця, щоб дізнатися, хто це.


Три роки тому ми опублікували список українськомовних ютуб каналів, аби довести, що їх достатньо багато, щоб дивитися 24/7. Ця тема виявилася настільки затребувана, що нас прочитали мільйони людей.

Сьогодні очевидно, що український ютуб відбувся і нікому нічого доводити вже не потрібно. А тому ми вирішили просто поділитися з вами своїм суб’єктивним вибором каналів, які добре відомі у вузьких, а може й не дуже, колах. Цей список не є репрезентативним, вичерпним, показовим чи ще будь-яким іншим. Просто насолоджуйтеся, Сова радить!

Сподіваємося, наш допис стане майданчиком, на якому ви обмінюватиметеся своїми улюбленими українськомовними каналами. Можливо комусь це допоможе детоксикувати ютуб від російського впливу (наші поради, як це зробити - читайте за посиланням). Збережіть у закладки й поділіться з друзями, які все ще дивляться ворожий контент.

 Наостанок порадимо телеграм-канал наших друзів «український youtube», до якого ми також трішки причетні. Задум максимально простий — на каналі щодня публікуються посилання з коротким описом на найцікавіші відео українського сегменту ютуб. Хай квітне українськомовний контент!

 А тепер — вйо до каналів!

🔘 1. Найнепотрібніший канал, 25 тисяч підписників (виглядає на всі сто!) 

Авторка каналу Оля — “гайпожерка, паразитка та в принципі не дуже дєвочка”, знімає унікальний абсурдно-крінжовий контент на теми, які її хвилюють. Непотрібний канал, як вона сама каже — це «game-changer» українського ютуба! Либонь найабсурдніше, шо взагалі існує на теренах нашого медіапростору. Відео на цьому каналі не має мети та сенсу, тому розслабтеся, розважайтеся та насолоджуйтеся. Погарцювали!

🔘 2. Це Ніхто Не Буде Дивитись, 88 тисяч підписників 

На цьому каналі безліч інтервʼю людей, яких ви любите й ненавидите, поважаєте й гейтите. Як каже його авторка Емма Антонюк, інтервʼю — це жанр складної розмови, а не дошка пошани. Вона поважає право гостей на власну думку. Але тільки якщо ця думка не несе людиноненависницький характер. «Ми можемо мати різні погляди, але ми не маємо права озвучувати стереотипи чи ідеї, які несуть небезпеку іншим. Тому на каналі не вітається сексизм, расизм, гомофобія, антисемітизм чи українофобія», — застерігає Антонюк.

🔘 3. НеАполітичні, 26 тисяч підписників 

Цей проєкт створений, щоб допомогти українцям взяти свідому та активну участь у житті країни, міста чи громади. Його автори дають інструменти для створення власних думок і висновків. Вони не хочуть, аби вам було байдуже. На каналі ви знайдете відео про політичне, економічне, соціяльне життя в Україні та про те, який відбиток на ньому залишають світові явища та події.

🔘 4. Хочу гратися - Перехочеш, 174 тисячі підписників 

Авторка каналу — Поліна Майко все життя споживала виключно російський контент. До повномасштабного вторгнення росії в Україну їй здавалося, що відмовитися від усього російського неможливо. Але коли вона ухвалила рішення цього позбутися, то для всього дуже швидко знайшлася заміна. До цього вона не знала, що існує безліч якісного українського контенту. Поліна родом із Маріуполя. Вона дуже пишається цим і сподівається колись повернутися в рідне місто. До 24 лютого минулого року в неї був секс блог, але зараз вона просто цькує роss-ню, яка відібрала у неї дім.

🔘 5. Кайдзю, 7 тисяч підписників 

Канал присвячений українським артистам: зародження та розпад гуртів, поява нових музичних жанрів, ностальгія за співаками та співачками з 90-х. На каналі вже є історія гуртів: Аква віта, Степ, The Вйо, Фантом-2, Курган & Agregat, Ван Гон, Вхід у змінному взутті та інших. До речі, архів деяких з цих гуртів можна знайти на каналі мистецької агенції «Територія А». А ще у Кайдзю є рубрика, в якій щосуботи оглядають нову українську музику за останній тиждень.

🔘 6. Олег Штурман, 17 тисяч підписників 

Це влог українського моряка. Які його обов’язки? Як облаштований побут? Чи нападають на судно пірати? Що моряки роблять у вільний час? Звідки інтернет на судні в морі? Наскільки велике судно? Скільки заробляє його капітан? Як моряки готуються до аварії? І головне — повернення моряка додому після восьми місяців на борту. «В мене є мрія: робити такі відео, які будуть нести людям позитивні емоції і надихати їх . Тож якщо сподобалось, приєднуйся», — запрошує Олег.

🔘 7. Реддіт українською «Діаріуш» (23,4 тисячі), «Бабине Алое» (77 тисяч)


Найсвіжіші треди, найнеймовірніші факти, найхтивіші секрети, найстрашніші історії, видобуті з глибин Reddit (розважальний, новинний онлайн-сервіс з розгалуженими обговореннями користувачів). Це відносно нове явище українського ютубу — озвучка історій, розказаних на цій платформі. Ми нарахували щонайменше 10 таких каналів, наводимо, на наш погляд, два найякісніші: «Діаріуш» та «Бабине Алое».

🔘 8. фінчер кубриком, 22,7 тисяч підписників 

Канал про кіно та серіяли, де, крім новин та розбору сюжету, можна почути про такі речі, як «кліфхенгер», «неонуар» чи «студія A24». Насправді каналів на цю тему в українському ютубі доволі багато. Згадати хоча би ті ж важковаговики типу Geek Journal та Загін Кіноманів. Але ми ще порадимо менш відомий «На пошуки грамоти!», де серед іншого розбирають російську пропаганду в кіно (32 тис.) та «cultovyk», на якому авторка Ірина рекомендує, які фільмів жахів варто дивитися, а які ні (22,8)

🔘 9. Степан Пантера, 3,3 тисячі підписників

Канал косплей панк гурту з міста Дніпро. Команда робить музичні пародії українських пісень у стилі західного панк року. Мета проєкту — закохати українців в українські пісні, надавши їм свіжого звучання. Всі пародії та попурі несуть гумористичний характер. Степан Гіга за мотивами Ramones, Тартак у звучанні гурту Maneskin, "ВВ" в стилі Nirvana — все це слухайте на каналі.

🔘 10. Фарід говорить, 196 тисяч підписників 

Автор каналу Фахрудін Шарафмал на своєму каналі розповідає здебільшого про історію: Теракт 9/11, спецслужби різних країн, найвідоміші банди в світі, як виникли українські дрони, що нищать окупантів та багато іншого. А ще він оглядає новини, теорії змови й найтупіший треш із інфопростору України.

🔘 11. науковий критик, 2000 підписників 

«майбутнє заслуговує бути чудовим», — таке гасло каналу. його автор науковий критик арсеній барзелович розмірковує на найрізноманітніші наукові виклики: чи бувають питання, що не піддаються науці? і одразу через кілька відео — «відповіді на питання, на які ніхто не знає відповіді». а як правильно молитися? арсеній підкаже. також він розкаже, які негаразди з науковим методом в інтернеті та чому ми розмовляємо про науку неправильно. на перший погляд автор дуже суворий, але не лякайтеся — то тільки здається)

🔘 12. По той Бік [ Д і Й с Н о С т І ], 992 підписників 

Канал про іншу сторону, здавалося б, звичайних речей. Авторка та ведуча Юлія Сениско викриває бутафорні конструкції та аналізує реальні факти. Реальні, проте маловідомі. Її мета — популяризувати історію України, розвінчати багатостолітні міти та відкрити залаштунки світу. «По (ки) на росії фальсифікують правду, ми Той (міф ) розвінчуємо та стаємо на Бік (реальних) фактів, шокуючих відкриттів та розплутуємо тисячолітні таємниці», — пише про свій задум Юлія.

🔘 13. Janovska | Географічний, 13,1 тис. підписників 

Географія занадто важлива, щоб залишати її на поталу географам🌎👩🏽 Приблизно таке гасло цього каналу. Його авторка Валерія розповідає переважно про географію. Держави світу, люди, природа — те, що її цікавить найбільше. Її мета — зробити світ зрозумілішим для всіх.

🔘 14. Шукаю Житло, 88 тисяч підписників 

Автор каналу Сергій Нагорний шукає житло в Києві або передмісті, відвідує різні новобудови й житлові комплекси, щоб вибрати найпідходящіший для себе варіянт. На цьому каналі він ділиться своїми враженнями про побачене. Можливо це допоможе визначитися з вибором квартири і вам.

🔘 15. Іванна Малій, 29,2 тисяч підписників 

Іванні Малій — архітекторка, що вивчає урбанізм. На своєму каналі вона ділиться відео про урбанізм і архітектуру українською. Досліджує, як ми відбудовуватимемо Україну, щоб у ній були комфортні й безпечні міста. З останніх відео: «Як охолодити Київ» (тоді ще був серпень), «Навіщо Львову пішохідний центр і чому він треба Києву?», «Що не так з лівим берегом столиці?», «Чому автомобілізація шкідлива?», «Що не так із закритими ЖК?», «Як зробити комфортну площу» — про це та багато іншого на каналі.

🔘 16. UAmetaldetecting - коп монет і війни, 75 тисяч підписників 

Пошук монет, скарбів, військових артефактів із металошукачем в Україні. Кожного тижня нові відео з реальних походів зі вдалими знахідками. Аналогічна концепція на каналі "Черкаський копач" (30 тисяч підписників).
Ми не даємо оцінку законності цієї діяльности, якщо в авторів каналу з цим проблеми, принаймні ми привернемо до цього увагу відповідних органів.

🔘 17. ScienceUA, 21,5 тисяч підписників 

Канал, що популяризує науку. Доступно, якісно, цікаво. Ще один канал на цю ж тему, який хочемо порадити - Наукопопіл (3,7 тисяч підписників). Відео у форматі нотаток популяризаторки науки Ольги Маслової.

🔘 18. Ярина Паславська, 55, тисяч підписників

На своєму каналі журналістка Ярина Паславська порушує теми, які цікавлять і турбують багатьох українців. Зокрема останні три відео присвячені Криму - міти, які нав'язали росіяни про наш півострів, які пам'ятки потрібно відвідати після деокупації, які народи є корінними в Криму.

На скрині до цього матеріалу — авторка першого в цьому списку каналу.

Над добіркою каналів працював Сергій Одаренко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01