ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Дослідження українського видання TEXTY про американських політиків призвело до звинувачень у тероризмі: що сталось?

Українське видання TEXTY опинилося під тиском після публікації дослідження про американських політиків, які виступають проти підтримки України. Редакція зіткнулася з погрозами та маніпуляціями, включно з пропозицією Ілона Маска внести видання до списку терористичних організацій. Журналісти спростували звинувачення у фінансуванні з боку американського уряду та наголосили на важливості свободи слова. Кампанію проти себе вони розглядають як спробу придушення незалежної журналістики.
ПРАВДА
ПРАВДА

Внести українське видання TEXTY, яке займаються дата-аналітикою, до списку терористичних організацій? Як тобі таке, Ілоне Маску? Аа, це ж сам Маск і пропонує зробити.

Як би безглуздо не звучало перше речення, але ситуація, що нині відбувається із виданням TEXTY далека від сміху. Після оприлюднення дослідження про американських політиків та організацій, які закликають припинити допомогу Україні, TEXTY зіткнулися з тиском, погрозами й вимогами позбавити їх донорського фінансування.

 



Отже, що трапилося?

6 червня 2024 року видання TEXTY оприлюднило дослідження «Американські гойдалки: Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні».

Як зазначають у самій редакції, аналіз провели самостійно та виключно за підтримки читачів. У публікації оприлюднили аналіз політичного, медійного та експертного середовища в США, що впливає на ухвалення рішень про подальшу підтримку України в російсько-українській війні.

Як доказову базу дослідження містить таблицю — перелік організацій та осіб, які виступають у США проти підтримки України. Загалом у переліку 388 осіб та 76 організацій — це політики, політичні рухи та угруповання, медіа та журналісти, експерти та аналітичні центри (журналісти зазначають, що перелік не претендує на вичерпність).

Журналісти проаналізували аргументи опонентів підтримки України, порівняли їх із поширеними російськими наративами та розвінчали їх, підкріпивши свої тези аргументами й посиланнями на джерела.

Texty зазначають, що всі дані, використані в дослідженні, взято з відкритих і офіційних джерел.

Що було далі?

Невдовзі після публікації матеріалу директор Інституту Рона Пола Деніел Макадамс оприлюднив допис у соцмережі Х (раніше відома як Твіттер), а згодом статтю на сайті Інституту, в якій заявив, що видання Texty.org.ua, фінансоване американським урядом, створило "список ненависті" американських громадян США. Як доказ фінансування урядом США навів те, що один зі співзасновників видання – Анатолій Бондаренко – проходив тренування в межах проєкту TechCAMP.

Потому маніпулятивну інформацію почали поширювати інші консервативні видання, ультраправі та ліві активісти, атакуючи редакцію та авторів особисто включно з погрозами на їхню адресу.

11 червня конгресвумен Марджорі Тейлор Ґрін назвала публікацію "списком ворогів" і звинуватила в цьому президента Зеленського. 12 червня FOX News повідомив, що сенатор Джей Ді Венс і конгресмен Метт Ґейтц закликали держсекретаря Ентоні Блінкена надати інформацію про Texty.org.ua та звернулися до Комітету з питань асигнувань Палати представників із проханням припинити підтримку видання.

13 червня до кампанії проти видання долучився Ілон Маск (згадуваний у дослідженні), він підтримав заклик позбавити організацію донорської підтримки й навіть запропонував внести її до списку терористичних організацій.



Що говорить редакція TEXTY?

13 червня команда української агенції журналістики даних TEXTY y заявила про тиск і погрози на адресу команди.

Команда зазначає, що не називала фігурантів дослідження "ворогами України", а також не оскаржувала і не засуджувала їхнє право на свободу висловлювання, але констатувала факт, що вони виступають проти підтримки України.

Журналісти спростували звинувачення у фінансуванні з боку американського уряду, пояснюючи, що насправді Анатолій Бондаренко у 2013, 2014 та 2015 роках про боно виступав у ролі тренера з дата-журналістики в цьому проєкті.

Кампанію проти себе журналісти розглядають як тиск на свободу слова та вияв шовінізму щодо громадян України, наголошуючи, що мають право досліджувати, що говорять про Україну. Особливо потоки неправдивої інформації, які продукують стосовно неї.

Чи було у дослідженні те, що робить журналістів терористами? (Цей пункт написано спеціально для візіонерів)

За визначенням Української гельсінської спілки з прав людини, тероризм включає акти насилля або загрози насильства з метою залякування, поширення страху та досягнення політичних, економічних чи релігійних цілей.

Дослідження і публікація даних на основі відкритих джерел журналістами Texty.org.ua не містить жодних насильницьких закликів (тим більше дій). Вони нікому не погрожували, не залякували, не цькували й не примушувати когось до виконання певних вимог.

Парадоксально, але журналістів звинувачують у тому, з чим вони самі зіткнулися. Виданню TEXTY закидають придушення свободи слова, тоді як маніпулятивними дописами, погрозами в їхній бік, зверненням до установ органів США, щоб припинили нібито фінансування видання тощо, їхні опоненти придушують свободу слова в Україні small logo

 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01