ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Дуже груба помилка на сайті Української правди

Вказуємо на грубу помилку в новині одного з провідних українських медіа — Української правди, що стосується подружжя американських комуністів Розенбергів.
ПРАВДА
ПРАВДА

Українська правда котрий рік поспіль не покидає так званий “Білий список” найякісніших онлайн-медіа. Його складає Інститут масової інформації. В методології оцінки професійности та відповідальности журналістів незмінним залишається індикатор, згідно з яким на сайті медіа не повинні бути неспростовані неправдиві новини та їх викривлене подання, коли реальні факти змішуються з неправдою.

Напевно, ІМІ вже працює над новим списком, тож, щоб Українська правда потрапила до нього й цього року, вкажемо на дуже грубу помилку, яка висить у них на сайті вже скоро як місяць.

 У новині про те, що “Netflix випустить документальний серіял "Поворотний момент: Атомна бомба і Холодна війна" пишуть, що у стрічці покажуть ключові фігури холодної війни, зокрема “сина німецьких лідерів протесту Юліуса та Етель Розенбергів, які допомогли повалити Берлінську стіну”.

 



Але це неправда. Річ у тім, що подружжя американських комуністів засудили за шпигунство на користь совіцького союзу, зокрема за надання надсекретної інформації, та стратили на електричному стільці 19 червня 1953 року. Це була дуже гучна справа і про це збереглося багато публікацій, посилання на них знайдете у Вікіпедії.

Берлінський мур почали зводити за наказом совітів від 13 серпня 1961 року, через 8 (вісім) років після страти подружжя. А повалили його й поготів за 37 років після їх страти.

Тобто Джуліус і Етель Розенберг суто фізично не могли бути лідерами протесту, які виступали за повалення Берлінського муру.

На цю помилку звернув увагу український тележурналіст Юрій Макаров. “Може, краще не писати (або копіпейстити), обійтися Зеленським і Столтенбергом? За що?!” — обурюється пан Макаров.

Через 9 годин після того, як пан Макаров тегнув редакцію, новину щойно виправили small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01