ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Колаж з юними захисниками, які загинули на війні: правда чи фейк?

Нам прийшов запит від читачки та журналістки Ірини Синельник перевірити інформацію в одному емоційному дописі з колажем, де зображено двоє юних захисників, які загинули на війні. У пості автор описує, як хлопці дружили з дитинства, стали кумами, разом пішли на фронт, де в бою поклали життя. Ми дізналися, чи справді це так чи перед нами ще один фейк про українських військових.
ПРАВДА
ПРАВДА

Цього тижня працюємо виключно за вашими запитами. Журналістка, а віднедавна й наша читачка Ірина Синельник (про яку ми нещодавно писали https://bit.ly/45PrGxo) просить перевірити емоційний допис, який зараз активно поширюють у соцмережах. Каже, цей колаж бачили в одному з російських «пабліків». Тому й сумнівається.
 
На колажі зображено двох хлопців, які загинули на війні. Автор допису акцентує увагу на тому, що молодь сьогодні дозволяє собі розважатися, тоді як багато інших юнаків зі зброєю в руках боронять Україну від російських агресорів і віддають за це свої життя.
Щоб показати контраст між цими різними способами життя, користувач додає фото двох українських військових і описує, як вони дружили з дитинства, стали кумами, разом пішли на фронт, де в бою поклали життя. Колаж поширили майже 4000 людей, вподобали понад 5000 https://bit.ly/48pHgl4
📌 Ми перевірили цю інформацію і дізналися, чи справді це так чи перед нами ще один фейк про українських військових.
✅ Це правда. На фото дійсно зображені українські військовослужбовці, які загинули (читай — їх убили росіяни) в боях на Донеччині. Їхні імена: Олександр Король https://bit.ly/3rlbk0h та Дмитро Богданов https://bit.ly/48cUAca
 
 
Хлопці, як і сказано в дописі, були кумами, давно дружили, і на їхню шану в рідному селі Галайки (Білоцерківський район, Київська область) встановили меморіальні таблички.
Що цікаво: на тих табличках окрім загальної інформації про хлопців, після прізвищ кожного викарбувано ще й слово “Кум” https://bit.ly/48dTKMf
📌 Розповімо трохи більше про життя кожного з цих захисників і чим вони займалися до війни.
✔️ Дмитро Богданов народився 7 квітня 2001 року у селі Галайки. Закінчив Галайківську загальноосвітню школу та продовжив навчання у Володарському ПТУ за спеціальністю електрика. Після одруження проживав у Києві, де працював у головному управлінні Національної поліції.
17 січня 2023 року Дмитро отримав важкі поранення у селі Володимирівка Донецької області, а 19 лютого 2023 року його життя обірвалося від отриманих травм у військовому шпиталі. Без сина, батька та чоловіка залишилася мати, дружина та однорічний син.
✔️ Олександр Король народився 30 квітня 2002 року в селі Галайки. Свої дитячі роки він провів у рідній Тетіївській громаді. Після закінчення Галайківської школи Олександр продовжив навчання у Ржищівському професійно-технічному училищі, де здобув спеціальність газоелектрозварювальника.
15 листопада 2022 року підписав контракт і пішов добровольцем захищати Україну. Загинув 26 травня цього року під час бою у селищі Володимирівка Донецької області. В Олександра залишилися мати, батько та молодший брат.
❗Дмитро й Олександр були ліпшими друзями з дуже ранніх років та завжди трималися поруч:
👉 «Найкращі друзі, куми, побратими... Хлопці, які з дитинства йшли пліч-о-пліч, не вагаючись стали на захист своєї рідної Батьківщини й віддали за неї найцінніше - свої ще такі молоді життя», — написав про них Богдан Балагура, голова Тетіївської міської ради https://bit.ly/3EyWMxj
🦉 Надсилайте нам у приватні повідомлення на перевірку сумнівну інформацію. Можливо саме ваша тема з'явиться в одній із наших наступних публікацій  small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01