ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Конспірологія: червоне сяйво - це біда

Полярне сяйво над Україною не така вже й екзотика, як і червоне забарвлення для полярного сяйва загалом. Такі явища трапляються під час сильних магнітних бур. Нічого страшного в цьому немає і не треба його боятися.
ПРАВДА
ПРАВДА


У соцмережах поширюють конспірологічні теорії про те, що, мовляв, червоне сяйво, яке можна було спостерігати в ніч з 5 на 6 листопада в Україні й багатьох країнах північної півкулі Землі — це біда.

🚫 «Червоний колір означає, що проникаюча радіація настільки жорстка, що починає "випалювати" з атмосфери кисень, що й надає сяйву червоного відтінку. Червоне північне сяйво — це ознака майбутньої загибелі планети, а не привід для селфі», — пише користувачка Ксенія Аґамалова.


Її допис вподобало близько 1,3 тисяч людей, поширило ще більше — понад 12 тисяч. У коментарях із нею дехто погоджується та висуває конспірологічні теорії:

🚫 «Чому мовчать вчені, чим вони взагалі зайняті, чи хтось намагається вирішити цю проблему? Адже іншої планети у нас немає і нашим дітям і онукам тут жити», — занепокоєна Елена Куриленко.

🚫 Ирина Пашкевич пішла ще далі й пов’язала це явище з війною на Близькому сході: «це все вiйни, а ще Iзрайль застосував зброю в космосi.Израйль збив балистичну ракету в космосi».

✅ Усе це не відповідає дійсності. Як пояснює астроном та лектор харківського планетарію Володимир Кажанов, сталася потужна геомагнітна буря, пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси на Сонці у минулі дні.

✅ Полярне сяйво над Україною не така вже й екзотика, як і червоне забарвлення для полярного сяйва загалом, розповідає у коментарі BBC професор Михайло Орлюк, завідувач відділу геомагнетизму Інституту геофізики НАН.

👉 «Такі явища трапляються під час сильних магнітних бур, і нам пощастило, що погода була безхмарна і нам все добре було видно. Нічого страшного в цьому немає, це дуже красиве явище, і не треба його боятися», — заспокоює він.

❗Зважаючи, що саме зараз Сонце перебуває на стадії зростання своєї активности, кількість магнітних бур тільки збільшуватиметься, тому не виключено, що незабаром українці спостерігатимуть незвичне для цих країв явище знову. Однак передбачити коли саме це станеться важко.

🦉 Раніше ми розповідали про те, як українські медіа маніпулятивно пов’язують сонячні цикли з історичними подіями small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01