ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

«MyPuzzle»: чи варто боятися гри, яка обробляє ваші фото за допомогою ШІ

Текст розповідає про гру «MyPuzzle», яка за допомогою штучного інтелекту обробляє фото користувачів. Гра призвела до великої кількості дискусій у фейсбуці щодо її потенційної небезпеки. Сьогодні намагаємось з'ясувати, чи дійсно варто боятись витоку персональних даних після використання «MyPuzzle» та подібних застосунків.
ПРАВДА
ПРАВДА

Ось уже тиждень ми бачимо, як у фейсбуці не вщухає галас навколо застосунку «MyPuzzle». Одні попереджають про серйозну небезпеку, особливо на тлі гакерського зламу компанії «Київстар», інші не вбачають у грі жодних загроз.

У цьому тексті ми розглянемо аргументи сторін і спробуємо оцінити рівень загрози.


Про що мова

Отож ми маємо справо з розважальним застосунком, який за допомогою штучного інтелекту обробляє завантажене вами зображення. В цьому плані програма не пропонує чогось нового, ті самі можливости можна отримати в інших застосунках. Але саме ця гра приваблює тим, що вона безкоштовна і не потребує багатокрокової реєстрації.

Що відомо

Розробником гри зазначено компанію «Novalab». Про неї дійсно мало відомо. Найімовірніше, це китайська компанія. Оскільки Facebook заборонено на території Китаю, розробники вдаються до різних хитрощів, аби отримати доступ до користувачів цієї соцмережі. Нерозголошення інформації про компанію — один із таких методів.

Гостинґ сайту «Novalab» (47.88.102.188)  — китайська «хмара» Alibaba Cloud. Це дочірня компанія Alibaba Group. Про неї можна почитати на тій же Вікіпедії (перевіряйте джерела). Десятки застосунків від різних розробників користуються «хмарними» послугами Alibaba Cloud.

Які дані збирає гра

«MyPuzzle» просить надати доступ до публічного фото та імені, а через мовні налаштування визначає країну користувача. В іншому програма отримує ті ж дані, що й інші застосунки.

Alibaba Group займається роздрібною торгівлею, тому не дивуйтеся, якщо у грі побачите якусь дивакувату рекламу, скажімо, китайської зубної щітки.

У чому потенційна небезпека

Ніхто користувачів гри не ловитиме в чорний автомобіль, щоб вивезти в чорний ліс. По-суті, гра настільки ж небезпечна, як і сотні інших застосунків.

 Наприклад:

☑️ За допомогою гри розробники можуть отримати базу фото та імен користувачів для створення в майбутньому мережі фейкових сторінок;
☑️ Гра може навчати ШІ обробляти фото. Станом на 22 грудня, в «MyPuzzle» грало 20 мільйонів користувачів, а це досить непогана вибірка для навчання штучного інтелекту;
☑️ Імовірно, користувачі зможуть отримувати персоналізовану рекламу;
☑️ На сайті компанії «Novalab» пишуть, що ні ім'я, ні зображення профілю, ніколи не зберігається та не кешується. Але про всяк випадок оцінюватимемо ситуацію так, ніби ці дані можуть зберігатися.

Висновок

Найбезпечніше взагалі жодними застосунками не користуватися. Втім, на нашу думку, ажіотаж щодо «MyPuzzle» створює ілюзію великої загрози. Ймовірно, вона така ж, як і від інших ігор/сайтів/застосунків, які можуть якось використовувати явище Великих даних і персоналізувати рекламу. В цьому випадку радше йдеться про сам підхід користувачів до правил безпечного поводження в інтернеті та цифрову грамотність (чи її відсутність)  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01