ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

На гачку сатири: як українські редакції цитують вигадані новини

Українські редактори новин іноді потрапляють на гачок сатиричних сайтів, подаючи їхні вигадані історії як правдиві новини. Трактування сатири як реальності вводить читачів в оману.
ПРАВДА
ПРАВДА

Українські редактори стрічок новин і досі часом потрапляють на гачок сатиричного видання UaReview. Хоча на сайті у них чітко зазначено: “Всі згадані на сайті події та персонажі вигадані. Будь-який збіг із реальними подіями та людьми є випадковим”.

Проте не всі журналісти достатньо уважні, щоб це прочитати. От і виходить, що в серйозних інформаційних виданнях жартівливі новини видають за щиру правду. А заразом вводять в оману й своїх читачів.

Гірше буває лише коли так само серйозно цитують сайт сатиричних новин "Панорама". Російський, який себе жартівливо називає “найстарішим совіцьким та російським інформаційним агентством” (переклад — ПТБН).

По той бік новин неодноразово застерігав журналістів від таких публікацій та пояснював жартівливу концепцію таких от “джерел”. До прикладу можемо пригадати ось такі історії: як Швейцарія нібито підтримала закон про заборону вакцинації; як Петро Порошенко став співвласником Дизель Шоу; як Раша Срака стала послом Словенії у росії.

Нещодавно в українському інформаційному просторі почали цитувати ще один схожий сайт — The Babylon Bee.

Наприклад, повідомляли, мовляв, “Ілон Маск несподівано придбав всю територію Сполученого Королівства, щоб дозволити громадянам знову мати свободу слова, якою вони колись насолоджувалися”.

Або, що "Камала Гарріс погодилася взяти участь у двогодинній розмові X Spaces з улюбленим персонажем «Вулиці Сезам» Елмо".

І хоча з самого змісту “новин” зрозуміло, що це жарт, автори дописів цього не пояснюють. А, знаючи ставлення деяких українців до перевірки й фактчекінгу, припускаємо, що й у цього сайту є всі шанси стати серйозним джерелом інформації.

 
 

Тому застерігаємо:

The Babylon Bee (“Вавилонська бджола”) — це консервативний християнський сайт, на якому публікують сатиричні статті на релігійні та політичні теми.

За словами його засновника Адама Форда, метою сайту було не просто розсмішити й розважити, а й спонукати до саморефлексії. “Важливо подивитися на те, що ми робимо, перевірити себе”, — казав він.

Що цікаво, в березні 2018 року The Babylon Bee опублікувала статтю, в якій ішлося про те, що “CNN використовувала пральну машину промислового розміру для “віджиму” новин”. Через два дні фактчекери Snopes опублікували спростування статті, оцінивши її як “хибну”.

Пізніше Facebook послався на цю перевірку, погрожуючи The Babylon Bee обмеженнями та припиненням монетизації. Форд опублікував у Twitter скриншот попередження, це привернуло увагу громадськости.

Зрештою Facebook визнав, що є різниця між неправдивими новинами та сатирою, і що не слід було маркувати публікацію як "дезінформацію".

The Babylon Bee називають християнською або консервативною версією сайта The Onion (у назві обігрується співзвучність слова “onion” (“цибуля”) зі словом “opinion” (“думка”).

The Onion — сатиричне американське агентство, яке публікує пародії на статті з міжнародних, національних і місцевих новин small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01