ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Найнеочікуваніші лоти на "Прозорро.Продажі"

Розповідаємо про найцікавіші лоти, які виставляють на державному порталі "Прозорро". Ці речі або нерухомість досі можна купити або їх лише щойно продали. Зокрема на сайті можна знайти історичний маєток за кілька мільйонів гривень, дорогі вази, земельні ділянки з неймовірною природою та багато іншого.
ПРАВДА
ПРАВДА

Попри війну, в Україні активно приватизують майно. І лоти, які виставляють на державному порталі “Прозорро.Продажі” часом дуже дивують — можна придбати від старого вагона метро, який пропонують переобладнати під екзотичний готель, до земельної ділянки із фантастичним краєвидом на Бакоті.

 Ми зібрали для вас найнеочікуваніші лоти, які досі можна купити або які щойно продали.

 



 Італійська порцеляна


Українська митниця продає на цьому порталі конфісковане майно. При чому не лише цигарки чи, скажімо, капусту. А й, наприклад, італійські порцелянові тарілки за 8825 гривень. І це лише стартова ціна! Такий цікавий лот виставили закарпатські митники.

 

Порцелянова тарілка. Фото взяте з сайту Prozorro

 

Можна тільки уявити, якою вишуканою буде вечеря з такого посуду. Компанія-виробник Morbelli заснована в 1921 році. Для свого товару вона використовує технологію травлення й оздоблення золотом, платиною та емаллю. Для цих робіт навіть придумали спеціальний термін — «Золотарство на порцеляні».

Комплект посуду закарпатські митники пропонують доповнити шістьма вазами того ж бренду. Якщо в Україні зніматимуть фільми про українських корупціонерів та їхні оселі, такий посуд може слугувати гарною декорацією.

Дорогі вази, виставлені на продаж. Фото взято із сайту Prozorro


 Історичний маєток


Посуд Morbelli міг би прикрасити вітальню в старовинному маєтку 19-го століття. Просто зараз муніципальна влада Болграда на Одещині продає такий будинок просто у центрі міста за якихось 3,5 мільйона гривень.

Маєток. Фото взято із сайту Prozorro



Цікаво, що це об’єкт культурної спадщини. Колись давно в цьому будинку мешкав почесний громадянин Болграда, доктор Дмитро Начев, він же – один із перших випускників Болградської гімназії, тоді ще Центрального училища, та організатор місцевого театру. У 1878 році він заснував у місті першу земську лікарню.

Деякий час у будівлі був протитуберкульозний санаторій, а потім — станція юних натуралістів. Ця архітектурна окраса Болграда поступово руйнується. Було б чудово, аби для неї знайшовся новий господар, який вкладе гроші в капітальний ремонт.



 Земельна ділянка в Нацпарку


Минулого тижня завершився аукціон, на якому знайшли покупця для двох ділянок землі на Бакоті, поряд із Дністром на території національного парку «Подільські Товтри». Очікується підписання договору.

Фото земельної ділянки в с. Демшин. Взято із сайту Prozorro


Бакоту «продають» туристам, розповідаючи різні легенди й історії про відьомство, голоси немовлят і спокійне життя. Бакота – це затоплене село на Хмельниччині. Серед українців воно отримало репутацію «місця сили».

Село Бакота. Фото взято із Вікіпедії



Село було розташоване посеред долини, на горбі заввишки метрів 15-20. Так високо води Дністра ніколи не розливалися. Але за будівництва Дністровської ГЕС Бакоту та ще майже 30 сіл затопили, а людей переселили. Історії про затоплення сіл нерідко прикрашають містичними вигадками.


У лютому 2024 року влада Китайгородської громади на Хмельниччині виставила на продаж дві ділянки в “місці сили” з одним із найкращих краєвидів в Україні за ціною однокімнатної квартири у Хмельницькому. І це якщо без ремонту.


Кінотеатр та будинок культури



Також на Хмельниччині у Шепетівці вже довгий час намагаються продати колишній кінотеатр, а разом з ним і сам будинок культури, в якому він знаходиться. Стартова ціна, як для будівлі майже на дві тисячі квадратних метрів, доволі смішна — сто тисяч гривень. Охочих купити багато, але коли справа доходить до сплати — переможці аукціонів різко кудись зникають.

Будинок міського центру культури та дозвілля. Фото взято із сайту Prozorro



Відбувається це наступним чином: оголошують торги, на які приходять два десятки учасників, ціна зростає до 20-30 мільйонів гривень, однак переможці відмовляються сплачувати гроші. Особливістю торгів у “Прозорро.Продажі” є те, що якщо два перших учасники відмовилися від підписання угоди, то торги починають знову.

Тож, попри те, що зараз аукціон пройшов і переможець запропонував 23 мільйони гривень, то далеко не факт, що це останні торги і у вас не буде можливости позмагатися за кінотеатр на вигідніших умовах.

Цікаво, що раніше міська рада вимагала від потенційного переможця аукціону відновити кінотеатр, а зараз просить лише трохи підрихтувати будівлю.


Пожежне депо

На “Прозорро.Продажі” також можна придбати стару школу, недобудовану лікарню, будівлю сільради, або, наприклад…пожежне депо.

У селі Корніївка Броварського району на продаж виставили виробничу будівлю колишнього пожежного депо. Споруда потребує ремонту, але якщо її відновити, то це може бути класна локація для “мисливців за привидами”. Ціна — всього якихось 362 тисячі гривень.

Виробнича будівля. Фото взято із сайту Prozorro



 Баня

Неподалік від депо, в селі Перемога, продають місцеву баню. Перемога – понівечене росією, поранене обстрілами село у Броварському районі, розміщене на трасі Нова Басань-Бровари.

Нежитлова будівля бані. Фото взято із сайту Prozorro

 

У цьому селі у 2022 році російські окупанти масово вбивали людей. У жахливому стані знаходиться і споруда колишньої бані. Однак, хто знає, можливо одним з етапів відбудови села буде і відновлення цього об’єкту, який з давніх часів вважається символом очищення від нечисті.


Туристичний автобус


На “Прозорро.Продажі” різноманітні державні та комунальні підприємства продають “списану” техніку, іноді це справжнісінькі раритети!

Як от автобус “Лаз” Турист 1982 року випуску. Ціна цього антикваріату - 150 тисяч гривень. Не факт, що цей автобус ще кудись поїде самотужки, адже він потребує капітального ремонту. Однак, його можна використовувати в якості кав’ярні, бібліотеки чи навіть бару.

 

Автобус, що виставили на продаж. Фото взято із сайту Prozorro

 

Бурштин


Тема бурштину в Україні дуже резонансна. Насамперед через нелегальне видобування. Навколо бурштинокопачів точиться багато чуток, зокрема, про персональні армії в їхньому розпорядженні. Популярний бурштин і серед топчиновників і корупціонерів, які охоче купують картини та ікони, прикрашені цією скам’янілістю.

Але мало хто знає, що бурштин можна легально придбати на сайті “Прозорро.Продажі”, де регулярно проходять аукціони. Наприклад, нещодавно намагалися продати 826,6 грама бурштину за 354 814,27 гривні. Але щось пішло не так…

Скриншот з веб-сайту Prozorro



 Благочин


Майданчик “Прозорро.Продажі” популярний серед волонтерів і благочинців, які збирають гроші на армію. На продаж виставляють і відстріляну зброю, й власноруч створені картини. Наприклад, ось свіжий аукціон:

“Команда фонду «Твоє Майбутнє» розігрує власну мілітарі колекцію, розписану українськими митцями для залучення коштів. Колекція складається з дев’яти предметів, серед яких є тубус M72 LAW (Америка), трофейна протипіхотна міна ПОМ-3 «Медальйон», яка заборонена Оттавською конвенцією, трофейний магазин від АК-47 тощо. Вартість колекції 150 тисяч гривень”  small logo

Мілітарі колекція. Фото взято із сайту Prozorro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01