ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Нові деталі про відео з розірваною окопною свічкою: що вдалось з'ясувати

Чимало часу вже минуло з того моменту, коли до нас звернулися читачі з проханням перевірити відео про розірвану патроном окопну свічку, що викликало багато сумнівів. На жаль, ми так і не встановили точно, чи є воно фейком. Проте ретельне дослідження деталей відеоролика дозволило зʼясувати нові цікаві факти, які ми вам сьогодні і розповімо.
ПРАВДА
ПРАВДА

Більше як місяць минуло з того часу, як до нас звернулися читачі з проханням перевірити відео про розірвану патроном окопну свічку. Його поширювали з такою космічною швидкістю, що, здавалося, це скоординований фейк. На жаль, нам так і не вдалося знайти переконливі свідчення, які б підтвердили або спростували цю інформацію. Але ми багато що з'ясували — про це і розказуємо далі.

 


Про що йдеться

У відео на сторінці Lesya Gordyuk, волонтерки з Самбора Львівської області, український військовий демонструє окопну свічку після того, як у ній розірвався набій, а також кулю, яка з неї вилетіла. Це відео переглянули понад 925 тисяч разів, 12 тисяч людей поширили його та майже дві тисячі прокоментували.

«Можна проснуться трьохсотим. Добре, що хоч на еспешці був», — каже закадровий голос. “Еспешка” на військовому жаргоні означає спостережний пункт (СП).


Першоджерело


Автор відео – військовослужбовець Тоха Край із Дніпра, саме така інформація вказана на сторінці. За його словами, всього було три таких випадки. В кожному разі патрони містилися на дні бляшанки.

Під його дописом виникло бурхливе обговорення. Коментарі здебільшого обурливі: “хто з волонтерів на таке здатний – заплавити в окопній свічці патрон, щоб той нашкодив бійцеві?”

Але трапляються й ті, хто сумнівається, що таке можливе, перепитують: «Патрон запаяний у свічку? Чи у свічку поцілив ворог (куля не деформована – навряд)?» та припускають, що свічку могли поставити на патрон випадково.

Проте у відповіді на такі коментарі військовий запевнив, що патрон був запаяний на дні окопної свічки.


Що вдалося з’ясувати

У коментарі «По той бік новин» автор відео запевнив, що знімав його особисто. Каже, що намагався з’ясувати, звідки прийшла та окопна свічка з патроном, але йому це не вдалося, оскільки волонтери присилають їх із різних місць. Проте додав, що більше такого, на щастя, не траплялося.

Тетяна Заріцька, начальниця пресслужби 25-ї окремої повітряно-десантної Січеславської бригади, де служить автор відео, повідомила нам, що жодного звернення від підрозділів до командування бригади щодо цього або схожого інциденту не надходило. Однак пообіцяла надалі відстежувати ситуацію. Щодо Тохи Край сказала, що «він характеризується позитивно».

Ми також показали відео кільком військовим, які служать за схожих умов, усі вони припускають, що куля в окопній свічці — це проста випадковість.

«Патрон міг елементарно вивалитись із розвантаження, коли розпалювали свічку. Подряпини на кулі не характерні для виходу зі ствола, а якраз свідчать про те, що вона вирвалася з дульця гільзи, адже там є такі легенькі подряпинки. Сила вибуху, що банку розірвала, теж характерна для вибуху патрона», — зазначає військовий, який попросив не називати його прізвище.

Також військові згадують інші випадки «волонтерської допомоги», коли бійці труїлися харчовими продуктами або домашніми стравами. Тому радять бути обережними та не довіряти випадковим людям.


Яка небезпека


У коментарях під дописом Lesya Gordyuk запитують, чи справді куля, яка вилітає з окопної свічки може вбити. Мовляв, у неї швидкість для цього замала. Та й взагалі — чи може вона вибухнути?

Ми опитали кількох військовослужбовців, інструктора та експерта зі зброї. Усі вони одностайні щодо цього відео: куля дійсно може пробити бляшанку.

«Від нагрівання вибухнув порох у гільзі, відтак, з патрона вилетіла куля та пробила банку. Патрон складається з гільзи, в якій знаходиться порох і кулі. Коли відбувається постріл, йде удар по капсулю, той викликає спалах пороху, що надає енергію кулі, яка вилітає і летить у ціль», — розповів Ярослав Чепурний, пресофіцер 79-ї окремої десантно-штурмової бригади.

За словами експертів, куля дійсно може наробити біди. Все залежить від того, на якій відстані від окопної свічки стоїть військовий. Це може бути як травма, так і поранення. Але в тому, що така куля може «продірявіти» шкіру, впевнені усі.

Один військовий зауважив, що вона може навіть убити, якщо потрапить у життєво важливі органи. Решта опитаних вважають, що можливе хіба що поранення, адже швидкість кулі замала, щоб дістатися до внутрішніх органів, вона просто «застрягне» у шкірних покровах.


На що треба звернути увагу


Опитані нами волонтери зауважують, що відстежити, хто міг підкласти кулю в бляшанку, дуже важко. Адже окопні свічки збирають невеличкими партіями від різних людей. Проте всі впевнені, що потрібно провести внутрішнє розслідування, щоб з’ясувати якщо не виробника цих свічок, то хоча б волонтерів, які їх передали.

На майбутнє радять всі свічки пакувати окремо і позначати, коли й від кого вони прийшли. Тоді буде легше забракувати всю партію, якщо хоча б з однією свічкою щось станеться. І взагалі — самим волонтерам потрібно бути обачними, брати допомогу лише в перевірених благодійників.

Питання, з якою метою проводять такі провокації, залишається відкритим. Скоріше, це можуть робити не стільки для того, щоб завдати ушкоджень військовим, скільки для того, щоб підірвати довіру до волонтерів. А також психологічний тиск – мовляв, і серед волонтерів є зрадники, і що вороги оточують бійців зі всіх сторін small logo

Підготувала Тетяна Щербатюк.

Нагадуємо, нещодавно ми спростували відео, на якому нібито український військовий, що служить десь під Авдіївкою, виявив у пиріжках гострі леза.
Пиріжками, як стверджується в ролику, його пригостила місцева бабуся. Це фейк! 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01