ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Отримай 400 тисяч гривень: як шахраї видають себе за мережу супермаркетів "Восторг", аби викрасти гроші

Фахівчиня з кібербезпеки поділилась у себе на фейсбук сторінці історією про те, як невідомі телефоном (дзвонили нібито від супермаркету "Восторг") повідомили їй про можливість виграти 400 тисяч гривень. Але для цього жінку просили спершу надати номер банківської карти та CVV. Розповідаємо, чим закінчилась ця історія та які заходи слід вживати, коли маєш справу з подібними анонімними дзвінками та новинами про можливий виграш великої суми грошей.
ПРАВДА
ПРАВДА

Нещодавно на своїй сторінці в фейсбуці фахівчиня з кібербезпеки в “Інтерньюз Україна” Ольга Гужва розповіла, що їй подзвонили з начебто мережі харківських супермаркетів “Восторг” і повідомили, що вона виграла 400 тисяч гривень.

Щоб отримати кошти Ользі запропонували терміново пройти реєстрацію та верифікацію рахунку (для цього просили надати номер банківської карти та CVV). І попередили, що у разі відмови це зробити — зателефонують наступному за списком, і 400 тисяч гривень вона вже не зможе отримати.

Ольга відмовилася це зробити та, звісно, правильно зробила.



По-перше, мережа супермаркетів “Восторг” влітку 2022 року, у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україну і тим що назва “Восторг” — російська, змінила назву на мережу супермаркетів “Харків супермаркет”.

“Нашій назві «Восторг» у 2022 році мало виповнитися 19 років, уявляєте? Єдине «але»… Восторг – російське слово. Так, ми це знаємо і не хочемо більше працювати під російськомовною назвою”, – заявили у пресслужбі супермаркету влітку 2022 року.

По-друге, на спеціалізованому ресурсі з фільтра дзвінків, номер телефону, з якого дзвонили Ользі, зазначений як зловмисний.

Ми звернулися за коментарем до мережі “Харків супермаркет», де нам повідомили, що не мають жодного відношення до цих дзвінків.

«Ми ніколи не збираємо персональні дані в телефонних розмовах, а також не проводимо грошові розіграші. І — так, шахраї дійсно не знають, що ми змінили назву "Восторг"».

У мережі також зазначили, що це не вперше, коли клієнти скаржаться, що до них дзвонять шахраї та повідомляють про перемогу в “розіграші” від їхнього супермаркету.

Будьте обережні та уважні. Під час сумнівних дзвінків нічого не натискайте на телефоні та не підтверджуйте жодні отримані повідомлення, натискаючи якісь цифри на екрані.
Запам’ятайте раз і назавжди: ПІН-код картки, строк її дії та CVV код — секретна інформація, яку нікому не можна повідомляти, навіть співробітникам банку. Інакше сторонні люди зможуть отримати доступ до ваших грошей small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01