ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Підбірка цікавих фільмів на тему маніпуляцій та фейків

Сьогодні підготували для вас підбірку фільмів на тему маніпуляцій та фейків у медіа. Кожен із цих фільмів дає унікальний погляд на медіа, журналістику та виклики, з якими стикаються ті, хто намагається донести правду або ж навпаки — маніпулює інформацією з певною метою.
ПРАВДА
ПРАВДА

Цього недільного ранку ми підготували для вас підбірку цікавих фільмів на тему маніпуляцій та фейків у медіа, їхнього впливу на суспільство. У стрічках показано журналістську дилему: розповісти правду чи якось викривити її задля певної мети?

 


Закиньмо, хто скільки може, на Збройні сили України, завдяки яким ми й досі можемо ходити в кіно. Готово? А тепер заварюйте чай, починаємо

🔘1. "Всі люди президента" (All the President’s men) (1976)

Фільм Алана Дж. Пакули, заснований на реальній історії журналістів Боба Вудворда (Роберт Редфорд) і Карла Бернстайна (Дастін Гоффман) з газети «The Washington Post». Вони розслідують Вотерґейтський скандал, що врешті-решт призів до відставки президента США Річарда Ніксона. Завдяки своїй наполегливості журналісти розкривають павутину політичної корупції, приховування правди і незаконної діяльності. Фільм демонструє силу преси, коли одна публікація може призвести до відставки самого президента.

🔘2. "У центрі уваги" (Spotlight) (2015)

Цей фільм, відзначений премією "Оскар", розповідає справжню історію команди "У центрі уваги" газети Boston Globe, групи журналістів-розслідувачів на чолі з Волтером "Роббі" Робінсоном (у виконанні Майкла Кітона). Команда розслідує звинувачення у сексуальному насильстві над дітьми з боку католицьких священників у районі Бостона і виявляє широкомасштабне приховування цих фактів ієрархією Католицької Церкви. Фільм фокусується на відданості журналістів справі розкриття правди, попри інституційний опір і маніпуляції інформацією в церковній та правовій системах.

🔘3. "Мережа" (Network) (1976) режисера Сідні Люмета

Це сатирична драма, яка занурить вас у світ телевізійних новин. Фільм розповідає про Говарда Біла (у виконанні Пітера Фінча), неврівноваженого ведучого новин, чиї спалахи в етері перетворюють його на "божевільного пророка" з культовими послідовниками. Телеканал використовує новознайдену популярність Біла, перетворюючи новини на розвагу та розмиваючи межу між правдою і сенсацією задля підвищення рейтингів. Фільм показує маніпулятивну природу медіакорпорацій та дедалі більшу комерціалізацію новин.

🔘4. "Порок" (Vice) (2018)

Біографічна комедійна драма режисера Адама Маккея досліджує життя та політичну кар'єру Діка Чейні (Крістіан Бейл), віцепрезидента США за часів Джорджа Буша-молодшого. Фільм висвітлює, як медіа та пропаганда можуть формувати суспільне сприйняття політичних діячів та подій з ними пов’язаних. Ви дізнаєтеся про залаштунковий вплив Чейні на формування політики та медійних наративів під час його перебування при владі.

🔘5. "Перший кандидат" (The Front Runner) (2018)

Цей фільм, заснований на реальних подіях, розповідає про президентську кампанію 1988 року сенатора Гері Гарта (роль якого виконує Г'ю Джекман). Він досліджує увагу медіа та маніпуляції, з якими зіткнувся Гарт, коли його звинуватили у позашлюбному зв'язку, що призвело до остаточного краху його передвиборчої кампанії. Фільм показує роль преси у розслідуванні приватного життя та зміну ландшафту політичної журналістики в цифрову епоху.

🔘6. "Перша сторінка: всередині New York Times" (2011)

Документальний фільм веде глядачів за лаштунки The New York Times, однієї з найвідоміших газет у світі. Він дає змогу поглянути зсередини на виклики, з якими стикаються журналісти в епоху цифрових технологій, падіння доходів і зростання кількості новин, написаних з інтернет-джерел. Фільм також розповідає про зусилля газети у боротьбі з фейковими новинами та підтримці журналістської доброчесності в постійно мінливому медіапросторі.

🔘7 "Великий злам" (The Great Hack) (2019)

Ще один документальний фільм, що занурить вас у скандал навколо компанії Cambridge Analytica, яка, використовуючи технології глибинного аналізу даних, зібраних через соціальні мережі, не лише ефективно просуває споживачам продукти та послуги, але й ефективно веде виборчі кампанії по всьому світу. Фільм показує, якою мірою аналітика даних та маніпуляції в медіа використовуються для впливу на громадську думку.

🔘8. "На добраніч і удачі" (Good Night, and Good Luck) (2005)

Історична драма 1950-х років, яка розповідає про журналіста Едварда Р. Марроу (у виконанні Девіда Стретхейрна), який виступає проти сенатора Джозефа Маккарті в розпал антикомуністичного полювання на відьом. Фільм підкреслює відданість Марроу журналістським розслідуванням і його готовність кинути виклик урядовій пропаганді й тактиці нагнітання страху.

🔘9. "Березневі іди" 9The Ides of March) (2011)

Цей політичний трилер режисера Джорджа Клуні розгортається навколо президентської кампанії з високими ставками. Фільм розповідає про молодого ідеалістичного прессекретаря (Райан Гослінг), який потрапляє в павутину маніпуляцій і пропаганди, намагаючись розібратися в залаштункових махінаціях політичної влади та ролі ЗМІ у формуванні громадської думки.

🔘10. "Стан гри" (2009) (State of play)

Політичний трилер, який обертається навколо розслідування вбивства, пов'язаного з урядовою та корпоративною корупцією, демонструючи боротьбу, з якою зіштовхуються журналісти, розповідаючи правду.

🔘11. "Телевізійні новини" (Broadcast news) (1987)

Ця комедійна драма режисера Джеймса Л. Брукса занурює глядачів у світ теле- та радіожурналістики. Фільм розповідає про особисте та професійне життя трьох колег: продюсера новин (у виконанні Холлі Хантер), репортера (у виконанні Альберта Брукса) та амбітного ведучого (у виконанні Вільяма Герта). У фільмі досліджуються проблеми балансу між журналістською чесністю, точністю та етичними дилемами: створювати професійні новини чи підвищувати рейтинги.

🔘12. "Інсайдер" (The Insider) (1999)

Драма режисера Майкла Манна заснована на реальних подіях. Вона розповідає про Джеффрі Віганда (Рассел Кроу), колишнього інсайдера тютюнової індустрії, який став викривачем. Коли Віґанд викриває маніпуляції та обман у тютюновій індустрії щодо шкідливих наслідків куріння, він стикається з напруженими юридичними баталіями та загрозами для свого життя.

🔘13. "Нічний плазун" (Nightcrawler) (2014)

Трилер режисера Дена Гілроя з Джейком Джилленхолом у ролі Луїса Блума, оператора-фрілансера, який дедалі більше заплутується у світі кримінальної журналістики. Коли він перетинає етичні межі, щоб зняти приголомшливі та сенсаційні кадри для продажу новинним сайтам, амбіції Блума призводять до морального падіння.
Головний герой інсценує місця злочинів і маніпулює подіями для створення переконливіших історій. Фільму порушує важливі питання про роль журналістів у формуванні громадської думки та потенційні наслідки викривлення реальности заради особистої вигоди.

Кожен із цих фільмів дає унікальний погляд на медіа, журналістику та виклики, з якими стикаються ті, хто намагається донести правду або ж навпаки — маніпулює інформацією з певною метою. Фільми спонукають до роздумів про складний світ медіа та його вплив на суспільство. Приємного перегляду!

Попередні підбірки шукайте за посиланнями: https://bit.ly/44vR4GU та https://bit.ly/3R0NAcp  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01