ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Пил із Сахари над Україною? Розбираємось, де правда

Український гідрометеорологічний центр повідомив про поширення пилу з Сахари над Україною, що стало об'єктом некоректних заголовків у деяких медіа, які використовували термін "пилова буря". Метеорологи пояснили, що це лише легке погіршення видимості й не є пиловою бурею, наголосивши на важливості публікації лише коректної інформації, що відповідає науковим фактам.
ПРАВДА
ПРАВДА

Сьогодні, 1 квітня, Український гідрометеорологічний центр повідомив про поширення пилу з Сахари над більшістю областей України. І ні, це не першоквітневий жарт.

На офіційній сторінці у facebook метеорологи повідомили: "Хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла до нас аномально високі температури повітря останніми днями, захопила ще пил із Сахари (це добре видно на супутниковому знімку з платформи EUMETSAT)".



Цю «екзотичну» новину підхопили українські медія. Але, ймовірно для того, щоб новина більше вражала, додали некоректні заголовки про "пилову бурю", а не пил із Сахари. Наприклад:

1) Varta1: «Україну накриє пилова буря»
2) Znaj: «На Україну суне справжня пилова буря та аномальне тепло: прогноз погоди на тиждень»
3) Київська міська державна адміністрація: «До Києва йде пилова буря із Сахари»
4) ТЕКСТИ: «Пилова буря з пустелі Сахара вже в Україні».

 Через дві години після публікації про пил із Сахари, на сторінці гідрометеорологічного центру зауважили, що запиленість повітря пустельним пилом – це НЕ пилова буря.

 "Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має 3 години й більше. Синоптики Українського гідрометцентру не очікують посилення швидкості вітру, а отже і бурі цього разу не буде. Будь ласка, не плутайте легке погіршення видимості через пил із небезпечним стихійним явищем. Не уявляйте зайвого і не панікуйте», – підкреслили метеорологи.

Заради справедливости скажемо, що ТЕКСТИ й КМДА пізніше виправили заголовки на коректні small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01