ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Податок на бездітність: як законопроєкт від Сергія Гривка викликав суспільний резонанс

У новинах та соцмережах поширили інформацію про законопроєкт, що передбачає введення «податку на бездітність» для поліпшення демографічної ситуації в Україні. Ця ідея викликала значну критику серед українського суспільства, й автор пообіцяв відкликати законопроєкт.
ПРАВДА
ПРАВДА

У новинах та в соцмережах поширюють інформацію про появу законопроєкта, яким планували запровадити «податок на бездітність» і в такий спосіб поліпшити демографічну ситуацію в Україні.

Ця інформація правдива, але автор вже пообіцяв відкликати документ через критику.

 

Про що мова?

Проєкт закону №11264 зареєстрували 16 травня. Його автор – депутат Сергій Гривко. На сайті Верховної ради законопроєкт оприлюднено під назвою «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для поліпшення демографічної ситуації в Україні».

Що пропонують?

Автор пропонував ввести демографічний збір для всіх громадян віком від 21 до 58 років. Виключенням мали стати лише люди, які мають трьох або більше дітей, або ж які мають безпліддя, чи інвалідність І групи.

Ставка демографічного податку така:

1,5% від усіх доходів, отриманих у грошовій формі, — для громадян, які не мають дітей;

1% — для тих, хто має одну дитину;

0,5% — для людей, які мають двох дітей.

Також у законопроєкті пропонували, що кошти з податку направлять на: підвищення державної допомоги при народженні дитини та запровадження нового виду державної допомоги сім’ям із дітьми (допомоги на утримання дитини до досягнення нею шестирічного віку та допомоги дитині на майбутнє).

Закон прийняли?

Ні, 20 травня законопроєкт лише направили для ознайомлення до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Звідси, вочевидь, бере початок суспільний розголос.

Голова Комітету Данило Гетьманцев у своєму телеграм-каналі повідомив, що шансів на ухвалення цього законопроєкту немає і навіть порівняв ідею колеги з податками, які існували «в різні часи в Римі, фашистській Італії, комуністичній Польщі й, безперечно, в СРСР з 1941 року до самого кінця імперії. В народі звався податком на яйця, враховуючи нерівний податковий статус жінок і чоловіків». 

Вже після критики сам Сергій Гривко написав на своїй сторінці у Facebook, що відкликає законопроєкт. Також він повідомив, що цінує тих, хто, висловився аргументовано і перепросив перед тими, у кого цей законопроєкт викликав негатив.

На сайті ВР в документа поки що статус «Опрацьовується в комітеті».

Що відомо про ініціатора проєкту?

Ініціатором законопроєкту є Сергій Гривко, який у 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії “Слуга народу” номером 114 у списку як член партії. Він є членом однойменної фракції та членом Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Це не вперше Сергій Гривко наражається на критику через подані ним законопроєкти. До прикладу, у вересні 2023 року він подав до ВР проєкт закону щодо зменшення строку відбування покарання засудженим, якщо вони генеруватимуть електроенергію на велогенераційних установках. У такий спосіб, на думку нардепа, в’язні могли зменшити собі термін ув'язнення не більше ніж на 30 днів за рік. Народний обранець планував залучити до 50 тисяч в'язнів.

У листопаді 2023 року Сергій Гривко подав проєкт закону про врегулювання езотеричної освіти. Нардеп пропонував легалізувати ринок езотеричних послуг в Україні. На його думку, ті, хто займається езотеричною діяльністю, повинні офіційно платити податки як ФОПи. У документі визначались такі напрями езотерики, як астрологія, тарологія, нумерологія; рунологія, екстрасенсорика, знахарство та цілительство. У пояснювальній записці, зокрема йшлося про те, що "ринок езотеричних послуг жодним чином не врегульований, а відтак доброчесні езотерики не захищені у своїй діяльності".

Про розголос

Новину про законопроєкт супроводжували маніпулятивні заголовки на кшталт «Усім народжувати по троє дітей. Нардеп пояснив скандальний законопроєкт», «Податок на бездітність: Влада придумала новий спосіб стягнути гроші», «Менш ніж троє дітей — плати: у ВР пропонують запровадити «податок на бездітність».

Такі заголовки сприяли поширенню новини в українському інформаційному просторі, бо автори використали так званий метод залякування аудиторії, щоб привернути увагу читачів до своїх ЗМІ й збільшити охоплення. Судячи зі жвавого обговорення у соціальних мережах – це дієвий спосіб, адже назва «податок на бездітність» швидко стала вірусною. Вона трансформувалась в емоційні коментарі, які продовжуються і досі, хоча парламентарій вже публічно повідомив про відкликання свого законопроєкту small logo

Підготувала Альона Маліченко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01