ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Походження літер «V» і «Z».

Найконспірологічнішою версією здавалася та, за якою дизайнери надихалися совєцьким фільмом «17 мґновєній вєсни». Саме в ньому, буцімто вони і підгледіли ці символи. Як доказ наводять стопкадри, на яких їх можна побачити.
ПРАВДА
ПРАВДА
Уже кілька тижнів у соцмережах обговорюють походження новітніх нацистських символів, які взяла на озброєння армія російських окупантів — літер «V» і «Z».
Найконспірологічнішою версією здавалася та, за якою дизайнери надихалися совєцьким фільмом «17 мґновєній вєсни». Саме в ньому, буцімто вони і підгледіли ці символи. Як доказ наводять стопкадри, на яких їх можна побачити.
 
✔Ми перевірили — вони дійсно є в восьмій серії телесеріялу.
➡️Літеру «V» можна розгледіти з 20-ї хвилини на рукаві нацистського однострою,
➡️«Z» ще помітніша — нанесена на німецький бетонний блокпост (19:50).
 
UPD: у фільмі ідеологічне наповнення "Z" не пояснюють. А от "V" використовували в якості особливої відзнаки, що виділяла найстарших членів різноманітних нацистських організацій, котрі вступили в них або в НСДАП до 30 січня 1933 року.
 
Достеменно невідомо, чи дійсно російські ідеологи запозичили ці букви саме з кінострічки. Наразі перевірити це неможливо. Та й чи потрібно? Головне, що за ними вже міцно закріпилася репутація німецької свастики. У багатьох країнах їх використання офіційно заборонено.
 
Серед останніх прикладів — Сейм Латвії заборонив символи, що використовуються для позначення військової агресії та військових злочинів, за винятком випадків, коли вони не виправдовують або не прославляють такі злочини.
Раніше уряд Естонії схвалив поправки до законодавства, за якими каратимуть за використання ворожих символів на підтримку російської агресії проти України.
 
Натомість в росії на владному рівні почали називати так цілий регіон «КуZбасс» — на знак підтримки війни проти України.
 
📌Ще 19 лютого, до початку широкомасштабного вторгнення в Україну, аналітик російської “оборонної” політики Роб Лі написав у Twitter: «Схоже, російські війська поблизу кордону малюють на автомобілях позначки, у даному випадку «Z», щоб ідентифікувати різні оперативні групи або ешелони». Інші експерти пояснювали, що це маркування наносять на російську військову техніку, щоб уникнути «дружнього вогню».
 
Уже наступного дня ці символи почали використовувати у терористичних телеграм каналах із підписом: «Каму нада забіраєм крутийе шеврони». Право на авторство «нової айдентики» заявляє одразу кілька людей і організацій. Одні з них — дизайнери російського пропагандистського каналу RT.
ТЕЗИ СТАТТІ
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01