ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Поширені міфи про ВІЛ

Розповідаємо про поширені міфи та факти щодо ВІЛ-інфекції, особливо про те, як вона впливає на імунну систему, як її можна попередити та лікувати, а також як пройти тестування. Текст також містить посилання на додаткову корисну інформацію та ресурси, пов'язані з цією хворобою.
ПРАВДА
ПРАВДА

Ні, ВІЛ не передається через обійми чи рукостискання. Дивно, що є ті, хто досі вірить у цей міф.
Люди з ВІЛ можуть жити повноцінним життям і народжувати здорових дітей, якщо приймають спеціальне лікування — антиретровірусну терапію (АРТ).


Пацієнти, які приймають ліки, безпечні для своїх статевих партнерів. Цим лікуванням ВІЛ-позитивних українців забезпечує держава. Саме тому важливо знати свій ВІЛ-статус - щоб вчасно почати приймати ліки і не інфікувати інших.

За оціночними даними Центру громадського здоров`я, станом на 01.01.2023 рік, в Україні проживає близько 257 тис. ВІЛ-позитивних людей. З них лише 79% знає про свій статус, а АРТ отримує лише 77%. Майже половина людей із ВІЛ-інфекцією (43%) дізнається про свій статус на пізніх стадіях.

 ВІЛ НЕ передається:

Повітряно-крапельним шляхом (при чханні, кашлі, розмові);
Через обійми, рукостискання, поцілунки;
При спільному користуванні предметами побуту (посудом, постільною білизною, рушниками);
Через укуси комах і контакти з тваринами.

Тестування на ВІЛ в Україні є добровільним, безкоштовним, конфіденційним, а за бажанням – анонімним. Ніхто не має права розголошувати Ваш статус третім особам. Людина, яка живе з ВІЛ, ні в якому разі не буде залучена до лікування примусово за результатами тесту.

Де здати тест?

Оберіть найближчий до вас пункт або замовте тест додому

ЯК УНИКНУТИ ВІЛ?

🔹 завжди використовуйте презервативи при сексуальних контактах (вагінальних, анальних, оральних) з особами, ВІЛ-статус яких вам невідомий
🔹 завжди використовуйте лише стерильні голки, шприци, інструменти для манікюру, пірсингу і татуювань.

Що ж таке той ВІЛ?

ВІЛ-інфекція — це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму та поступово робить його беззахисним перед іншими інфекціями та захворюваннями.

 Як це працює?

У здоровому організмі в разі потрапляння чужорідних тіл, вмикаються захисні функції імунної системи. Першими реагують Т-лімфоцити: розпізнають, що саме потрапило до організму, і передають інформацію про це В-лімфоцитам. В-лімфоцити синтезують антитіла, які борються з чужорідними антигенами.

ВІЛ ж вражає Т-лімфоцити, а якщо конкретніше — клітини CD4. Імунітет людини просто не знає, що йому треба відповісти на загрозу і як це зробити. Без імунітету людина лишається беззахисною перед будь-якою інфекцією  small logo

 Де можна дізнатися більше:

https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid
http://aids.theukrainians.org/
https://network.org.ua/
http://aph.org.ua/uk/golovna/ 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01