ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Пояснюємо, чому "Година Землі" - це насправді марнотратство, а не економія ресурсів

Розповідаємо сьогодні, чому ж не варто долучатися до цієї акції та вимикати світло у себе. Детально розглядаємо аспекти енергоефективності та символізму акції "Година Землі", а також важливість обережного споживання електроенергії в умовах поточної ситуації в Україні.
ПРАВДА
ПРАВДА

Хоча Сова й любить темряву, але не вимикайте сьогодні світло з 20:30 до 21:30 заради участи в акції «Година Землі».

Ця екологічна ініціатива від самого свого початку існування виглядала дивно. На жаль, вона усе одно була досить популярною в українському суспільстві — кожного року користувачі соцмереж закликали проявити екосвідомість, журналісти публікували статті в медія, а в школах проводилися просвітницькі заходи.



Після повномасштабного вторгнення росії, усе це відійшло на задній план, а в березні 2023-го компанія «Укренерго» закликала не долучатися до Всесвітньої акції «Година Землі». Основною причиною для заклику були пошкодження в енергосистемі України, які з’явилися після ракетних атак країни-терориста рф.

“Друзі, будь ласка, не ведіться на заклики долучитися до «Години Землі»”, — звернулися до українців працівники НЕК «Укренерго».



Але що ж дивного в цій акції?

Що поганого в економії ресурсів планети, хіба вимикання світла не сприяє економії? Існує два моменти.

Перший полягає в тому, що акція сприяє марнотратству, а не економії ресурсів. Енергетикам невідомо, коли саме ви ввімкнете чи вимкнете світло. Для того, щоб стабільно забезпечувати населення електроенергією, проводяться відповідні заміри споживання і будуються прогностичні моделі, які допомагають з’ясувати, коли й скільки електроенергії буде спожито в країні.

Після отримання даних, енергосистема видає таку кількість енергії, яка буде трішки більшою від прогнозованого споживання, адже неможливо знати коли і який саме житель України увімкне чи вимкне праску з телевізором.
І тепер уявіть, що відбувається, коли вироблена електроенергія (електростанція працює без врахування всесвітніх акцій) не споживається населенням. Після того, як велика кількість людей вимкне світло на годину — уся залишкова енергія (частина палива) піде в повітря у вигляді тепла. І це не говорячи про можливі поломки на станціях і додаткову роботу енергетикам.

Для кращого розуміння приведемо аналогію. Може вона не дуже коректна, але най буде. Уявіть, що вам потрібно розвести багаття, аби десять людей могли нагріти воду в металевих чашках. Ви підготували відповідну кількість дров, розпалили вогонь, і тут п’ятеро заявляють, що ми, мовляв, бажаємо зберегти ресурси планети й тому не будемо в цей момент гріти воду. Куди піде невикористане тепло від вогнища? Правильно — в атмосферу. Ну хіба не марнотратство? Ба більше, ймовірно, вони усе-одно схочуть підігріти воду після закінчення акції.

НАК «Укренерго» торік зазначала: «Як ми постійно нагадуємо, кількість виробленої електроенергії в кожен момент часу має відповідати кількості спожитої — це закон фізики. Одночасне вимкнення світла — це короткочасне зниження споживання. Якщо цю акцію підтримає багато людей, особливо у великих обласних центрах, це може призвести до профіциту потужності в окремих регіонах. Для забезпечення балансу енергосистеми диспетчер буде змушений різко знижувати потужність маневрової генерації — іншими словами, відключати працюючі енергоблоки. Це погано навіть в мирний час, а зараз українські електростанції, як і мережі, зазнали значних пошкоджень від ударів росії. Різке виключення, а потім включення — коли “Година Землі” завершиться — це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми».

Другий момент полягає в символізмі. «Справа не в економії ресурсів, а в приверненні уваги до проблем з недбалим використанням ресурсів на планеті», — заявляють деякі прибічники акції. Погодьтесь, що є дивним привертати увагу до проблем з ресурсами марнотратством. Навряд акція «Викинь пластикову пляшку в річку та приверни увагу до забруднення водойм» набула б популярності. В такому випадку абсурдність очевидна, але вона наближена до тієї не дуже очевидної, яка закладена в акції «Година Землі».

На жаль, рф досі продовжує наносити ракетні масовані атаки на об'єкти критичної інфраструктури нашої держави. Сьогодні з серйозними проблемами електропостачання стикаються жителі Сумщини, Одещини, Полтавщини, Харківщини, Донеччини та багатьох інших областей, енергетики вводять аварійні графіки відключень. Найкращою стратегією для жителів України буде адекватне споживання електроенергії з дотриманням рекомендацій від працівників енергетичної сфери та без створення для них зайвих проблем. Дбаймо про нашу країну та планету розумно small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01