ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Правда чи маркетинг? Розповідаємо про червону нитку з Єрусалиму

У багатьох людей можна помітити червону вовняну нитку на зап'ястку. Це амулет, що, за віруванням, захищає від негативу. На кінці нитки навіть можна знайти "ліцензію" з Єрусалиму та спеціальну молитву. Хоча в історії цей атрибут пов'язують з каббалою та юдаїзмом, у деяких країнах він став популярним нещодавно. Але чи є в ньому справжня сила, або ж це просто міф – розбираємось у питанні сьогодні.
ПРАВДА
ПРАВДА

Напевно ви не раз зустрічали людей, які носять на зап’ястку червону вовняну нитку. От і ми теж не раз таке бачили. Перше логічне пояснення — вони вірять у те, що вона захистить їх від злих сил, пристріту та іншої нечисті.

Ці забобони непогано так комерціалізувалися — за 15-20 сантиметрів такої нитки просять від 60 до 150 гривень. При цьому божаться, що привезли її з самого Ізраїлю, де попередньо освятили.
Ми не спростовуватимемо містичні та езотеричні властивості цього амулету. Віра — це не про факти та критичне мислення. Натомість ми з'ясували, звідки взагалі взялася ця “мода” і що вона означає.
 
 

В інтернет-крамницях зазвичай цей товар підписують так: “червона нитка на руку з Єрусалиму”. В описах стверджують, що вона захищає від: потойбічних сил, навроків, злих очей, заздрощів, поганих помислів та захворювань, допоможе привернути успіх, сімейне благополуччя, фінансові статки, щастя.

Історія атрибута досить туманна, але вважається, що традиція носити її на зап’ястку пов'язана з каббалою та релігійними формами юдаїзму. За однією з легенд, червону нитку знайшли на могилі Рахиль (біблійна персонажка). Миряни розрізали її на невеликі шматки, які потім чіпляли немовлятам на руку при народженні як оберіг.

Хоча різні джерела згадують червону нитку як добрий знак, у Торі, Галасі (законодавство юдаїзму) та Каббалі немає письмових згадок про те, що її слід носити на зап'ястку. Хай там як, дуже сумнівно, що вона була поширена в минулі століття.

Сьогодні червоні нитки популярні не лише в Україні, а й в різних країнах світу. Ба більше, цей амулет помічали на таких відомих людях, як Мадонна, Леонардо Ді Капріо та Аріана Ґранде. Світові зірки сприяли його популяризації.

Купити таку нитку можна не лише в Ізраїлі, а й у багатьох сувенірних крамницях. Часто до неї ще додають “ліцензію”, яка засвідчує оригінальність та походження з Єрусалиму, спеціальну молитву, яку радять читати під час одягання, й інструкцію з використання.

Асортимент цих ниток на будь-який смак: плетені, з металевими вставками, камінчиками, додатковими вузликами тощо. Вузлів має бути сім, кожен із них має своє значення, яке ви в нього закладаєте: довге життя, міцне здоров'я, везіння у коханні, успіх у кар’єрі та все, чого ви собі забажаєте.

Способи носіння також різняться від інструкції до інструкції: можна почепити як на праву, так і на ліву руку. Хтось пише, що її в жодному разі не можна різати, а хтось — про особливий спосіб зав’язування тих самих вузликів. Стверджують, що нитка сама розірветься після втрати своєї енергетики. Інколи наголошують, що такий амулет не можна носити тим, у кого проблеми з серцево-судинною системою та хто має злі думки.

Ми, як цинічні фактчекери, звісно, не віримо в містичні дурниці. Просто звичайна нитка з вовни червоного кольору. Ба більше — ми сумніваємося, що всі продавці привозять ці нитки в Україну з самого Єрусалиму. Цілком можливо, що її закуповують у крамницях товарів для рукоділля, а тоді нарізають, роздруковують вкладиш з молитвою чи інструкцією та й на цьому все.

Можемо навіть порахувати прибуток.

Вартість "червоної нитки з Єрусалиму" в інтернеті в середньому коштує від 60 до 150 гривень, а приблизна її довжина – до 20 сантиметрів. Буває, що продають оптом, по 5-10 штук.

Вартість 100-метрового мотка вовняної нитки в крамниці для рукоділля коштує близько 90 гривень.

▪️ Отже, моток 100 м = 10 000 см.

▪️ 10 000 / 20 = 500 амулетів з одного мотка.

Нагадаємо, що ціна амулета – 60 гривень.

▪️ 60 х 500 = 30000 гривень.

Виходить, що з одного мотка за 90 гривень ми отримуємо 500 амулетів вартістю 30 000 гривень. Погодьтеся, що це доволі непоганий бізнес. А головним рушієм такої торгівлі є реклама та віра людей в надприродні явища small logo

Рахував Дмитро Філіпчук.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01