ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Прийди та постій: як російська “опозиція” допомагає путіну

Російська "опозиція", замість реальної боротьби, пропонує лише символічні акції, які зовсім не допомагають змінити ситуацію на краще, а навпаки лише сприяють утвердженню режиму путіна.
ПРАВДА
ПРАВДА


На росії нині триває те, що вони самі називають “виборами”. Вперше цей фарс проводять упродовж трьох днів – з 15 по 17 березня. Проте сьогодні ми не говоритимемо про результати, оскільки переможець відомий (упевнені, з великим відривом від інших кандидатів). Натомість мова піде про так звану російську “опозицію”, якою так захоплюється західна авдиторія.

Упродовж двох років повномасштабного вторгнення «російські опозиціонери», більшість представників якої перебувають у європейських країнах «у вигнанні», фактично не зробили нічого для допомоги Україні чи боротьби з режимом путіна. Під час імітації виборів також нічого не змінилося. Вони відверто визнають, що не очікують змін у своїй країні, пропонують лише пасивні методи боротьби. Акції, які вони організовують, насправді не мають значного впливу і нічого не вирішують. Ба більше – навіть допомагають саме путіну.

 



Чому ми так думаємо – пояснюємо на прикладі їхніх “методів протесту”.

На 17 березня оголошено протест "Опівдні проти Путіна". Його суть така – громадяни росії, які не підтримують політику путіна, мусять масово прийти до так званих виборчих дільниць в останній день президентських виборів о 12 годині дня.

“Ну, прийдуть вони та далі що?», – спитаєте ви. Палитимуть шини? Кидатимуть коктейлі Молотова? Ні, це не російські методи протесту. “Що робити далі, обирати вам”, – пропонує російська “опозиція”, яка вкотре не бере на себе жодної відповідальности.

Хоча деякі варіанти розвитку подій вони все ж таки мають. Але це варіянти “боротьби” в рамках кремлівських “законів”. Вдова “не бутерброда”- Навального випустила звернення, в якому повідомила, що люди, які прийдуть на цю акцію, можуть:

1) “проголосувати” за будь-якого кандидата, крім путіна.
2) зіпсувати бюлетень.
3) написати на бюлетені "Навальний" (великими літерами).
4) просто прийти та постояти на “дільниці”, а потім розвернутися і піти додому.

Це для нас із вами такий “протест» виглядає безглуздим. Натомість видання Politico, яке присвятило йому цілу публікацію, назвало таку кампанію «in many ways, an ingenious plan» («багато в чому, це геніальний план»).

Якщо мета акції "Опівдні проти Путіна" – допомогти путіну, то справді – план геніальний. Спікер путіна ще рік тому говорив про його перемогу на виборах з 90% голосів. Масова явка на дільницях лише свідчитиме на користь цих цифр, мовляв, подивіться, яка велика зацікавленість у виборах, як демократично все відбувається і яка підтримка серед громадян.

 Інше дітище російської “опозиції” – застосунок «Фотон». У чому його ідея: росіяни приходять на так звану “виборчу дільницю” й додаток випадковим чином обирає когось із трьох “опонентів» путіна на “виборах” або ж запропонує “зробити бюлетень недійсним”.

Чому цей застосунок ще жахливіша ідея, чим протест опівдні?

По-перше, навіть імітація “голосування” лише легітимізує фікційні вибори.
По-друге, розпорошення “голосів” за інших кандидатів, допоможе путіну “перемогти” з великим відривом.

Крім того, інші “кандидати” нічим не відрізняються від путіна. Кандидатами, яких допустили на імітацію президентських виборів, є 75-річний представник комуністичної партії Микола Харитонов, Леонід Слуцький із ЛДПР (партія Жириновського) та Владислав Даванков із партії "Нові люди". На усіх трьох накладено санкції України та країн Заходу. Тобто російська так звана “опозиція” закликає підтримати тих, хто підтримує російське вторгнення в Україну.

Ну й нарешті, сама ідея, що “кандидата” вибере застосунок, лише підкреслює нікчемність російської “опозиції”, оскільки вся відповідальність лягає на додаток, а самі вони вкотре нічого не вирішують.

“Опозиціонери” визнають, що їхні акції суто символічні. Її мета не протест проти диктатора, який захопив владу в країні та розв’язав чергову війну, а “підняття настрою їхніх прихильників”. Інша мета – “показати росіянам, які виступають проти путіна, що вони не самотні, й продемонструвати світові, що не всі росіяни підтримують свого лідера”.

Припустимо, що саме створення ілюзії активної боротьби в очах західного світу є головною метою лідерів “опозиції”. Від початку вторгнення “хороші росіяни” наголошують, що це війна путіна, а росіяни є також його жертвами, і навіть більшими, ніж українці. І як подвійні жертви вони мають непогані преференції.

Наприклад, у тому ж Politico написали, що команда Навального “під час традиційної політичної кампанії” зібрала близько 240 тисяч євро. Погодьтеся – непогано, особливо, якщо пригадати, що ця команда немає жодного політичного впливу на так званій росії.

На жаль, світ сприймає цю ілюзію за щире золото. Провідні західні медіа, які висвітлюють тему імітації “виборів” на так званій росії, найбільше уваги приділили саме “боротьбі” росіян. Кількість публікацій про акцію “Опівдні проти Путіна” в рази перевищила кількість згадок про те, що “вибори” на окупованих росією територіях України та в прифронтових районах відбуваються під дулами російських автоматів small logo

 Підготувала Альона Маліченко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01