ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Про таке не люблять розповідати в росії: гривня з тризубом, рубль зі свастикою

Гривня з тризубом і рубль зі свастикою – ці порівняльні зображення активно поширюються в соціальних мережах. Акцентують увагу на тому, що тоді як на українських грошах зображений тризуб, то на російських використовувалася свастика. "Про ці купюри ніхто не розповідає в Росії, тому що це одразу викликає асоціації з походженням свастики, яку потім фашисти використовували як свій символ," – так стверджують автори таких повідомлень. Важливо відзначити, що ця тема не нова, і обговорювалась в українському сегменті Facebook принаймні з 2018 року.
ПРАВДА
ПРАВДА

Гривня з тризубом, рубль зі свастикою. Такі порівняльні світлини зараз активно поширюють у соцмережах. Мовляв, у той час, коли на українських грошах був тризуб, на російських хизувалися свастикою.

«Про ці купюри ніхто не розповідає в росiї, тому, що всим стане зрозуміло, звідки пішла ця свастика, яку потім взяли за символ фашисти», — стверджують у таких дописах. Це твердження з’явилося не щойно, воно циклічне і в українському сегменті фейсбуку ходить щонайменше від 2018 року.


 Символ дуже схожий на свастику дійсно був зображений на російських рублях від 1917 року, після більшовицького перевороту. Їх ще називали «керенками» — похідне від Олександра Керенського — очільника Тимчасового уряду росії. Щоправда в офіційному описі банкноти слово свастика не згадується:

«У центрі кожної великої розетки лежить геометричний візерунок, який складається з перехрещених широких смуг, зігнутих під прямим кутом, вправо на одному кінці та вліво на іншому. Смуги вкриті набором горизонтальних ліній і окантовані тонким контуром на невеликій відстані» 

Цей «візерунок» був зображений на 250 та 500 рублях, які після інфляції перетворилися на 5 і 10 тисяч. Цікаво, що коли владу захопили совіти, їхній скарбничий використовував те саме кліше тимчасового уряду, а тому це зображення перекочувало і на совіцькі рублі, які ходили аж до 1923 року, коли провели грошову реформу.

Поява свастики на купюрах, за однією з версій, пов’язана із тим, що І.Я. Білібін, творець оригінальних малюнків для грошових знаків, під час роботи надихався стилізованими народними орнаментами. Ті, хто близько знав художника, згадували, що у нього була колекція «побутового знаряддя російських селян».

А от те, що німецькі нацисти, обираючи собі символ, надихнулися російськими «керенками» — не доведено. Так само не відповідає дійсності, що зображення свастики на той час означало вороже ставлення до євреїв.

Рублі зі свастикою можна і зараз знайти на багатьох нумізматичних сайтах. Їх також продають на Amazon. А український сайт monitex навіть готовий купити їх у вас усього за 625 гривень. Щоправда є підозра, що реальна ціна значно вища.

Цей допис написано за запитом нашої читачки Тетяни Євтухової. Надсилайте нам на перевірку сумнівну інформацію і можливо саме ваша тема з'явиться в одній із наших наступних публікацій  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01