ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Псевдонаука з присмаком соли: чи дійсно настільки корисні соляні кімнати для вашого здоров'я?

Українські медичні заклади все частіше інвестують у соляні кімнати, переконані в їхній корисності для здоров'я. Проте, захід, який має імітувати лікувальний ефект соляних печер, не отримав належної підтримки від наукових досліджень. І хоча соляні кімнати обіцяють лікування широкого спектра захворювань, доказів їхньої ефективності поки недостатньо. Натомість багато з тих, хто відвідує такі заклади, ризикує стати жертвою безпідставних обіцянок і необґрунтованої "псевдонауки".
ПРАВДА
ПРАВДА

Цьогоріч у місті Корець на Рівненщині відкрили соляну кімнату. Німецький Червоний Хрест виділив на це 350 тисяч гривень [1]. У листопаді минулого року соляну кімнату побудували в Болградській лікарні. На проєкт витратили близько 800 тисяч гривень із бюджету громади [2]. Тоді ж соляну кімнату відкрили в тернопільському дитсадку. На її облаштування пішло 380 тисяч бюджетних гривень [3].

Це лише кілька прикладів. За останні роки десятки таких кімнати з’явилися по всій Україні: як у великих, так і в малих містах.


Розберімося, чи дійсно це вартує вкладених коштів, особливо бюджетних.

У соляній кімнаті, як можна легко здогадатися, багато соли — нею обліплені стіни, підлога та стеля. Мета — імітувати соляну печеру чи шахту. Практика відвідувати соляні печери задля покращення здоров’я походить зі східної Європи. У 19 столітті польський лікар Фелікс Бочковський помітив, що працівники соляних шахт мали нібито менше проблем із легенями, ніж працівники інших шахт.

Бочковський і деякі інші лікарі висунули ідею лікувати сіллю. Сьогодні цей метод відомий у багатьох країнах під назвою галотерапія (грец. hals — сіль, грец. therapeias — лікування) або спелеотерапія (speleon — печера, therapia — лікування).

Але якщо природних печер і шахт в країні немає, то чому б не створити штучну? — подумали прихильники цього методу лікування.

Окрім використання декількох тонн кам’яної соли, в кімнатах додатково встановлюють так званий галогенератор, який наповнює повітря іонами та дрібними частинками соли. Саме це, за задумом прибічників галотерапії, має допомогти створити «лікувальний мікроклімат». Також встановлюють шезлонги, крісла, телевізори, дитячі майданчики та інші речі, які допомагають відвідувачам відпочити.


Як саме сидіння в наповненій сіллю кімнаті вплине на ваше здоров’я?

На різних сайтах і брошурах обіцяють майже панацею, нижче наводимо лише один перелік показань:

гострі та хронічні захворювання ЛОР-органів;
вегето-судинна дистонія, неврози, гіпертонія;
астма та алергічні захворювання;
радикуліт, ревматизм, артрит;
дерматологічні захворювання (псоріаз, акне та ін.);
профілактика респіраторних захворювань;
підвищення імунітету та загальне зміцнення організму;
хронічні неспецифічні захворювання легень.

Список вражає. СПА-салони можуть не хвилюватися щодо потенційних клієнтів. Ба більше, з такою ефективністю сольові кімнати мали б бути в кожній лікарні світу.

Однак, саме такі довгі списки є тим першим дзвіночком, який сигналізує, що перед нами бездоказова “медицина”. На жаль, у нашому світі не буває так, щоб примітивна практика лікувала цілий спектр захворювань.


А може хоча б одне захворювання усе-таки лікує?


Звернімося до опублікованих досліджень. Пошук у PubMed за словом «halotherapy» показав лише 42 статті [4]. Дивно, що така унікальна «панацея» так мало досліджена. Близько 20 знайдених статей написані російською мовою й усі вони опубліковані не в рецензованих світових журналах, а в російських «Мурзілках» або в журналах “нетрадиційної медицини”

Ті кілька робіт, які все-таки варті уваги, страждають на низку обмежень, як-от нерепрезентативна вибірка, самозвіти (коли піддослідному вірять на слово, чи стало йому краще), відсутність інформації про приймання ліків учасниками.

Але ми продовжили пошуки.

У 2014 році провели обширне дослідження застосування галотерапії для лікування хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Метааналіз охопив 151 статтю з різних джерел (PubMed, MEDLINE, EMBASE, CINAHL та Google Scholar) [5]. Серед них зі згадкою галотерапії знайшли лише одне (!) рандомізоване контрольоване дослідження.


Науковці дійшли висновку, що на основі такої вибірки не можна радити галотерапію для лікування ХОЗЛ.

Американський фонд дослідження астми та алергій (AAFA) повідомляє, що галотерапія знаходиться в категорії недоведених методів лікування [6].

«Якщо ваша ціль зняти стрес — соляні печери можуть допомогти. В них прохолодно, тихо та спокійно, — говорить Maureen George, членкиня Американської легеневої асоціяції. — Якщо ж ви шукаєте природний спосіб лікування астми, галотерапія — це не те, що вам потрібно. Вона не була ретельно вивчена, попри заяви деяких “експертів”».

На сайті AAFA людям з астмою рекомендують перестрахуватися й уникати соляних кімнат, адже невідомо, як саме може відреагувати організм. Наприклад, вдихання сольових концентратів може подразнювати дихальні шляхи.

В організації Кокрейн (вивчає ефективність медзасобів та методик через рандомізовані контрольовані дослідження) заявляють про відсутність доказів позитивного впливу на лікування астми [7]. Щоправда, ці дані станом на 2006 рік, але з того часу мало що змінилося, окрім хіба що кількости відкритих сольових кімнат.

Що стосується інших згаданих у списку захворювань, то досліджень щодо них не існує. Ймовірно, вся справа у самій ідеї лікування сіллю. Багатьом науковцям і лікарям очевидно, що в основі цього метода немає навіть натяку на можливий ефект. Якби ж він дійсно існував, то незалежні групи дослідників його б неодмінно помітили.

Як бачимо, галотерапія побудована на дуже хиткій доказовій базі. Сольові кімнати, на жаль, активно відкривають по всій Україні. Ризикнемо припустити, що у такому незвичному приміщенні можна дійсно годинку спокійно відпочити, і, можливо, у ньому навіть повітря чистіше, ніж надворі. Але чи дійсно ці позитивні моменти вартують сотень тисяч гривень? Навряд чи. Особливо в часи, коли в нашій країні є запит на реабілітаційні центри з доведеними методами лікування. І це не кажучи про фальшиві обіцянки, які дають на сайтах та в рекламних буклетах галотерапії. Буде прикро, якщо хворі знехтують дієвим лікуванням на користь ілюзорного, втративши час та гроші small logo

Підготував Дмитро Філіпчук.

Використані джерела:
1. https://redcross.org.ua/news/2024/01/62443/
2. http://surl.li/qisrg
3. http://surl.li/mtwlf
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=halotherapy
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3937102/
6. https://community.aafa.org/.../aafa-explains-is-therapy...
7. https://www.cochranelibrary.com/.../14651858.CD001741/full 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01