ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Птахи-самогубці: правда чи вигадка?

Птахи-самогубці: правда чи вигадка? З таким питанням до нас звернулися читачі. В мережі поширюють відео, на якому зграя птахів на великій швидкості пікірує вниз і зрештою врізається просто в землю. За секунду більша частина птахів розлітається хто куди, але сотні інших лишаються лежати мертвими на дорозі.
ПРАВДА
ПРАВДА

Птахи-самогубці: правда чи вигадка? З таким питанням до нас звернулися читачі. В мережі поширюють відео, на якому зграя птахів на великій швидкості пікірує вниз і зрештою врізається просто в землю. За секунду більша частина птахів розлітається хто куди, але сотні інших лишаються лежати мертвими на дорозі.
📌Пояснюємо, що відбулося
Звісно, нам би дуже хотілося, щоб на місці цих бідолашних птахів були росіяни, але всьому свій час. Недарма в російській мові є вираз «убєйся апстєну». Віримо: так вони й вчинять.
 
✔️Тепер щодо відео — воно правдиве. Його зняли близько п’ятої ранку, сьомого лютого цього року в Мексиці. За повідомленнями місцевих ЗМІ, поліція розслідувала місце події і знайшла сотні трупів птахів, які до загибелі мігрували на південь Канади. Птахи схожі на жовтоголових чорних дроздів (Xanthocephalus).
Точна причина такої поведінки невідома. Ветеринар, який був на місці події, припустив, що на птахів, можливо, вплинуло місцеве забруднення, низькі температури або довколишні лінії електропередач. Інше припущення — птахів міг дезорієнтувати напад хижака.
 
Таке раніше вже траплялося — в 2017 році на дорозі в північному Вельсі знайшли мертвими 225 шпаків. Місцева влада дійшла висновку, що птахи розбилися, намагаючись утекти від хижака.
👉«Ветеринар, який проводив розслідування, підтвердив, що травми та загибель птахів були спричинені ударами птахів об асфальт або сусідні кущі, що, ймовірно, відповідає тому, що птахи рятувалися від суворих погодних умов або хижих птахів у цьому районі».
 
✔️Схоже трапилося на початку минулого року в Італії. Тоді вулиці Рима буквально засипало сотнями мертвих птахів, теж переважно шпаків. За припущеннями, вони могли загинути через гучні петарди та феєрверки, які попри заборону та комендантську годину масово запускали в новорічну ніч. Але переконливих доказів немає.
 
✔️Інший приклад загадкової поведінки птахів стався того ж року в Ірландії — тисячі шпаків збилися в зграю у формі велетенського потойбічного птаха. Орнітологи пояснили, що таким чином вони намагаються захиститися від хижаків. Однак форма птаха, яку вони прийняли — це просто вдалий кадр.
 
❗️Ми поцікавилися в доктора біологічних наук Леоніда Горобця, як війна впливає на поведінку птахів. Чи можуть вони покинути місто, що перебуває під обстрілами. Відповідь наводимо дослівно:
«Нічого не досліджено. Ми не знаємо, коли в містах з'явилися серпокрильці та боривітри (хоч це було і нещодавно), ми майже не досліджуємо проникнення в місто припутня, яке відбувається на наших очах. Ми не знаємо чи залишались після Другої світової в містах голуби (їх могли з'їсти або знищити, щоб не передавали пошту). А якщо голубів поїли, то коли вони повернулись? Десятиліттями ніхто не досліджував ці питання, тож і поточне не впевнений, що хтось досліджує.
Моє припущення — не покинуть. Можливо покинуть взимку в знищених містах, де скоротилась кількість людей. Щодо таких багатостраждальних, але живих міст як Харків чи Миколаїв, то припускаю, що залишаться. Стрес від вибухів рідше, ніж стрес від машин без глушників, ніж стрес від феєрверку. Птах не розуміє різниці між звуком феєрверку і снаряду і поки що не покидали».
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01