ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Різдво в колонії для російських полонених: правда чи фейк?

Дізнаємось, чи правдивими є фото та відео, на яких зображено святкування Різдва в колонії для російських військовополонених. Пояснюємо, що Україна дотримується Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Наприкінці закликаємо до українців не опускатися до рівня ворога, а показувати свою людяність, навіть стосовно агресора.
ПРАВДА
ПРАВДА

Фото й відео російських полонених, для яких українська влада організовує різдвяні свята, викликали бурхливу реакцію українських користувачів соцмереж. Люди обурюються, як можна це робити, коли наших військовополонених росіянці катують, морять голодом, убивають.

Наші читачі запідозрили, що це інсценовані кадри. Але ми перевірили й підтверджуємо їхню справжність.


Про що йдеться?

Останніми днями український інформаційний простір «вибухнув» гнівними коментарями під дописами про святкування Різдва в колонії для російських військовополонених.

«Свято приходить до всіх, навіть до російських військовополонених», - саме так підписані ці фото та відео (переклад — ПТБН).

Українці назвали таке ставлення до російських полонених відвертим знущанням над українськими захисниками, які зараз перебувають в нелюдських умовах. Мовляв, ті, хто прийшов руйнувати наші домівки і знищувати українців, не варті того, щоб їм концерти влаштовували.

«Ці потвори від'їдають собі черева за кошт українських платників податків, в той час як у російських застінках наші полонені від голоду їдять мишей! На черствий хліб і тухлу воду цих сучих виродків!»
«Якого, вибачте, чорта ці гниди мають право на такі умови утримання? Наші хлопці гниють заживо, виловлюють мишей у камерах, вмирають на допитах…»
«Коли наших морять голодом і вбивають струмом, гвалтують, підривають в Оленівці, катують, не дають банальної медичної допомоги, цих о'р*Ів пригощають цукерками, мандаринками, влаштовують концерти, вітання…»

Перевірка

Дехто припустив, що це фейк, що це може бути колонія в російській «ґлубінкє», а озвучку наклали пізніше.

Ми знайшли першоджерело цих світлин і відео. Вперше їх опублікував Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими на сторінках свого проєкту «Хочу жить» в соцмережах, їх можна переглянути за посиланнями в Фейсбуці та Телеграмі

«Покажіть ці фото тим, хто розповідає казки про “жахи українського полону” та попросіть показати аналогічні з полону російського. Україна дотримується не лише норм міжнародного гуманітарного права, а й елементарної людяності. Також ми вимагає того ж щодо українських військових та цивільних заручників у російському полоні», — йдеться у цих публікаціях.

 Женевська конвенція

Кількість коментарів та поширень (десятки тисяч) під розгніваними дописами про цей захід показує, що для багатьох українців неприйнятне аж надто лояльне ставлення до російських військовополонених. Багатьом болить від усвідомлення, що росіяни скоїли стільки злочинів проти українців, а ми їх утримуємо, годуємо, ще й концерти влаштовуємо.

Однак слід пам’ятати, що ми – не вони. Ми чітко дотримуємося міжнародних правил утримання військовополонених, гарантуємо їм життя та можливість обміну, тобто, повернення додому. Саме про це йдеться в Женевській конвенції про поводження з військовополоненими.

Вона забороняє не те що бити, а й навіть ображати чи принижувати військовополонених. Тобто, росіяни чинять злочини, коли не належним чином поводяться з нашими військовополоненими. А в демократичних країнах це неприпустимо.

 Хочу жити

Зверніть увагу для кого створений проєкт «Хочу жить» ("Хочу жити"). Він ведеться російською мовою не просто так. Проєкт заохочує російських і білоруських військових здаватися в полон. Для цього існує спеціальний чат-бот.

Для нас це добре, по-перше, тому, що завдяки цьому ми зберігаємо життя українців, яких за інших обставин ці військові могли би вбити. По-друге, це обмінний фонд для повернення українських військовополонених.

 Звісно, українці мають право ненавидіти всіх без винятку росіян за те, що вони накоїли в Україні, за те, що знищували, руйнували, ґвалтували, вбивали. Але ми повинні не тільки звільнити свою землю від окупантів, а й показати, що ми ніколи не опустимося до їхнього рівня. І наша ненависть не затьмарить нам свідомість, а лише допоможе побороти ворога  small logo

Підготувала наша вінницька авторка Тетяна Щербатюк. 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01