ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що найбільше турбує українців на прикладі петицій, які вони створюють

Ми вирішили дослідити, які теми найбільше турбують громадян України і про що найчастіше згадують у зверненнях до президента
ПРАВДА
ПРАВДА

Шлюб одразу з кількома чоловіками пропонують дозволити жінкам в Україні. Таку інформацію розповсюдили деякі новинні ресурси. Не пройшли повз і російські пропагандистські телеграм-канали, вчергове намагаючись дискредитувати українців. 

Пропозиція про багатошлюбність справді з’явилась на офіційному сайті електронних петицій до президента. Її автор пропонує прийняти закон "Про багатомужність" і дозволити жінкам-мешканкам малих міст, селищ міського типу та сіл вступати в шлюб одночасно з кількома чоловіками. Автор переконаний, що його ідея дозволить збільшити кількість шлюбів, народжуваність та зменшить кількість розлучень у тих містечках чи селах, де зарплатня досить мала або зовсім нема роботи. 

Щоб на петицію відповів президент, вона повинна назбирати не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом трьох місяців із дня оприлюднення. 

Поки у автора ідеї «багатомужності» є два з половиною місяці на збір підписів, ми вирішили дослідити, які теми найбільше турбують наших громадян і про що найчастіше згадують у зверненнях до президента. Ну і курйозні петиції теж будуть. 

📌Дозволити чоловікам виїжджати за кордон – ця тема звучить у петиціях найчастіше, лише змінюються категорії чоловіків. Так, автори пропонують зняти заборону для тих, хто не має військового досвіду, хто не проходив строкову чи контракту службу в ЗСУ, хто має законний шлюб за кордоном з людиною і громадянином іншої дружньої держави, хто може заробляти валюту та ввозити її в Україну для підняття економіки або хворий на псоріаз. 

До речі, одна із петицій про зняття обмеження на виїзд за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду таки набрала понад 27 тисяч голосів і на сайті петицій вже опублікували відповідь. Президент Зеленський заявив, що виконати умови петиції неможливо до закінчення воєнного стану. 

Разом з тим, нещодавно Уряд дозволив підприємцям виїжджати в короткострокові відрядження за кордон. Для цього Міністерство економіки та Міністерство цифрової трансформації розробили експериментальний проєкт «єВідрядження». Про його деталі повідомила перша віцепрем'єрка Юлія Свириденко.

📌Друга тема – відміна (інколи відтермінування) військового обліку для жінок. З 1 жовтня повинна запрацювати нова законодавча база і жінки відповідних професій ставатимуть на військовий облік. Поки що жодна петиція з цього тематичного блоку не набрала потрібної кількости голосів, тому нагадуємо наш матеріал в рамках «По той бік гендеру», де ми розповідали чи підуть жінки до армії. 

📌Третя тема – зарплата. Тут автори петицій згадують заробітну плату у військовослужбовців та депутатів. Якщо першим пропонують збільшити суму виплат, то другим – зменшити. Також створено до 10 петицій про збереження премії військовослужбовцям в місячному розмірі 30 тисяч гривень, які не знаходяться в зоні бойових дій та не приймають безпосередню участь в бойових діях. 

Їх поява пов’язана зі змінами, які Кабмін вніс у липні до Постанови щодо виплат військовослужбовцям під час воєнного стану. Так, запроваджено норму виплати до 30 тисяч гривень пропорційно часу служби в розрахунку на місяць, а також залежно від місця несення служби та району ведення бойових дій. Ці зміни не стосуються військових ЗСУ, а застосовуватимуться для Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Національної поліції, осіб цивільного та начальницького складу цивільного захисту ДСНС. 

А от щодо виплат депутатам, то їм українці пропонують «затягнути паски», а премії віддати військовослужбовцям. Наприклад, Юлія Кізюр радить знизити заробітну плату депутатів до мінімальних до 6,5 тисяч гривень і зняти всі надбавки. Так само українці хочуть зменшити і кількість депутатів у Верховній раді. Число у петиціях варіюється – пропонують залишити від 250 до 50 людей. А Олександр Коваленко взагалі вважає, що Верховну раду потрібно розпустити і [sіс!] «видати право приняли законів людям України, так як це наша власність народа України».  

Хоча не усі такі категоричні – наприклад Олексій Воронцов вважає, що депутати просто не мають мотивації і якщо ввести правильну систему, вони почнуть краще працювати. Неефективних автор пропонує звільняти з посади народних обранців, а ефективним – надавати премії та подяки. 

📌Наступний блок петицій можна назвати — «Геть від Росії!». Їх автори пропонують заборонити російське супутникове телебачення на всій території України, російську музику, користуватись сайтами з доменами ru, видавати візи громадянам росії тощо. Також українці просять перейменувати вулиці і демонтувати пам’ятники, пов’язані з рф, російською імперією та срср. І ми нарахували майже 30 петицій щодо визнання рф державою-терористом.  

Останній приклад свідчить, що їхні автори полінувалися навіть поцікавитися, а чи не ухвалено вже відовідний закон. Спойлер — Рада визнала росію державою-терористом ще в травні. 

Як збільшити шанси петиції на успіх?

Щоб отримати необхідну кількість голосів, а значить і відповідь президента, потрібно пересвідчитись, чи не просуває цю саму ідею ще хтось? Коли так, ми б радили зконтактувати і спробувати об'єднати пропозиції в один спільний документ, щоб не було розпорошення голосів. Крім того варто мати якусь базову ініціативну групу людей, які б закликали підтримати своїх друзів, знайомих, колег. Проводити грамотну рекламну кампанію, вигадати якийсь спільний гештег для просування петиції. В ідеалі краще знайти для просування ідеї людину (громадського активіста, експерта, журналіста), яку багато читають і до думки якої прислухаються. Можливо така людина не буде автором ідеї, але як автор петиції – збільшить ваші шанси на успіх. 

Ну і наостанок ми залишили петиції, автори яких не менш креативні, ніж автор закону "Про багатомужність». 

— Наприклад, Владислав Гладкий знає як збільшити відвідуваність в університетах і зменшити тривожність студентів, яким доведеться спускатися по тривозі до бомбосховищ під час занять. Все просто – потрібно розмістити в університетських бомбосховищах пивбари. 

— Так само Вадим Ващук вважає, що для підвищення продуктивності праці і настрою українців потрібно усього лишень дозволити їм бокал пива щоденно, причому впродовж робочого дня. 

А як вам ідея, щоб з кожного, хто має український паспорт збирати податки не у вигляді грошей, а зерном? До речі, ми одразу подивились, хто ж автор петиції. І це не Генсек ООН Антоніу  Гуттереш, можете самі пересвідчитись. 

— А от інший автор пропонує відмінити маточний режим. Ні, це не петиція з вимогою скасувати Стамбульську конвенцію, хоча таку, на жаль, також зареєстрували. Ця петиція – зайве нагадування  перевіряти текст запропонованої ініціативи перед тим, як постити. Автор згадав про COVID і носіння масок, але три спроби написати «масковий режим» зазнали невдачі. 

— Оскільки зараз активно обговорюють демонтаж деяких пам’ятників, то українці визначились, кого можна поставити натомість. Наприклад, пам’ятник Катерині II в Одесі та Петру I в Полтаві пропонують замінити на пам’ятник порноактору Біллі Геррінґтону. Хоча Петра I, як варіант, полтавці згодні замінити на виконавця МС Петю. На місці пам'ятника "Дружби народів" у Києві хочуть встановити пам'ятник актору Аль Пачіно з фільму "Обличчя зі шрамом". 

— Є люди, які точно знають як подолати енергетичну проблему країни, та й усього світу, але в них немає диплому. Віктор Трушніков пропонує – ні, не купувати дипломи у підземці – а створити «горячу лінію», яка допоможе знайтись людям, які здатні, кому це потрібно, та в кого є можливість та обладнання. 

— Енергетичні проблеми можна вирішити і по-іншому. Наприклад, не вмикати усі лампи в метро, бо дуже багато електрики йде на освітлення станцій. Перші зекономлені гроші віддати Олексію Погорєлову як автору петиції, адже він це придумав. А потім віддавати в дитячі будинки. 

— Негайно!!!!! Автор петицій Юрій Буцуровський – можна сказати легендарна особистість. Він вже давно пише петиції у великій кількості й усі вони із закликом «Негайно». Ось дещо з останнього – надати 1000 винищувачів негайно в гарячі точки; встановити по всій Україні ПВО негайно; створити виробництво дронів і вибухівки негайно (хоча б до 250 дронів на день); знищити всі склади та зброю ворога негайно; знищити ядерну зброю ворога диверсійною групою негайно

— Але як не дивно, петицію негайно внести шипшину у Червону книгу України вніс інший автор. 

— Ну і остання весела петиція, схоже що, є візуалізацією бажання кожного українця на День незалежності: «Володимир Олександрович, бахніть по кримському мосту з himars»

Авторка: Альона Маліченко

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01