ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що не можна казати про зниклих військових?

Наші читачі попросили перевірити інформацію, яку поширюють у Facebook. Вона стосується пошуку зниклих бійців. У пам’ятці йдеться, якщо військовий зник безвісти – не можна виставляти його фото в однострої в соціальних мережах, не можна називати номер військової частини, писати останню локацію зниклого тощо
ПРАВДА
ПРАВДА

Ця інформація правдива. З проханням не публікувати в соцмережах фото зниклих безвісти, неодноразово звертались і Міноборони, і в Офіс Уповноваженого. Зокрема, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр пояснювала, що зниклі військові можуть перебувати у полоні під виглядом цивільних, або переховуватися на тимчасово окупованих територіях і шукати можливості повернутися. Оприлюднюючи дані та фото такої людини, можна ненавмисно допомогти ворогу.

Як пояснює Ганна Маляр, така інформація може свідчити про значущість цієї людини для суспільства, її політичні погляди, місце служби чи попередня робота, відомості про склад сім’ї, про рідних і близьких. І усе це спонукатиме окупантів прискіпуватись до цієї конкретної людини і ускладнює процес його обміну. 

Так само поширення в соцмережах інформації про позивні українських бійців, військові частини та місця дислокації та обставини потрапляння в полон, може наразити на небезпеку не тільки військового, але і його бойових побратимів.

 

На жаль, також нерідкі випадки, коли детальна інформація, яку пишуть згорьовані родичі у групах пошуку в соцмережах, можуть привернути увагу шахраїв. Вони телефонують за номерами родичів і обіцяють надати інформацію про зниклого за винагороду, або ж розповідають, що військовий у полоні в госпіталі і потребує грошей на лікування. Історії можуть варіюватися, але результат один – родичі перераховують кошти, а людина, яка нібито мала інформацію, просто зникає.

Зрозуміло, що коли рідні впродовж місяців намагаючись дізнатись хоч щось про долю свого сина/брата/чоловіка, вони ладні на все. Тому нагадуємо, що пошуком зниклих безвісти або військовополонених українців займаються лише правоохоронці, СБУ та Уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин.

Щойно з’явиться офіційна інформація, що ваші рідні чи близькі перебувають у статусі «зниклий безвісти», потрібно звертатися за наступними телефонами:

  • консультаційна лінія з питань поводження з військовополоненими координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими: 0954127424 (телефонувати можна у будні з 10:00 до 16:00). Адреса приймальні: м. Київ, вул. Спаська, 37.
  • Національне інформаційне бюро: 1648, (044)287 81 65.
  • Об’єднаний Центр з пошуку та звільнення полонених при СБУ: +380676508332, +380980873601
  • Національна поліція: +380894201866
  • Міжнародний комітет Червоного Хреста: 0 800 300 155
До речі, координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими розробив «дорожню карту» дій сім’ї у випадках, якщо родич, зарахований до лав ЗСУ, правоохоронних органів, зник безвісти, потрапив у полон чи загинув. Інформацію там розміщено по розділах і ви можете подивитись, як діяти у конкретній ситуації

Наостанок нагадуємо: будь-яка інформація, яка містить персональні дані військовослужбовця, що перебуває в полоні або зник безвісти, може зашкодити його здоров'ю або навіть життю, а також процесу обміну. Тому добре обдумуйте наслідки, перш ніж викладати її до соціальних мереж small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01