ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що не так з Telegram і куди піти?

Сьогодні Telegram, або “тєлєґа”, є популярною платформою для отримання новин і спілкування, але його етичність і безпека ставляться під сумнів. Основні питання включають зв’язок з російськими розробниками, ризики умовної анонімності, високий рівень довіри до анонімних каналів і використання даних користувачів.
ПРАВДА
ПРАВДА

На початку війни так званої росії проти України, в 2014 році, перед українцями постало питання: куди тікати зі російського “Вкантактє”? Хтось задумався над цим лише у 2017 році, коли російські соцмережі та деякі інші інтернет-ресурси в Україні заблокували як такі, що загрожують національній безпеці. Адже вони стали невичерпним джерелом фейків та російської пропаганди. Тоді більшість користувачів знайшли “прихисток” у “Telegram”.

Сьогодні "тєлєґа", як називають цю платформу зросійщені українці, виконує роль комфортного осередку для співпраці та доступу до якнайшвидших новин (тут всі є! тут все є!). По суті — це своєрідний інформаційний фастфуд.

Та чи дійсно це місце є кращим за горезвісний “Вкантактє”?

Останнім часом все частіше можна почути про людей, що відмовляються від телеґраму, про медіа, які йдуть з цього месенджера. То тут, то там підіймають питання його заборони.

Цей текст — ще один голос в публічній дискусії про те, що не так із цим месенджером та які є альтернативи.



Етика

Насамперед це питання принципу «не користуватися російським продуктом», зокрема «російським», виготовленим росіянами. Видання Vector [1] вже досліджували цю тему, і висновки для нас сумні: щонайменше до 2019 року існувала російська компанія ТзОВ «Телеграф», що прямо пов'язана з Telegram і, схоже, була основним офісом розробників, а головні фігури для Telegram - росіяни. Щодо того, скільки росіян працює в телеґрамі сьогодні, можна лише будувати припущення.

Небезпека умовної анонімности

Чимало людей полюбляють умовну анонімність: приховано слідкувати за будь-яким контентом, знайомитися та коментувати будь-що під будь-яким іменем. Проте контекст телеґраму дає нам також багато мінусів умовної анонімности. А саме — висока (дуже висока) довіра до анонімних телеґрам каналів, що несе чималі ризики.

Йдеться про ті ж російські пропагандистські канали, що видають себе за українські, поширеність «зливів» про влучання ракет і шахедів, засилля маніпуляцій та фейків. Звісно, ім’я не гарантує правдивість інформації, той же фейсбук нерідко підсовує нам «дезу». Але про безпеку фейсбуку поговоримо іншим разом, там є свої нюанси.

Телеґрам небезпечний не лише для України. Перед виборами в Молдові активізувалися десятки російських каналів [3], що маскувалися під місцеві, і накачували населення проросійськими настроями, щоб воно проголосувало за “правильних” кандидатів.

Враховуючи, що за час війни довіра до телеґраму значно зросла, а кількість активних користувачів, що отримують новини саме з цього месенджера, наблизилася до вражаючих 70% [4], новина про Молдову звучить якщо не як жахаюча перспектива, то як застереження.

З переваг для нас: швидкість поширення зборів і відсутність бану за це. Це дійсно значний плюс політики (не)модерації телеґраму, але не забуваймо, що це не єдина платформа, де можна спокійно публікувати та проводити збори.

Кібербезпека

Про телеґрам заявляли, як про місце для безпечних листувань і, якщо чесно, у цьому він сильно програє. Тут слід розуміти, що в TG чати є двох типів: хмарні (ваші чати будинку, суперчат на 1000 людей з обговоренням улюбленої гри, спілкування з мамою та іншими людьми) і секретні, якими ви, можливо, й не користувалися.

Секретні чати мають наскрізне шифрування так само як у Signal чи WhatsApp. У той час як у звичайних чатах повідомлення розшифровуються безпосередньо на сервері та всіх пристроях учасників бесіди. І лише при відправленні вони шифруються протоколом MTProto, розробленим братом Павла Дурова.

Такий варіант прийнятний для повсякденних розмов, якщо ви довіряєте серверу, а шифрування є безпечним. Та на практиці MTProto не відповідає заявленому рівню безпеки [5]. І це попри те, що в компанії заявляли, що в розробці цих протоколів брали участь найкращі спеціалісти, доктори математики.

Є також сумніви щодо того, як збирає і використовує дані вашого пристрою цей месенджер. Оскільки для повноцінного користування, ви надаєте йому доступ практично до всього: контактів, файлів, камери, геолокації… Ми кажемо про сумніви, оскільки програмне забезпечення Telegram частково приховане — ніхто крім працівників компанії не бачив серверного коду.

Розводити конспірологію без доказів ми не збираємося. Проте щодо використання вашої геолокації факт лишається фактом: телеґрам використовує її для таргетування реклами [6]. І це важливо не стільки саме по собі (фейсбук, інстаграм, ґуґл та інші роблять те саме), скільки у двох контекстах: ці дані використовуються російською компанією і Дуров знову порушує обіцянки.

Якщо простежити за розвитком телеґраму, ви побачите, що розробники далеко не вперше порушують свої «ніколи» та «завжди». І це вже про повернення до етичних питань, ніж про проблеми кібербезпеки. Чи готові ви довірити свої дані компанії, що завтра може змінити риторику з «безпеки» на «дані користувачів доступні для всіх охочих їх отримати»?

Тобто Дуров дурить користувачів щодо захищености їхньої чутливої інформації в телеґрамі. І це в той час, коли й без того його важко назвати однозначно безпечнішим за інші месенджери без наскрізного шифрування.

То куди можна піти з Telegram?

Є певні критерії, через які люди приходять саме в Телеґрам:

▪️ Спілкування: зручне і функціон;
▪️ Фан: боти, ігри, ґіфки, стікери та інші веселощі;
▪️ Спільноти за будь-якими інтересами;
▪️ Можливість бути (мікро-)блогерами;
▪️ Можливість залишатися (умовно) анонімними: коментарі, підписки, анонімні канали;
▪️ Безпека (умовно, але витікає з попереднього пункту);
▪️ Відсутність модерації на тему війни в Україні (можливість робити пости про війну, про збори, називати росіян росіянами й не тільки);
▪️ Усі тут є, тому немає вибору.

Таким чином, основні альтернативи можна поділити на дві категорії: месенджери та блогерські платформи.

Месенджери:

▪️ Matrix

Месенджер, який саме за функціями чатів виглядає найближче до Telegram. Особисті повідомлення захищені наскрізним шифруванням, а групові чати можуть як мати його, так і ні. Метрікс комбінує безпечне листування з можливістю створювати великі відкриті спільноти.

Почати краще з офіційного клієнта Element: https://element.io/
Особливість Matrix— це децентралізований месенджер з осібними, незалежними серверами. Український найбільший сервер: matrix.kyiv.dcomm.net.ua — Київ. Проте незалежно від того, який сервер ви оберете, ви зможете спілкуватися з усіма користувачами!

▪️ Signal

Безпечний і зручний месенджер, найкращий для особистого спілкування та невеликих чатів.

▪️ WhatsApp

Месенджер, який поступово наслідує багато функцій телеґраму, хоча наразі ще не дотягує до тої зручності та суперфункціональности. Втім, уже сьогодні є українські канали з важливою інформацією.

▪️ Discord

Велика платформа для спілкування, насправді — це набагато більше, ніж просто "меседжинґ". У Дискорді вже наявна купа різноманітних спільнот на будь-який смак, серед іншого й українська, проте формат платформи значно відрізняється від формату телеґраму. Через це перехід може бути складним, проте це справа звички. Платформа має безліч функцій для веселого спілкування спільнот будь-якого розміру.

▪️ Блогерські платформи: X/Twitter, Mastodon, Bluesky

Ці платформи мають схожий принцип роботи: платформи для ведення мікроблогів, де короткі пости збираються в спільну стрічку. Крім того, Mastodon дозволяє реєструватися на окремих серверах за інтересами чи за країнами, що надає вашому блогу одразу потрібну авдиторію, але при цьому ви все ще можете слідкувати за користувачами інших серверів.

▪️ Sl8

Соцмережа, створена українцями. Особливості: можливість ділити дописи на пласти (такі собі НЕ анонімні "канали"), можливість писати довгі дописи, криптотокени замість вподобайок (ви отримуєте бонусні токени за реєстрацію, тож платити щоб взаємодіяти з людьми вам не обов'язково), та можливість користуватися соцмережею без реєстрації. Для цього потрібно завантажити застосунок на телефон, обрати гостьовий доступ і ви можете підписуватися на кого забажаєте, читати, слідкувати й так далі. Для реєстрації з можливістю робити дописи вам знадобиться запрошення чинних користувачів.

Висновок

Telegram дійсно зручний для багатьох користувачів, проте не існує незамінних речей. Є чимало альтернатив, які замінять більшість його функцій, а в дечому перевищать.

Найбільша перевага телеґраму — це, перш за все, люди та контент, а не зручні кнопки чи класна анімація видалення повідомлень. Ви та ваші 10, 100 чи 1000 друзів або підписників - це найцінніший ресурс для будь-якої соцмережі. Тому важливо робити контент на інших платформах, запрошувати людей та розвивати українську блогосферу. Колись багато людей так само не вірили в українській ютуб, а тепер подивіться, як він розквітнув!

 Питання досліджувала Ліза Маслова, розробниця комп'ютерних ігор, постійна читачка По той бік новин, активна учасниця клубу фактчекерів “Хто сказав фейк” small logo


Використані джерела:
1. https://vctr.media/.../ni-spivrobitnikiv-ni-kompanij-chi.../
2. https://www.linkedin.com/company/telegram-messenger
3. https://ms.detector.media/.../2024-04-16-vagon-piston-i.../
4. https://ms.detector.media/.../2024-03-19-kilkist.../
5. https://www.cryptofails.com/.../telegrams-cryptanalysis...
6. https://dev.ua/.../telegram-dav-reklamodavtsiam-bilshe...

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01