ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що означає жест Залужного?

Сьогодні розглядаємо різні тлумачення та історичні інтерпретації жесту українського генерала Валерія Залужного. З'ясовуємо, яка з версій може бути правдивою, а що є швидше за все вигадкою та мітом.
ПРАВДА
ПРАВДА

Про знак генерала — вказівний і середній пальці, спрямовані вгору чи вбік — неодноразово писали українські журналісти. Вони припускали, що, ймовірно, Валерій Федорович використовує знак “Victory ", який символізує перемогу чи мир.

Але є нестиковка: для того, щоб цей знак означав перемогу, його потрібно показувати долонею ДО спостерігача, а Залужний на 3-х із з 4-х фото тримав долоню ДО себе.

Наскільки нам відомо, він ніколи публічно не пояснював, що саме хотів цим сказати. А отже ми можемо тільки здогадуватися.



До чуток доклався також колишній секретар Ради Нацбезпеки Олексій Данілов. В інтерв’ю для Наталії Мосейчук він розповів, що жест означає зовсім не перемогу, як багато хто вважає, а дещо геть інше [1].

"Мало хто знає, що означає цей знак… це була боротьба свого часу, коли ще стріляли з лука. Коли були старі війни. Коли брали в полон, то перше, що робили — це відрубували фаланги пальців, щоб не було спроможності натягувати лук. І коли Федорович показав саме так, то на це мало хто звернув увагу. Це значить: “Ми натягуємо лук і будемо у вас стріляти”. Це стара історія" — розповів Данілов.


Це дійсно гарна версія, до того ж вона гармонійно вписується в контекст російсько-української війни. Однак це історичний міт.

У книзі «Fake History» історикиня Jo Teeuwisse описує та розвінчує більш докладну версію міту:

У 1415 році французькі та англійські війська билися поблизу міста Азенкур у Франції. Англійці, які використовували свої знамениті довгі луки, виграли битву. Після поразки принижені французькі солдати погрожувати, що відрізатимуть вказівні та середні пальці полоненим лучникам, щоб ті більше ніколи не могли стріляти. У відповідь англійці насмішкувато показували два пальці своїм ворогам на полі бою. Ось так нібито й народився жест, який символізує "ми у вас стрілятимемо".

Ця історія частково може бути правдивою. Є запис хроніста XV століття Жана де Вавріна, у якому він засвідчив, що король Англії Генріх V звернувся до своїх людей перед битвою:

"Французи заявляли, що відріжуть три пальці на правій руці усім стрільцям, яких візьмуть у полон, щоб лучники більше ніколи не могли вбити своїми стрілами ні людину, ні коня".

Як бачимо, Ваврін пише про відсікання ТРЬОХ пальців, а не двох, і він ні слова не каже про жест від англійців. Хоча інформація про жест мала б бути не менш важливою, ніж погрози французів.

Погрози, до речі, могли виявитися чутками чи звичайнісінькою мотиваційною пропагандою від Генріха V.

Також на битві під Азенкуром були присутні герольди, які фіксували хід битви, але й вони нічого не написали про жест від англійців.

Історикам також невідомо, щоб французи відрізали пальці полоненим лучникам. Вони досліджували середньовічні скелети, щоб з’ясувати чи була та, чи інша людина за життя лучником (цей фах залишає характерні сліди на кістках) і чи відсутні фаланги відповідних пальців. Проте вони не знайшли жодних доказів, що французи втілили у життя свої погрози.

Жест із двох пальців може мати й образливий характер. Таке трактування поширене у Сполученому Королівстві, Австралії та Новій Зеландії.

Цікаво, що перший опис жесту як образи зустрічається в романі «Ґарґантюа та Пантаґрюель», який написав Франсуа Рабле у 1532 році. А отже в ХVІ столітті про таке трактування жесту вже було відомо. Втім, за словами Jo Teeuwisse, після декількох згадок, цей жест чомусь зникає з історії й знову з’являється аж 1901 року у відеоматеріялі — [2].

Який сенс вкладав у свій жест Валерій Залужний і чи вірить він у вищеописаний історичний міт — нам невідомо. Цілком можливо, що Олексій Данілов правий і Залужний мав на увазі "ми стрілятимемо у вас". А може це просто жест для фотографії без будь-якого сенсу (принаймні той факт, що на деяких фото Залужний таки тримає долоню від себе, каже про те, що він не надає цьому особливого значення). У кожному разі ми точно знаємо, що немає жодних доказів, що цей жест з'явився через погрози французьких солдатів англійським лучникам small logo

Підготував Дмитро Філіпчук.

Посилання:
[1] https://youtu.be/0t0JBXuWcmw?t=4059
[2] https://youtu.be/I64ewblmTUY?t=57

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01