ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що відбувається з викраденими росією українськими дітьми?

ПРАВДА
ПРАВДА

Що відбувається з викраденими росією українськими дітьми? Розповідають аналітики Центру протидії Дезінформації.

За офіційною статистикою Міністерства реінтеграції, до росії депортували 19 528 українських дітей, з яких вдалося повернути 328.

Депортованих дітей поділяють на кілька груп:

  1. Діти з інтернатних закладів, більшість яких мають біологічних батьків, позбавлених батьківських прав і опікуном яких є держава.
  2. Діти, в яких під час бойових дій загинули або тимчасово зникли батьки чи опікуни.
  3. Діти, яких було переміщено з окупованих територій до так званих таборів відпочинку у Крим або на південь росії. Також деякі батьки надали «добровільну» згоду на вивезення своїх дітей через відчай або погрози позбавлення батьківських прав.

Що відбувається з викраденими українськими дітьми?

  • Після утримання в санаторіях і таборах у Криму чи у підмосков’ї, неповнолітніх з України передають на виховання у російські сім’ї, де намагаються перевчити та русифікувати. Дітям забороняють говорити українською, змушують вивчати російський гімн та вставати під час його виконання, а за відмову — карають.
  • «Вихователі» налаштовують дітей проти проукраїнських батьків, а також стверджують, що вдома на них взагалі ніхто не чекає. Крім того, дітям заважають зв’язуватися з рідними в Україні, а також не допускають до них представників міжнародних організацій.
  • Для «виправлення складних дітей» створені спеціальні «освітні» програми та спеціальні мілітаризовані табори. В анексованому Криму та на території рф діє мережа з 45 дитячих та 12 військових таборів, де «ідеологічне перевиховання» проходять щонайменше 6 тисяч неповнолітніх українців.

Навіщо росіяни крадуть українських дітей?

  1. Для поповнення російського генофонду, адже більш ніж половина дітей, народжених на території рф, не є носіями російської зовнішності та культури, що дуже гнітить російську владу.
  2. Вивозячи маленьких українців, росія намагається показати себе перед світом «гуманною державою, яка рятує дітей від війни». Однак евакуація дітей з небезпечних зон є порушенням норм міжнародного права, адже у разі небезпеки вони мають передаватися не учаснику конфлікту, а третій країні.

Які перспективи повернення дітей?

  • Без залучення й тиску міжнародної спільноти та профільних організацій, Україні буде складно повернути своїх дітей додому. І хоча російське керівництво розуміє, що кожна українська дитина, яка повертається, є доказом їхніх злочинів, звинувачення Міжнародного кримінального суду в Гаазі дещо змінює політику кремля. Наразі фонд Save Ukraine здійснив 5 місій визволення з окупованого Криму та росії дітей, у яких є батьки та законні опікуни.
  • Складніша ситуація з 4500 сиротами, у багатьох з яких проблематично відшукати законних опікунів. Але в більшості з цих дітей усе-таки є хоч якісь родичі, українська сторона веде роботу з їх пошуку small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01