ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Скандал навколо Олімпійського золота: Сергій Бубка та російська гімнастка у центрі уваги

На Олімпіаді-2024 у Парижі переможниця жіночого ритмічного багатоборства, Дар’я Варфоломєєв, потрапила в епіцентр скандалу через її зв’язки з окупованим Кримом. Родом з росії, на змаганнях дівчина представляє Німеччину, де живе вже кілька років. Публікації спортсменки в соцмережах вказують на підтримку російської агресії в Україні. Особливо резонансним в цій історії стало те, що золото росіянці вручав видатний легкоатлет Сергій Бубка, якого критикують за бізнес на окупованих територіях та мовчання щодо російської агресії.
ПРАВДА
ПРАВДА

“Герой України” тисне руку росіянці, яка незаконно їздила до окупованого росією Криму. “Нісенітниця», – скажете ви. Ні, черговий день на Олімпіаді-2024.

Після виру емоцій, які принесли нам українські спортсмени, здобувши медалі усіх ґатунків, 14-й день Олімпійських Ігор у Парижі додав ложку дьогтю до цієї бочки меду.

9 серпня переможницею жіночого ритмічного індивідуального багатоборства стала 17-річна росіянка Дар’я Варфоломєєв. Вона народилася на так званій росії, але з 2019 року живе в Німеччині. І нині представляє цю країну на Олімпіаді. Її тренеркою є білоруска Юлія Раскіна, яка теж проживає в Німеччині.

Але, як демонструє сторінка Варфоломєєв у Instagram – колишніх росіян не буває. Так, у 2021 році вона виставила два дописи зі змагань в окупованому Криму і вочевидь їздила туди не через територію України.

Можна було б виправдати це її віком, адже тоді їй було лише 14, і вона могла не усвідомлювати, що порушує закон. Але чи так це насправді?

За зображеннями та написами на тих фото ми знайшли, що їх зроблено у федеральному спортивному центрі “Кримський” в Алушті. Там з 31.05-04.06.2021 року проходили всеросійські змагання з художньої гімнастики “Кримчанка”. Зазначається, що “у змаганнях взяли участь 900 учасниць з 23 регіонів росії”.

Варфоломєєва (тут ще з російським написанням прізвища), яка на той час вже кілька років проживала в Німеччині, представляла на змаганнях Барнаул, звідки родом. Ось тут, до прикладу, збереглися її результати з виступу з м’ячем серед юніорок 13-16 років (2006-2008 р.н.) на тих змаганнях.

Уже після повномасштабного вторгнення (30 грудня 2023 року) Варфоломєєв виставила допис, схоже, зроблений в її помешканні. Його вже на дитячий вік чи невігластво не спишеш. Вона опублікувала світлину на фоні мапи світу. На ній країни підписані російською мовою, а чотири українські області (Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську) та Крим позначено як російські території. Тобто позиція спортсменки щодо війни росії в Україні очевидна. До речі, вже після нагородження вона це фото видалила через хвилю коментарів від українців.

Тут чимало питань виникає до Федерації гімнастики Німеччини, нашого Національного олімпійського комітету та Міністерства спорту, чи їм усім ок, що громадянка Німеччини брала участь у російських змаганнях на окупованій території з порушенням українського законодавства? І вона не тільки не була після того дискваліфікована, а й має можливість виступати на найпрестижніших змаганнях світу.

Кульмінацією стало нагородження Варфоломєєв. Вручав їй олімпійське золото видатний легкоатлет Сергій Бубка. Він не відмовився від такої “почесті” і без вагань потис руку росіянці, яка виправдовує російське вторгнення.

Тут можна було б сказати, ну а що він мав робити. Але пригадаймо, що рекордсмен світу зі стрибків з жердиною, толерує росіян не вперше. Рік тому журналісти “Bihus.info” зробили розслідування про те, як фірма “Монблан”, яка належить братам Сергію та Василю Бубкам, працює на тимчасово окупованих територіях. У травні 2023 року компанія уклала офіційні контракти з окупантами на постачання пального на понад 800 тисяч рублів. Серед контрактів був навіть один на доставку пального так званому “республиканскому казначейству днр”.

Після нагородження росіянки в соцмережах піднялася хвиля обурення. Зокрема, Бубці пригадали й бізнес з окупантами, і те, що на відміну від інших українських спортсменів, які використовують Олімпіаду як можливість нагадати світові про війну в Україні, він жодним словом не засудив російську агресію. А український скелетоніст Владислав Гераскевич, який опублікував відео нагородження, написав, що Бубка має врешті понести відповідальність за бізнес на окупованих територіях – бути виключеним з Національного олімпійського комітету України та позбавленим звання “Герой України”.

У підсумку схоже на те, що цінности та погляди на російську агресію у двох Олімпійських чемпіонів – Варфоломєєв та Бубки – збігаються small logo

Підготувала Альона Маліченко.

 
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01