ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Стали відомі найпопулярніші статті україномовної Вікіпедії за 2022 рік

Громадська організація «Вікімедіа Україна» проаналізувала статистику відвідувань українського розділу онлайн-енциклопедії та виділила 50 найпопулярніших статей року. Очікувано найпопулярнішою стала стаття «російське вторгнення в Україну 2022», яка отримала 3 715 590 переглядів
ПРАВДА
ПРАВДА

 

На вершину рейтингу також потрапили статті про радника Офісу президента України Олексія Арестовича та очільника українського націоналістичного руху Степана Бандеру.

Минулого року часто цікавилися статтями на теми, повʼязані з захистом України від російської агресії: стаття про Збройні сили України, Головнокомандувача Валерія Залужного, президента України Володимира Зеленського тощо.

Також українці часто відвідували сторінки, повʼязані з діями країни-терориста на території України: стаття про Володимира Путіна, «рашизм», гасло «Путін — х.йло!».

Адміністратор розділу Вікіпедії українською мовою Антон Процюк звертає увагу на кількість переглядів: уперше так багато статей отримали понад мільйон переглядів за рік; майже 4 мільйони для статті про вторгнення — абсолютний рекорд із великим відривом.

"Видно, що Вікіпедія була і залишається важливим джерелом інформації — як оновлень, так й історичного контексту", - зазначає Процюк.

"Уперше найпопулярнішим історичним діячем року став Степан Бандера, а Тарас Шевченко не потрапив навіть до десятки. І вперше теми війни та сьогодення настільки витіснили “шкільні” чи “освітні”: значно більше людей хотіли зрозуміти, хто ж такий Арестович та що накоїла країна-агресорка у Грузії у 2008 році, а “вічно популярні” Леся Українка чи Богдан Хмельницький вперше випали з п’ятдесятки", — коментує рейтинг Микола Козленко, заступник голови Правління ГО «Вікімедіа Україна» та адміністратор української Вікіпедії.

🔎 Більше про найпопулярніші статті україномовної Вікіпедії 2022 року читайте за посиланням small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01