ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Сумнівна SMS-розсилка від Кіберполіції

У навколодержавних структурах традиційні проблеми з комунікацією. Їхню розсилку багато хто сприйняв за ворожу. StopRussiaChannel | MRIYA — проєкт, створений Кіберполіцією та волонтерами. Якщо ви отримали SMS-запрошення на телеграм/вайбер -канал із такою назвою — це дійсно від Кіберполіції. Можете переходити за посиланням, тільки перевірте, щоб це не була якась мімікрія
ПРАВДА
ПРАВДА

Якщо вам здається, що ви вже читали цей допис, то вам не здається. Вчора близько 18-ї години ми опублікували текст, поданий у цьому дописі після зірочок. Уже за кілька хвилин ми виявили сумнівні ознаки, які потребували додаткової перевірки. Тому видалили допис. Зазвичай ми так не робимо, але будь-яке оновлення чи застереження могло вас тільки заплутати, а текст у тому вигляді, як був, міг спрямувати вас на зловмисні спільноти. Одне слово — поспішили ми з публікацією. Але тепер уже точно. Якщо коротко — наш вердикт не змінився, але ми в ньому впевнені.

Що саме нам здалося сумнівним?

Річ у тім, що в SMS із масової розсилки від нібито Кіберполіції було два посилання. Перше — на телеграм-канал проєкту StopRussiaChannel | MRIYA, без скорочень. Друге — на вайбер канал. Але на відміну від першого воно чомусь було згенероване через Bitly — сервіс скорочення URL. Крім того на сайті проєкту є повний перелік усіх ініціатив, серед іншого і телеграм-канали. Але ніде не згадується вайбер канал.

Як ми перевіряли

Вийти на адміністраторів телеграм-каналів просто неможливо, ми залишили звернення де тільки можна. Після цього виявили, що нас додали до купи якихось підозрілих каналів. Познаходили різноманітні публікації в ЗМІ про цей проєкт. Але всі заяви робили невідомі «фахівці» — ніяких імен і прізвищ. Навіть у відеопрезентації бота на ютубі співробітники кіберполіції називають себе просто як двері — Артьом і Богдан.

Потім ми звернулися до свого мобільного оператора. Там нам розказали, що теж отримали такі повідомлення і ставляться до них з підозрою, порадили не переходити за посиланнями. За словами консультанта, рекламній розсилці можна присвоїти ім’я типу mriyasocial — як це було у випадку з Кіберполіцією. Тож такі слова замість номерів нічого не гарантують.

Ми також написали на пошту Кіберполіці, десятки разів дзвонили за вказаними номерами. Глухий номер. І лише з надцятої спроби нам вдалося додзвонитися на гарячу лінію Кіберполіції. Там записали наше питання і пішли з’ясовувати. За пів години нам підтвердили, що це таки була справжня розсилка від Кіберполіції. І що в проєкта дійсно є вайбер-спільнота.

Далі дослівно наводимо учорашній текст

***

У навколодержавних структурах традиційні проблеми з комунікацією. Їхню розсилку багато хто сприйняв за ворожу. StopRussiaChannel | MRIYA — проєкт, створений Кіберполіцією та волонтерами. Якщо ви отримали SMS-запрошення на телеграм/вайбер -канал із такою назвою — це дійсно від Кіберполіції. Можете переходити за посиланням, тільки перевірте, щоб це не була якась мімікрія.

Про що йдеться?

Багато хто з вас отримав сумнівні SMS-повідомлення, в яких небайдужих українців закликають вступати «до найбільшої інформаційної армії, яка знищує російську пропаганду та навчає українців основам кібергігієни». Через масову розсилку навіть сам телефон почав пропонувати користувачам позначати їх, як спам.
Скепсису додала фраза: «скоро контрнаступ, а отже твоя допомога потрібна як ніколи». Вона викликала справедливе занепокоєння, адже саме російські пропагандисти та корисні ідіоти зараз найбільше говорять про це. Всі інші мовчать. І правильно роблять — адже говорити про це мають лише ті, хто ухвалює відповідні рішення.
Хтось навіть встиг похвалитися, що «базовий тест на інфогігієну ніби пройшов — заблокував номер». (UPD: і знаєте що? За наявної інформації і того рівня комунікації в Кіберполіції - він, мабуть, усе зробив правильно).
Насправді ці повідомлення розіслані не шахраями або організаторами чергової російської інформаційно-психологічної операції. Відправники — Кіберполіція і волонтери.
Якщо перейти за вказаним посиланням (https://mriya.social/join_channel), ви потрапите на офіційний телеграм-канал «StopRussia | MRIYA» — «спільноту небайдужих українців, які перевіряють та блокують ресурси, які поширюють фейки та пропаганду».
Крім самого каналу є однойменний бот, через який можна надіслати скаргу на ворожий ресурс. Після перевірки учасниками спільноти його заблокують. Презентували бот ще 23 березня цього року. Окрім аналізу, він систематично надає підписникам онлайн-завдання з боротьби в кіберсередовищі та створює інструкції для протидії ворогу на інформаційному фронті.
Інформацію про «StopRussiaChannel | MRIYA» можна знайти також безпосередньо на сайті Кіберполіції, а також на їхній верифікованій фейсбук-сторінці. Як повідомляється, станом на жовтень минулого року, Кіберполіція спільно із волонтерами заблокувала 14 тисяч ворожих ресурсів.

Ми перейшли за посиланням із СМС-повідомлення, а також через посилання на сайті проєкту. Порівняли і переконалися, що це один і той самий канал small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01